Εξεταστική για υποκλοπές Μητσοτάκη: Σύσσωμη η αντιπολίτευση ζητά διακομματικό προεδρείο – Το απέρριψε η ΝΔ

Αίτημα για διακομματικό προεδρείο κατέθεσαν τόσο η αξιωματική αντιπολίτευση όσο και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κατά την έναρξη της πρώτης (κλειστής) συνεδρίασης της Εξεταστικής Επιτροπής για τις παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων από το επιτελικό παρακράτος, με τα λοιπά κόμματα της μειοψηφίας να συνηγορούν προκειμένου να μην επαναληφθούν οι αυθαίρετες πρακτικές της συμπολίτευσης. Πάρα ταύτα, η ΝΔ απέρριψε το αίτημα για να έχει τον πλήρη έλεγχο της διαδικασίας.

Όπως είχε δημοσιεύσει από την Τρίτη το documentonews.gr, η αντιπολίτευση θα ζητούσε τη συγκρότηση διακομματικού προεδρείου προκειμένου να αποφευχθούν τα φαινόμενα και οι αντιθεσμικοί χειρισμοί της πλειοψηφίας, η οποία «ακρωτηρίασε» το δικαίωμα ελέγχου της μειοψηφίας κατά τις εργασίες της Εξεταστικής για τη λίστα Πέτσα χωρίς τον… Πέτσα.

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κατέθεσαν σχετικό αίτημα στη συνεδρίαση που άνοιξε την αυλαία της Επιτροπής, με τα δύο κόμματα να επικαλούνται το γεγονός ότι η εν λόγω Εξεταστική συστάθηκε βάσει του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της αντιπολίτευσης για έλεγχο επί των πεπραγμένων της κυβέρνησης.

Πετυχημένη συνταγή

Η εισηγήτρια του τρίτου κόμματος, Ευαγγελία Λιακούλη, πρότεινε να τοποθετηθεί αντιπρόεδρος της Επιτροπής ο έτερος εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μπιάγκης, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε γραμματέας να οριστεί η βουλευτής του κόμματος, Τάνια Ελευθεριάδου.

Τα λοιπά κόμματα της αντιπολίτευσης συμφώνησαν με την ανάγκη διάρθρωσης διακομματικού προεδρείου, ωστόσο, όπως έχει τονίσει από χθες το documentonews.gr, η ΝΔ δεν ήταν διατεθειμένη να παρεκκλίνει από την… επιτυχημένη συνταγή της προηγούμενης Εξεταστικής που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία της μειοψηφίας.

Μάλιστα, βουλευτής της ΝΔ, επικρίνοντας τη συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, φέρεται να επανέλαβε τη φράση που ανέφερε στην Ολομέλεια της Βουλής ο πρωθυπουργός: «Ψηφίζοντας ΠΑΣΟΚ, βγαίνει ΣΥΡΙΖΑ». Όπως ήταν φυσικό, ακολούθησε ένταση, με τους Δημήτρη Μαρκόπουλο και Δημήτρη Τζανακόπουλο να… εγκαινιάζουν τον κύκλο των αντιπαραθέσεων που θα λάβουν χώρα στην Επιτροπή.

Οι απειλές Μπακογιάννη και η συνέντευξη Τασούλα

Η ενοχική στάση της ΝΔ έρχεται λίγες ώρες μετά τις απειλές που διατύπωσε η Ντόρα Μπακογιάννη σε περίπτωση που «σπάσει» το απόρρητο από κάποιον που έχει ασκήσει διοίκηση στην ΕΥΠ.

«Υπάρχουν προβλήματα όμως στο να βγουν όλα, γιατί αυτός ο οποίος θα τα πει, πάει για κακούργημα. Διότι αν παραβιαστεί το απόρρητο, αυτοί οι άνθρωποι που έχουν διοικήσει την ΕΥΠ θα πάνε 10 χρόνια φυλακή. Κι όπως καταλαβαίνετε δεν βλέπω κανέναν να έχει διάθεση να πάει 10 χρόνια φυλακή» δήλωσε η πρώην υπουργός.

