Σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη, αν το Ντυνάν πήγαινε στο Δημόσιο θα ήταν «πράξη εσχάτης προδοσίας»». Ο ίδιος έπλεξε το εγκώμιο του Ανδρέα Λοβέρδου ο οποίος έχει παραπεμφθεί στην επιτροπή Δεοντολογίας. Δεν αρνείται ότι παρέκαμψε το νόμο για να παραιτήσει το Δ.Σ. Μαρτίνη.
Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ εξετάστηκε για τα πεπραγμένα του ως υπουργός Υγείας την περίοδο Ιούνιος 2013 – Ιούνιος 2014, κατά την οποία έβαλε το λιθαράκι του για τον εκπλειστηριασμό του «Ερρίκος Ντυνάν».
Ο Άδωνις Γεωργιάδης κλήθηκε να απαντήσει αν ήταν ή όχι εντολοδόχος του τραπεζίτη Μιχάλη Σάλλα. Σύμφωνα με την μαρτυρία του πρώην προέδρου των εργαζομένων, Κωνσταντίνου Κρέτση, την προηγούμενη Πέμπτη, ο Γεωργιάδης έλαβε τηλεφωνική εντολή από τον πρώην διοικητή της τράπεζας Πειραιώς προκειμένου να παραιτήσει το Δ.Σ. Μαρτίνη.
Επ’ αυτού, ο Αντώνης Μπαλωμενάκης είχε τονίσει πως ο Γεωργιάδης «δεν είχε, εκ του Νόμου, εξουσία να πάψει το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου, να διορίσει στη συνέχεια άτομα δικής του επιλογής και αρεστά στο μελλοντικό ιδιοκτήτη, στην Τράπεζα Πειραιώς». Οπότε, εγείρεται το ερώτημα αν ο νυν αντιπρόεδρος της ΝΔ λειτουργούσε ως εξυπηρετητής του Σάλλα στο υπουργείο κι αν κατ’ αυτόν τον τρόπο είχε προσφέρει την υπουργική του βοήθεια και σ΄άλλους τραπεζίτης ή μη.
Δεύτερον, ο Άδωνις συνυπέγραψε το τριμερές μνημόνιο συνεργασίας μαζί με ΚΙΕΝ και Πειραιώς. Το συμφωνητικό αυτό αποτέλεσε τον οδικό χάρτη και όλα τα βήματα που οδήγησαν το νοσοκομείο στα χέρια της θυγατρικής εταιρίας της τράπεζας, ΗΜΙΘΕΑ ΑΕ. Στο μνημόνιο συμπεριλαμβανόταν και όρος εχεμύθειας, γεγονός πρωτοφανές για τα κοινοβουλευτικά χρονικά. Ο κ. Γεωργιάδης οφείλει να δώσει μία σαφή εξήγηση για το λόγο που ο ίδιος συμμετείχε ενεργά σε μία -κατά το σκεπτικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης- ιδιωτική συναλλαγή.
Τρίτον, ο αντιπρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει να διευκρινίσει πόσες συναλλαγές είχε ο αδερφός του, Λεωνίδας, με το «Ντυνάν». Στους καταλόγους που είχαν φτάσει στην Επιτροπή από το 2000 έως το 2014 ο Λεωνίδας Γεωργιάδης φέρεται ως προμηθευτής του νοσοκομείου. Ο Άδωνις Γεωργιάδης ισχυρίζεται πως η μόνη συναλλαγή έγινε το 2008 και συγκεκριμένα η εταιρία του αδερφού του απέστειλε 2.000 ημερολόγια στο «Ντυνάν» έναντι 17.000. Το ερώτημα είναι πώς γίνεται το μηχανογραφικό σύστημα του νοσοκομείου να… αντιπαθεί τον αντιπρόεδρο της ΝΔ και να του καταλογίζει συναλλαγές για 14 ακόμα χρόνια.
