Άλλη μία κηλίδα για τον κοινοβουλευτισμό αποτέλεσε η Εξεταστική για το έγκλημα των Τεμπών. Η «γουρλίδικη» (κατά τον Δημήτρη Μαρκόπουλο) Επιτροπή λόγω της υπουργοποίησης 7 εκ των 16 μελών της ΝΔ, μετατράπηκε σε όργανο συγκάλυψης των ευθυνών Καραμανλή και Τριαντόπουλου, με την πλειοψηφία να φτάνει στο σημείο αφενός να βάλλει κατά της έρευνας της ευρωπαίας εισαγγελέα για τη σύμβαση 717 και αφετέρου να προχωρά ενσυνείδητα στη σκύλευση του νεκρού μηχανοδηγού για να ενισχύσει το αφήγημα του ανθρώπινου λάθους, γεγονός που προκάλεσε το εξώδικο της οικογένειας του.
«Δεν πιστεύω ότι ήταν η καλύτερη στιγμή της Βουλής» έκρινε ετεροχρονισμένα ο πρωθυπουργός, «αδειάζοντας» τα μέλη της ΝΔ που μετείχαν στην Επιτροπή και εκτελούσαν τις εντολές του Μεγάρου Μαξίμου, όπως αυτές διαβιβάζονταν από τον τότε γ.γ. της Βουλής και σημερινό υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Γιώργο Μυλωνάκη. Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Alpha συμπαρασύρει και τον Κωνσταντίνο Τασούλα. Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και υποψήφιος για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα μπορεί να μην είχε εκ του Κανονισμού δυνατότητα παρέμβασης στις εργασίες της Επιτροπής, αλλά μπορούσε να τραβήξει πολιτικά το αυτί του μονοκομματικού προεδρείου για να βάλει φρένο στην εξόφθαλμη προσπάθεια αδρανοποίησης του ελέγχου της αντιπολίτευσης, προστατεύοντας τον θεσμό.
Εξ αρχής διαφάνηκε ότι στόχος της συμπολίτευσης ήταν να καταστήσει διάτρητο το πόρισμα της ευρωπαίας εισαγγελέα Πόπης Παπανδρέου, το οποίο εκτός του ότι εντόπισε ευθύνες για πρόσωπα που περιλαμβάνονται και στο πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, συσχετίστηκε με τη δικογραφία του εφέτη-ανακριτή, τινάζοντας στον αέρα τη θεώρηση ότι δήθεν η σύμβαση 717 δεν συνδέεται με το δυστύχημα. Παράλληλα, στην απόπειρα να κυριαρχήσει στην κοινή γνώμη το αφήγημα του ανθρώπινου λάθους, οι «γαλάζιοι» βουλευτές -με βασικό υπαίτιο τον εισηγητή, Λάζαρο Τσαβδαρίδη, που επιθυμούσε να πέσει «μαύρο» σε συγκεκριμένες συνεδριάσεις- έκαναν αναφορές στο ιατρικό ιστορικό του νεκρού μηχανοδηγού της επιβατικής αμαξοστοιχίας, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των συγγενών του.
Κι όμως, οι βουλευτές της ΝΔ δεν σταμάτησαν εκεί. Εξαπατώντας τα μέλη της μειοψηφίας και κυρίως τους συγγενείς που παρακολουθούσαν τις εργασίες της Επιτροπής αναζητώντας απαντήσεις, έκλεισαν άρον άρον τον δήθεν «ανοιχτό κατάλογο μαρτύρων» για να αποφύγουν μη βολικές καταθέσεις από πρόσωπα που θα μπορούσαν να ρίξουν φως τόσο για τα ελλείμματα ασφαλείας όσο και για την αλλοίωση του τόπου της τραγωδίας. Για παράδειγμα, από την Εξεταστική αποκλείστηκαν ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Φίλιππος Τσαλίδης, ο πρώην πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Μηχανοδηγών, Κώστας Γενιδούνιας, το πρόσωπο – κλειδί για το μπάζωμα, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, Κώστας Σπηλιόπουλος, αλλά και ο πρώην γ.γ. του υπουργείου Μεταφορών, Γιάννης Ξιφαράς. Πλην των δύο πολιτικών στελεχών, οι υπόλοιποι είχαν φροντίσει να ενημερώσουν την ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου για τους κινδύνους που εγκυμονούσαν στον σιδηρόδρομο.
Τα λόγια του πρωθυπουργού για τα έργα και τις ημέρες της συγκεκριμένης Επιτροπής θα αποδειχτούν τροχοπέδη για τη συγκρότηση Προανακριτικής εάν και εφόσον αυτή πάρει σάρκα και οστά μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας που σχετίζεται με την κύρια εισαγγελική έρευνα του εγκλήματος των Τεμπών. Ήδη μέλη της «γαλάζιας» ΚΟ απαντούν αρνητικά στους διαδρόμους της Βουλής για το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν, ενώ μέλη της επίμαχης Εξεταστικής στηλιτεύουν το «ψυχικό άδειασμα» που τους επιφύλασσε ο Κυρ. Μητσοτάκης. Επιπλέον, η συγκεκριμένη αναφορά ανοίγει την παλέτα της κριτικής, αφού οι ίδιες μεθοδεύσεις και λαθροχειρίες ακολουθήθηκαν από την πλειοψηφία και για τις υπόλοιπες δύο Εξεταστικές, οι οποίες συγκροτήθηκαν με πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης. Ήτοι, για τις υποκλοπές και τη λίστα Πέτσα. Για του λόγου το αληθές, στην Εξεταστική για τη λίστα Πέτσα δεν κλήθηκε καν ο «νονός» της λίστας, ενώ στην αντίστοιχη Επιτροπή για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων οι εκφυλιστικές πρακτικές χτύπησαν «κόκκινο». Οι εργασίες της διήρκεσαν μόλις 17 ημέρες, δεν κλήθηκε ούτε ο Γρηγόρης Δημητριάδης που είχε αναλάβει την «αντικειμενική πολιτική ευθύνη» δια της παραίτησης του και παραλίγο η συζήτηση του απόρρητου πορίσματος της ΝΔ να γίνει στην Ολομέλεια κεκλεισμένων των θυρών. Άραγε, αυτές ήταν «οι καλύτερες στιγμές της Βουλής» για τον κ. Μητσοτάκη;
Διαβάστε επίσης
Πυκνώνουν τα «σύννεφα» για Σταϊκούρα – Η επικοινωνία με Μητσοτάκη
Σεισμοί Κυκλάδες: Γεμάτα τα εκδοτήρια, άδειοι οι δρόμοι – Εικόνες από τη Σαντορίνη
Η Γη μπροστά σε έναν Αρμαγεδδώνα; – Όσα γνωρίσουμε και οι πιθανότητες πρόσκρουσης το 2032