Με την κατάθεση του πρώην διοικητής της ΕΥΠ Γιάννη Ρουμπάτη συνεχίζεται σήμερα, Τετάρτη το έργο της η Εξεταστική Επιτροπή για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.
Η εξέταση του κ. Ρουμπάτη που διετέλεσε διοικητή της ΕΥΠ την περίοδο 2015- 2019 ξεκίνησε στις 10:00 το πρωί και διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών και με την διαδικασία της πλήρης μυστικότητας, όπως άλλωστε έχει αποφασιστεί για όλες τις συνεδριάσεις της Επιτροπής μετά από απόφαση της ΝΔ.
Η κατάθεση του μάρτυρα, αρχικά είχε προγραμματιστεί να γίνει χθες, λόγω όμως της πολύωρης συζήτησης διαδικαστικών θεμάτων αλλά και της εξέτασης του πρώην διοικητή της ΕΥΠ Θεόδωρου Δραβίλλα (2012- 015) που ξεπέρασε τις πέντε ώρες, η Επιτροπή αποφασίστηκε η εξέταση του κ. Ρουμπάτη να γίνει σήμερα.
Χθες, ο Θεόδωρος Δραβίλλας, έδωσε απαντήσεις για την υπόθεση της Οξυάς με τους επενδυτές από το Κατάρ, ενώ δεν κρύφτηκε πίσω από το απόρρητο όταν υποβλήθηκαν ερωτήματα για τυχόν παρακολούθηση των Στέργιου Πιτσιόρλα και Σπύρου Σαγιά. Δεν αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήματα που αφορούσαν εσωτερικά ζητήματα της Υπηρεσίας επί ημερών του, κάνοντας λόγο -κατά τις πληροφορίες- για πρωτοβουλίες που αφορούσαν την ανάγκη «αυξημένης λογοδοσίας», όπως επίσης να υπάρχει «πιο διαφανής τρόπος λειτουργίας». Διόλου τυχαίο ότι ο κ. Δραβίλλας θύμισε στα μέλη της Επιτροπής πως το 2013 κατέθετε επί επτά ώρες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και απάντησε σε όλα τα ερωτήματα. Κατόπιν τούτου, η θέση του Παναγιώτη Κοντολέοντα επιδεινώνεται, καθώς ο πρωταγωνιστής του σκανδάλου των υποκλοπών δεν θα μπορέσει να επικαλεστεί την εχεμύθεια του καθήκοντος. Σε αντίθετη περίπτωση, είτε ο κ. Δραβίλλας -σύμφωνα με τις απειλές Μπακογιάννη- θα πρέπει βρεθεί αντιμέτωπος με δεκαετή κάθειρξη, είτε ο Π. Κοντολέων θα παρανομήσει επειδή θα αποκρύψει κρίσιμες πληροφορίες ενώπιον της Επιτροπής που -κατά το άρθρο 145 του Κανονισμού της Βουλής- έχει «όλες τις αρμoδιότητες των ανακριτικών αρχών, καθώς και τoυ εισαγγελέα πλημμελειoδικών».