Ένταση από την αρχή
Αφού ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αντώνης Μαλωμενάκης, έκανε γνωστά διαδικαστικά ζητήματα, ενημέρωσε το Σώμα πως ο Ανδρέας Λοβέρδος επανήλθε, στέλνοντας κι άλλη προβοκατόρικη επιστολή στην Επιτροπή. «Τους είπα αλήθειες και δεν τους άρεσε. Τα μέλη στημένων Εξεταστικών Επιτροπών με κατασκευασμένους μάρτυρες και προαποφασισμένα πορίσματα έχουν χάσει το δικαίωμα τους να μιλούν. Αναφέρθηκα από την πρώτη στιγμή σε ύστατη πολιτική εξαχρείωση και σήμερα δικαιώθηκα απολύτως» σημειώνει στην εισαγωγή της επιστολής του ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Το λόγο πήρε -παρεμβαίνοντας- ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, για να ζητήσει σε έντονο ύφος να συζητηθεί και να απαντηθεί από την αρχή και όχι στο τέλος η νέα επιστολή Λοβέρδου. «Πέλαγος αντιφάσεων και ψευδολογιών» σχολίασε ο κ. Λάππας για την κατάθεση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στην Επιτροπή, ενώ έκρινε πως η επιστολή του Λοβέρδου τον θίγει προσωπικά και τον υβρίζει.
Έπειτα, η Εύη Χριστοφιλοπούλου, εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, δικαιολόγησε πλήρως την επιστολή του Λοβέρδου με το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση κρίνει τις αποφάσεις του ΣτΕ και πως ο πρόεδρος είχε συνάντηση με τον πρώην μάρτυρα Κρέτση, οπότε -κατά τα λεγόμενά της- ένας βουλευτής και μάρτυρας της Επιτροπής μπορεί να εκφράζει την άποψή του.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνος Μορφίδης, είπε πως με την επιστολή αυτή αποδεικνύεται πως ακόμα και σήμερα επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ η λογική Κουτσόγιωργα, δηλαδή η περιβόητη φράση «δεν δικαιούστε δια να ομιλείτε».
«Αν ο Λοβέρδος ήταν βουλευτής της Χρυσής Αυγής θα ξηλώνονταν τα έδρανα. Μπορεί να λέει οτιδήποτε και να περνιέται για προοδευτικός;» ρώτησε ο Νίκος Νικολόπουλος και ζήτησε να διερευνηθεί η ψευδή ενόρκως μαρτυρία του Ανδρέα Λοβέρδου. Παράλληλα, αιτήθηκε να σταλεί η επιστολή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής.
«Δείγμα αλαζονικής και εγωκεντρικής συμπεριφοράς» χαρακτήρισε την επιστολή η Αννέτα Καββαδία, ενώ στην Εύη Χριστοφιλοπούλου η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ θύμισε την ταινία: Look who’s talking. «”Ποιος μιλάει”» είπε μεταφράζοντας και πρόσθεσε πως «ζητούν να βγουν από πάνω αυτοί που κατέστρεψαν τη χώρα».
Τότε, ο Νότης Μηταράκης πετάχτηκε, λειτουργώντας ως απεσταλμένος του Λοβέρδου στην Επιτροπή. Ειδικότερα, ανέφερε πως αν ο Λοβέρδος ήταν στην αίθουσα της Επιτροπής μετά την τοποθέτηση της κ. Καββαδία θα έκανε λόγο για προκατασκευασμένα πορίσματα. «Κι εσείς τι ρόλο παίζετε; Τον διερμηνέα του;» ρώτησε ο κ. Μπαλωμενάκης, ενώ ο κ. Νικολόπουλος προέτρεψε τον κ. Μηταράκη να αποχωρήσει από τη συνεδρίαση αν θεωρεί πως τα συμπεράσματα της Επιτροπής είναι προσυμφωνημένα.
