Εξεταστική αποκάλυψης ή κουκουλώματος για τα Τέμπη;

Προκαλώντας το κοινό περί δικαίου αίσθημα και την οργή συγγενών των θυμάτων και τραυματιών της τραγωδίας των Τεμπών, ο Μάκης Βορίδης απέρριψε σε ζωντανή μετάδοση από το κανάλι της Βουλής οποιοδήποτε ενδεχόμενο διερεύνησης ποινικών ευθυνών για πολιτικά πρόσωπα αναφορικά με το σιδηροδρομικό δυστύχημα τη στιγμή που στο κοινοβούλιο λιμνάζει το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για τη σύμβαση 717 (τηλεδιοίκηση και σηματοδότηση στα τρένα). Ως εκ τούτου, επιβεβαίωσε την κριτική πως η πλειοψηφία αντιλήφθηκε ως ευκαιρία συγκάλυψης τυχόν ποινικών ευθυνών του Κώστα Αχ. Καραμανλή την πρόταση του ΚΚΕ για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής, η οποία θα θέσει στο μικροσκόπιο την ευρωενωσιακή πολιτική που ακολουθήθηκε στα τρένα από το μακρινό 1997.

Το χειρότερο είναι πως ο υπουργός Επικρατείας έδωσε γραμμή αποσύνδεσης της διαβόητης σύμβασης με την απώλεια 57 ανθρώπων, παρά το γεγονός ότι αποτελεί κοινό τόπο πως η ύπαρξη συστήματος τηλεδιοίκησης θα μπορούσε να αποσοβήσει τη μετωπική σύγκρουση. Τα λόγια του πρωθυπουργού από το ραδιόφωνο του Σκάι επιβεβαίωσαν πως δεν επρόκειτο για προσωπική άποψη του Μ. Βορίδη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε τη σκυτάλη της πολιτικής αθλιότητας δηλώνοντας: «Είναι μεγάλο άλμα να πεις ότι “επειδή κάτι δεν έγινε καλά στην 717 πέθαναν άνθρωποι και γι’ αυτό υπάρχουν ποινικές ευθύνες” (…). Αν δεν είχε γίνει το δυστύχημα, θα γινόταν αυτή η προκαταρκτική;».

«Δυστύχημα δημοκρατίας»

Ο αντ’ αυτού του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος καθόταν μόνος κι έρημος στα υπουργικά έδρανα λόγω της κατ’ επίφαση επίκλησης της διάκρισης των εξουσιών, εξέφρασε κρίση επί του πορίσματος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για τη σύμβαση 717. «Δεν συντρέχει καμία ένδειξη τέλεσης αυτών των αδικημάτων από τους υπουργούς» απεφάνθη ο υπουργός ενώ η εντεταλμένη εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου ζητά τη διερεύνηση του Κ. Καραμανλή για ενδεχόμενη τέλεση κακουργηματικής απιστίας και παράβασης καθήκοντος, με το τελευταίο αδίκημα να αφορά και τον Χρήστο Σπίρτζη.

Αμεση ήταν η απάντηση του Σωκράτη Φάμελλου. «Εκτός από σκιώδης πρωθυπουργός, παίζει και τον ρόλο του δικαστή» είπε αρχικά ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε: «Εχει αποφασίσει τι θα γίνει και για την εξεταστική. Είστε δυστύχημα δημοκρατίας, κ. Βορίδη, έχετε και παρελθόν, δεν μας φτάνει που παρακολουθείτε τους πάντες, αποφασίζετε για τη Δικαιοσύνη πριν αποφασίσει η Δικαιοσύνη». Κάλεσε δε τον Νίκο Ανδρουλάκη να ξεκαθαρίσει αν συναινεί με το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για πιο διευρυμένη έρευνα αναφορικά με τη συγκρότηση προανακριτικής για τη σύμβαση 717. Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν συνηγόρησε στην πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στρέφοντας τα πυρά του προς το ΚΚΕ για την εξεταστική–πάσα στη ΝΔ.