Σε απάντηση των απειλών της κ. Μπακογιάννη, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ μέσω ανακοίνωσης θύμισε την πρόσφατη δήλωση Τασούλα, η οποία ήταν η εξής:

«Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας δεν είναι Εξεταστική. Είναι κοινοβουλευτικός έλεγχος. Και το απόρρητο εκεί πρέπει να τηρείται και τηρήθηκε. Η Εξεταστική έχει άλλο χαρακτήρα, να το πω απλά, είναι ένας πολυπρόσωπος εισαγγελικός λειτουργός, ο οποίος έχει άλλες αρμοδιότητες και άλλες δυνατότητες».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ:

Η πρώην Υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ με τον πλέον κυνικό τρόπο προσπάθησε να επιβάλλει την ομερτά, που επιδιώκει διακαώς η κυβέρνηση της ΝΔ για να κρατήσει την αλήθεια στο σκοτάδι λέγοντας ότι όποιος παραβιάσει το απόρρητο, θα πάει για κακούργημα και θα μπει 10 χρόνια φυλακή.

Ο ελληνικός λαός μπορεί να μάθει με νόμιμο τρόπο την αλήθεια εκτός και αν η ΝΔ έχει αποφασίσει να την θυσιάσει συνεχίζοντας τη διασπορά ψευδών ειδήσεων και προβοκατόρικων δημοσιευμάτων ενθυμούμενη στιγμές από το ένδοξο παρελθόν της.

Ο Πρωθυπουργός κρύβεται πίσω από το απόρρητο.

Ήρθε η ώρα βάσει της δυνατότητας που του δίνει το άρθρο 14 παρ. 4 ν. 3649/2008, να το άρει για τους υφισταμένους του στην ΕΥΠ και θεσμικά η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και η Εξεταστική Επιτροπή να ενημερωθούν για τον λόγο παρακολούθησης του Προέδρου του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος.

Εξάλλου, δημόσια προχθές ο Πρόεδρος της Βουλής επισήμανε τις εξουσίες της Εξεταστικής Επιτροπής και έδειξε και την οδό παράκαμψης της ούτως ή άλλως προσχηματικής επίκλησης του απορρήτου.

Απόρρητη και η… Εξεταστική

Το επόμενο μπρα-ντε-φερ πλειοψηφίας – αντιπολίτευσης αφορούσε τον χαρακτήρα της Επιτροπής. Η ΝΔ φέρεται να πρότεινε την πλήρη μυστικότητα των εργασιών, με τον ΣΥΡΙΖΑ να αντιτείνει μεν πως δεν πρέπει να προβάλλονται οι συνεδριάσεις της Εξεταστικής από το κανάλι της Βουλής, αλλά τα πρακτικά να δημοσιοποιούνται αφού πρώτα το προεδρείο διαγράψει τα σημεία που αφορούν ευαίσθητες πληροφορίες εθνικής ασφαλείας.

Κατά τις πληροφορίες, παρόμοια ήταν η θέση του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, με το ΚΚΕ να αντιπροτείνει οι διαγραφές των ευαίσθητων σημείων να αποφασίζονται από τα μέλη της Επιτροπής και όχι αποκλειστικά και μόνο το προεδρείο.

Το «γαλάζιο» προεδρείο

Η ψηφοφορία που διεξήχθη για τον σχηματισμό του προεδρείου ανέδειξε τον Γιάννη Κεφαλογιάννη στη θέση του προέδρου. Αντιπρόεδρος ορίστηκε η Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου και γραμματέας ο Στάθης Κωνσταντινίδης. Εντύπωση προκάλεσε πως οι προτάσεις της πλειοψηφίας υπερψηφίστηκαν και από κάποιο μέλος της αντιπολίτευσης, το όνομα του οποίου δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα. 

Διαβάστε επίσης

Η Ντόρα υπερασπίζεται το απόρρητο και προειδοποιεί… για φυλακίσεις (Video)