«Δεν προσβάλλομαι από τον Λοβέρδο και από ανθρώπους σαν τον Λοβέρδο» είπε αρχικά ο Δημήτρης Βέττας και πρόσθεσε: «Προσβολές ανθρώπων που ως υπουργοί δεν ανακάλυψαν τίποτα και έκρυψαν κάτω από το χαλί το φαγοπότι, αρνούμαι να δεχτώ. «Ο σταύλος αυτός τέτοια γαϊδούρια βγάζει» κατέληξε, προκαλώντας την αντίδραση της Χριστοφιλοπούλου που έσπευσε να φωνάξει: «Μόλις με είπαν γαϊδούρι κ. πρόεδρε…».
«Για την ταμπακιέρα γιατί δεν λέει τίποτα ο κ. Λοβέρδος;» διερωτήθηκε ο Χαρίλαος Τζαμακλής, σχετικά με την ψευδομαρτυρία του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ που αφορούσε το χρόνο σύνταξης της τροπολογίας που άνοιξε την κερκόπορτα του ξεπουλήματος του νοσοκομείου.
Στη συνέχεια, ο Γιώργος Βλάχος και Νότης Μηταράκης δεν σταμάτησαν τη συνηγορία του Λοβέρδου αν και θεωρητικά ανήκουν σε διαφορετικές παρατάξεις. «Φτάνει η συνηγορία!» φώναξε ο κ. Τζαμακλής την ώρα που ο κ. Μηταράκης εξέφραζε την άποψη πως η επιστολή αποτελεί προσωπική του άποψη και πως αν κάποιος βουλευτής της Επιτροπής θέλει να παραπέμψει στην Επιτροπή Δεοντολογίας την επιστολή μπορεί να το κάνει ατομικά.
Εν τέλει, κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε να σταλεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας την επιστολή του Ανδρέα Λοβέρδου, παρά τις αντιδράσεις των μελών της αντιπολίτευσης.
Φίλησε το Ευαγγέλιο ο μάρτυρας
Θρησκευτικό όρκο έδωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης στην αρχή της εξέτασής του, με τον πρόεδρο, Αντώνη Μπαλωμενάκη, να μην αφήνει τον μάρτυρα να πάρει το λόγο για να διευκρινίσει πως η Επιτροπή δεν θα δεχτεί φραστικές υπερβάσεις και χαρακτηρισμούς. «Έχετε δηλώσει δημοσίως απαξιωτικά πράγματα για μέλη της Επιτροπής και για τη διαδικασία» είπε ο κ. Μπαλωμενάκης και συμπλήρωσε: «Χαρακτηρισμούς και φραστικούς εξτρεμισμούς η Επιτροπή δεν θα δεχτεί…».
«Είναι πατρικές νουθεσίες;» πετάχτηκε ως συνήγορος υπεράσπισης ο κ. Μηταράκης, με τον πρόεδρο να διευκρινίζει πως πρόκειται για αμερόληπτη προειδοποίηση επί της διαδικασίας.
Παίρνοντας το λόγο, ο Άδωνις ζήτησε από τον κ. Λάππα να ανακαλέσει τη χρήση της φράσης του Θάνου Πλεύρη που παρέθεσε ο Μαρτίνης στην εξέτασή του και συγκεκριμένα περί ειδικού δικαστηρίου που είχε προειδοποιήσει τον τότε υπουργό Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη. Ο κ. Λάππας -σύμφωνα με τα λεγόμενα Γεωργιάδη- εξέλαβε λάθος τη φράση και τη χρησιμοποίησε κατά το δοκούν, καθώς αφορούσε το ενδεχόμενο μη εκπλειστηριασμού του νοσοκομείου και όχι το αντίθετο.
«Αν είχα την αρμοδιότητα να ζητήσω την παραίτηση Μαρτίνη; Φαντάζομαι ότι το ερώτημα έχει να κάνει με την τυπική εξουσιοδότηση και όχι με την ουσία αφού συμφωνούμε για το τι εστί Μαρτίνης» είπε αρχικά ο μάρτυρας και επικαλέστηκε δηλώσεις από πρακτικά του τότε υπεύθυνου Επιτροπής Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και νυν υπουργού, κ. Ξανθού, ο οποίος κατέκρινε τον Ανδρέα Μαρτίνη πραξικοπηματικές πρακτικές και κακοδιαχείριση.
