Αντανακλαστικά χειραγώγησης με το «καλημέρα» καταλόγισε στη συμπολίτευση ο Γιάννης Ραγκούσης εξαιτίας της επιμονής της ΝΔ να μην υπάρχει εκπροσώπηση της αντιπολίτευσης στο προεδρείο της Εξεταστικής Επιτροπής για τις λίστες Πέτσα, η οποία συστάθηκε με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ και τη στήριξη όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης με βάση την πρόσφατη αναθεώρηση του Συντάγματος.
Παρά το γεγονός ότι η συνταγματική ρύθμιση για συγκρότηση Εξεταστικής με πρωτοβουλία της μειοψηφίας προβλέφθηκε με πρωτοβουλία της ΝΔ, η πλειοψηφία αρνήθηκε το αίτημα ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ για διακομματική εκπροσώπηση στο προεδρείο της Επιτροπής. Το ζήτημα συζητήθηκε παρουσία του προέδρου της Βουλής και με τις κάμερες κλειστές, με τη συμπολίτευση να ψηφίζει μόνη της τη μονοκομματική συγκρότηση του προεδρείου.
«Έγινε το χειρότερο ξεκίνημα»
Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στηλίτευσε την πρακτική της ΝΔ, κάνοντας λόγο για το «χειρότερο δυνατό ξεκίνημα της Επιτροπής». Ο Γ. Ραγκούσης επικαλέστηκε κι άλλες Διαρκείς Επιτροπές της Βουλής που λειτουργούν με διακομματικό προεδρείο και επισήμανε πως «δεν περιμέναμε ότι θα επιδείξετε τέτοια αντανακλαστικά χειραγώγησης της Επιτροπής». Συμπέρανε δε ότι η πρακτική της συμπολίτευσης «είναι αποκαλυπτική των προθέσεων της».
Στον αντίποδα, η Κατερίνα Παπακώστα – Παλιούρα αντέτεινε πως η σημερινή πλειοψηφία έδωσε τη δυνατότητα ελέγχου της κυβέρνησης από την αντιπολίτευση, προσθέτοντας πως «δεν θα αναλωθούμε σε κανονιστικούς και νομικούς ακροβατισμούς». Η εισηγήτρια της ΝΔ συμπλήρωσε ακόμα ότι η πλειοψηφία δεν θα αποδεχτεί τους «επικοινωνιακούς χειρισμούς και τους τακτικισμούς» της μειοψηφίας.
«Να αναλάβει τις ευθύνες της η ΝΔ»
Εν συνεχεία, ο κ. Ραγκούσης επανήλθε τονίζοντας ότι η ΝΔ είχε σήμερα την ευκαιρία να αποδείξει ότι είναι πράγματι συνεπής στο γεγονός πως αυτή η Εξεταστική λειτουργεί με βάση το αίτημα της μειοψηφίας, ενώ υπογράμμισε ότι τυπικός λόγος απόρριψης του αιτήματος για διακομματικό προεδρείο δεν υπάρχει. «Το μόνο που υπάρχει είναι το έλλειμμα πολιτικής βούλησης της ΝΔ. Η ΝΔ να αναλάβει την ευθύνη της και να πει: ¨Δεν θέλω διακομματικό προεδρεί層 κατέληξε.
Πέραν του ζητήματος που αφορά τη συγκρότηση του προεδρείου, εντύπωση προκάλεσε η στάση του ανεξάρτητου βουλευτή και μέλους της Επιτροπής, Κωνσταντίνου Μπογδάνου, ο οποίος σε αντίθεση με την ομόθυμη στάση των κομμάτων, τάχθηκε υπέρ της αμοιβής των βουλευτών που θα συμμετάσχουν στην Εξεταστική.
Κανένα αίτημα διεύρυνσης
Το έτερο ζήτημα που προκάλεσε έκπληξη ήταν η μη κατάθεση αιτήματος διεύρυνσης του χρονικού πεδίου διερεύνησης αναφορικά με τις δημοσκοπήσεις. Εν αντιθέσει με τις διαρροές και τα λεγόμενα των Χάρη Θεοχάρη και Γιώργου Γεραπετρίτη κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια για τη σύσταση της Εξεταστικής, η εισηγήτρια της πλειοψηφίας απέφυγε να θέσει ζήτημα διεύρυνσης, γεγονός που προκαλεί απορίες σε σχέση με τα κίνητρα που οδήγησαν τη ΝΔ στη δεύτερη συνεχόμενη υποχώρηση, μετά και την εγκατάλειψη του σεναρίου συγκρότησης παράλληλης Εξεταστική.
«Θα ακολουθήσουμε θεσμική προσέγγιση για να μπορέσει η μειοψηφία να ασκήσει το δικαίωμα ελέγχου της κυβέρνησης, το οποίο προέκυψε μετά από πρωτοβουλία της ΝΔ στη συνταγματική αναθεώρηση» είπε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες «γαλάζιο» κοινοβουλευτικό στέλεχος που μετέχει στην Επιτροπή, το οποίο άθελά του εξέθεσε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο (σ.σ. στις 20/10 διαβεβαίωνε πως «θα πάμε σε δύο Εξεταστικές») αλλά και τον Γ. Γεραπετρίτη και τον Χ. Θεοχάρη για τη διαφορετική «γραμμή» που εξέφραζαν μέχρι πρόσφατα.
«Ο φόβος της πλειοψηφίας είναι εμφανής»
Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή συμπεραίνουν ότι η απόρριψη του διακομματικού προεδρείου από τη ΝΔ αντανακλά τον φόβο της για τον έλεγχο της διασπάθισης δημοσίου χρήματος και τη χειραγώγηση των ΜΜΕ.
Αναλυτικά η δήλωση:
«Η Νέα Δημοκρατία αρνήθηκε με το καλημέρα, κατά την εκλογή του προεδρείου, τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης σε αυτό, με προφάσεις και προσχήματα, τη στιγμή που ούτε ο κανονισμός της βουλής το απαγορεύει αλλά και το αναθεωρημένο Σύνταγμα το επιτάσσει.
Απομονωμένη πολιτικά η ΝΔ απέρριψε την πρόταση της συντριπτικής πλειοψηφίας των κομμάτων της Αντιπολίτευσης για διακομματικό προεδρείο. Με άλλα λόγια, η κυβερνητική πλειοψηφία θέλει να ελέγξει τον τρόπο ελέγχου της από την αντιπολίτευση!
Ο φόβος της πλειοψηφίας είναι εμφανής για τον έλεγχο της διασπάθισης δημοσίου χρήματος και την χειραγώγηση των ΜΜΕ με αδιαφάνεια από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».