Αλλο ένα κουκούλωμα;

Με βάση τα πεπραγμένα της συμπολίτευσης στις εξεταστικές που συγκρότησε η αντιπολίτευση για τη λίστα Πέτσα και τις υποκλοπές, οι ελπίδες να πραγματοποιηθεί εις βάθος έρευνα για το έγκλημα των Τεμπών είναι μικρές έως ανύπαρκτες. Δύο είναι οι κομβικοί παράμετροι: η συγκρότηση του προεδρείου και η πατρότητα του πορίσματος. Στην περίπτωση που το προεδρείο θα είναι και πάλι μονοκομματικό, τότε η ΝΔ θα κινεί τα νήματα και –κυρίως– θα κόψει και θα ράψει στα μέτρα της τον κατάλογο των μαρτύρων. Επίσης, θεωρείται από τώρα βέβαιο

ότι το πόρισμα της επιτροπής (δηλαδή, της πλειοψηφίας) δεν θα οδηγεί σε διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών «γαλάζιων» στελεχών.

Τα μέλη της εξεταστικής

Η ολομέλεια αποφάσισε με ευρύτατη πλειοψηφία (266 υπέρ, 32 κατά και δύο απόντες) τη σύσταση της εξεταστικής, η οποία θα αποτελείται από 31 μέλη και θα έχει –σε πρώτη φάση τουλάχιστον– ένα μήνα διάρκεια ζωής. Τα 16 μέλη θα προέρχονται από την πλειοψηφία, πέντε από τον ΣΥΡΙΖΑ, τρία από το ΠΑΣΟΚ, δύο από το ΚΚΕ και ένα από Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας. Ενας ή μία θα εκπροσωπήσει τους πέντε ανεξάρτητους βουλευτές.

Από την πλευρά της ΝΔ δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη το πρόσωπο του προέδρου της επιτροπής. Αρχικά ακούστηκε το όνομα του Δημήτρη Μαρκόπουλου, αλλά φαίνεται πως εγκαταλείφθηκε η ιδέα λόγω του ότι δεν φέρει δικηγορική ιδιότητα. Στο τραπέζι έχουν πέσει τα ονόματα των Θάνου Πλεύρη, Κατερίνας Παπακώστα-Παλιούρα, Κώστα Καραγκούνη, Λάζαρου Τσαβδαρίδη (η περίπτωσή του συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες επειδή είναι πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης) και Χαράλαμπου Αθανασίου. Σε σχέση με τα λοιπά μέλη βέβαιος θεωρείται ο Γιάννης Ανδριανός, ενώ με το ένα πόδι εντός εξεταστικής θεωρούνται οι Χρήστος Κέλλας, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Γιώργος Στύλιος και Ζωή Ράπτη.

Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο Βασίλης Κόκκαλης και λοιπά μέλη οι Γιάννης Σαρακιώτης, Διονύσης Καλαματιανός, Αλέξανδρος Αυλωνίτης και Θεόφιλος Ξανθόπουλος. Από το ΠΑΣΟΚ έντονα ακούγεται το όνομα του Παναγιώτη Δουδωνή αλλά και της Ευαγγελίας Λιακούλη. Εισηγητής του ΚΚΕ θα είναι ο Νίκος Καραθανασόπουλος και μέλος η Μαρία Κομνηνάκα, ενώ αναπληρωματικό μέλος θα είναι ο Βασίλης Μεταξάς. Την Ελληνική Λύση θα εκπροσωπήσει ένας εκ των Πάνου Σαράκη και Πάρη Παπαδάκη, ενώ από τους Σπαρτιάτες επιλέχθηκε ο δικηγόρος του Ηλία Κασιδιάρη, Πέτρος Δημητριάδης και αναπληρωτής ο Γιάννης Κόντης.

Από τη Νίκη εισηγητής θα είναι ο Τάσος Οικονομόπουλος και αναπληρωτής ο Κομνηνός Δελβερούδης, ενώ την Πλεύση Ελευθερίας θα εκπροσωπήσει η ίδια η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Ανοιχτό παραμένει ποιος ή ποια από τους πέντε ανεξάρτητους βουλευτές θα αποτελέσει μέλος της επιτροπής.

Διαβάστε επίσης: Αλήθεια και δικαιοσύνη για το έγκληµα στα Τέµπη

Τέμπη: Υπουργούς του Μητσοτάκη «δίνει» ο Αγοραστός για το άρον – άρον «μπάζωμα» στον τόπο της τραγωδίας

Τέμπη: Τι απαντούν μέσω του dοcumentonews.gr συγγενείς θυμάτων στην κυβέρνηση Μητσοτάκη

Καλύπτει Άδωνη ο Βορίδης για Τέμπη: Η πολιτική επιχειρηματολογία κρίθηκε μέσα από τις εκλογές (Video)