«Άδραξα την ευκαιρία από το αίτημα της τράπεζας για να παραιτήσω τον Μαρτίνη» είπε αυτολεξεί δίχως να αρνείται πως εκ του νόμου δεν είχε δικαίωμα να το κάνει. Ο Άδωνις Γεωργιάδης εκτός του ότι παρουσίασε ως κακοδιαχειριστή τον Μαρτίνη, χαρακτήρισε ιδιωτική κλινική το ΚΙΕΝ και παραλλήλισε την παρέμβασή του με αυτή της τωρινής κυβέρνησης για την περίπτωση του Μαρινόπουλου.
Ανέφερε πως από τον Αύγουστο του 2013 είχε την παραίτηση του Μαρτίνη στο γραφείο του, αλλά δεν την έκανε δεκτή γιατί δεν ήθελε να αναλάβει κανείς ενόσω έτρεχαν και δεν είχαν οριστικοποιηθεί οι διαδικασίες για τον πλειστηριασμό. «Όταν ξεκαθαρίστηκαν οι διαδικασίες του πλειστηριασμού, τότε έκανα δεκτή την παραίτηση» τόνισε.
Αναφορικά με το επιχείρημα πως το ΚΙΕΝ ήταν ιδιωτική κλινική, επικαλέστηκε έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη τον Ιούλιο του 2010, στην οποία σημειώνεται: «Πρέπει να διερευνηθεί η γέφυρα που χωρίζει το δημόσιο θεραπευτήριο Κοργιαλένειο – Μπενάκειο με το ιδιωτικό νοσοκομείο, ¨Ερρίκος Ντυνάν”». Επικαλέστηκε επίσης πως ο καταλογισμός του clawback του υπ. Υγείας προς το «Ντυνάν» γινόταν με καθεστώς ιδιωτικής κλινικής.
«Ήταν επιθυμία της τραπέζης να αλλάξει η διοίκηση για να βάλει λεφτά»«Σωστά, πολύ καλός έκανα» απάντησε ευθαρσώς δίχως να αρνείται πως ο νόμος δεν του δίνει την αρμοδιότητα να παραιτήσει το Δ.Σ. του ΚΙΕΝ. «Πολύ καλός έκανα. Όταν ο Φλαμπουράρης ήθελε να φύγει η οικογένεια Μαρινόπουλου, είπε στην οικογένεια Μαρινόπουλου πως δεν τη θέλουν οι τράπεζες» αντιπαρέβαλε ο κ. Γεωργιάδης, ενώ απάντησε για τη γνώση ή μη του Σαμαρά επί των πρωτοβουλιών του ότι ο τότε πρωθυπουργός γνώριζε πως για να σωθεί το νοσοκομείο έπρεπε να χρηματοδοτηθεί από την τράπεζα. «Όλα τα άλλα τα ήξερα εγώ» συμπλήρωσε.
Σχετικά με το τριμερές μνημόνιο, ο μάρτυρας το χαρακτήρισε έγγραφο καλής συνεννόησης μεταξύ τράπεζας και νοσοκομείου, το οποίο διασφάλιζε την ομαλή μετάβαση και λειτουργία του νοσοκομείου μέχρι να γίνει ο πλειστηριασμός. Υποστήριξε δε πως το Δ.Σ. του «Ντυνάν» γνώριζε για το μνημόνιο, ενώ δεν αρνήθηκε πως είχε προ συνεννοηθεί με τα μέλη του διορισμένου Διοικητικού Συμβουλίου για παροχή ασυλίας. «Ήταν πολιτική δέσμευση και υλοποιήθηκε από τη Βουλή στη συνέχεια» υπογράμμισε. «Του ίδιου τύπου ασυλία που δώσατε εσείς στο Δ.Σ. του ΟΑΣΘ» σχολίασε.
Στο ερώτημα του κ. Λάππα γιατί παραίτησε και τον Μητροπολίτη Γλυφάδας, Παύλο, από το Δ.Σ., ο μάρτυρας απάντησε πως «ο σεβασμιότατος είχε κάνει σκληρές δηλώσεις κατά των μεταμοσχεύσεων» και ότι δεχόταν πιέσεις εξαιτίας αυτών από τον Ερυθρό Σταυρό. «Εάν είχαμε αδιαφορήσει, ο διεθνής Ερυθρός Σταυρός θα έβγαζε το σήμα από τον ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και αυτό σημαίνει διεθνής εξευτελισμός» σχολίασε στην απορία του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ για το πώς είναι δυνατόν να παρεμβαίνει στα της διοίκησης ενός ιδιωτικού νοσοκομείου.
Για την αρνητική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σχετικά με τη σύμπραξη του «Ντυνάν» με τη ΓΑΙΑ, η οποία όρισε πως η σύμπραξη δεν εξυπηρετούσε τον κοινωφελή χαρακτήρα του Ιδρύματος, ο Γεωργιάδης ισχυρίστηκε πως την έλαβε υπόψη του και πως το νοσοκομείο είναι περιουσιακό στοιχείο του ΚΙΕΝ. Δηλαδή, παρέθεσε πως το ΚΙΕΝ μπορούσε να εκμεταλλευτεί το νοσοκομείο και να το εκπλειστηριάσει, αφού το γεγονός αυτό δεν έθιξε τη μορφή της δομής του ίδιου του Ιδρύματος. Η απάντηση αυτή παραπέμπει στη λαϊκή ρήση για το αν η κότα έκανε το αβγό ή το αντίθετο, καθώς είναι τοις πάσι γνωστό πως πέρα από κάποια κληροδοτήματα – ακίνητα ο λόγος ύπαρξης του ΚΙΕΝ ήταν το νοσοκομείο.
Εκτροχιάστηκε η διαδικασία
Φωνές, ένταση και ανταλλαγή χαρακτηρισμών επιφύλασσε η συνέχεια, με φόντο τα ρόλο του στο τριμερές μνημόνιο. Το γεγονός αυτό εκτροχίασε τη διαδικασία με τους Μηταράκη, Γεωργιάδη, Χριστοφιλοπούλου να ωρύονται παράλληλα, δίνοντας στοχευμένα εικόνα χάους στη συνεδρίαση της Επιτροπής.
«Το Δημόσιο ήταν παρατηρητής στο μνημόνιο. Η συναλλαγή αφορούσε δύο ιδιώτες» ισχυρίστηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου. Ο κ. Μπαλωμενάκης ρωτούσε επίμονα: «Πού το λέει ότι είστε παρατηρητής;», με τον Μηταράκη να φωνάζει προς τον πρόεδρο της Επιτροπής πως θα τον παραπέμψει στην Επιτροπή Δεοντολογίας γιατί δεν πράττει σύμφωνα με το ρόλο του. Παράλληλα, η Χριστοφιλοπούλου αποφάσισε να παρέμβει φωνάζοντας ακόμα πιο δυνατά πως «δικαιώνεται ο Λοβέρδος», ενώ ο Μπαλωμενάκης τόνιζε πως δεν δέχεται να τον κοροϊδεύει, λέγοντας ψέματα, ο μάρτυρας.
«Πράξη εσχάτης προδοσίας αν κατέληγε το ΚΙΕΝ στο Δημόσιο»
Μετά τις ερωτήσεις – πάσες του Νότη Μηταράκη, την εξέταση του μάρτυρα ανέλαβε η εισηγήτρια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Εύη Χριστοφιλοπούλου. Σε ερώτησή της, ο Άδωνις Γεωργιάδης αποκάλεσε κουφάρι το νοσοκομείο με απλήρωτο προσωπικό. Επανέλαβε πως το τριμερές μνημόνιο που συνυπέγραψε δεν παρήγαγε νομικό αποτέλεσμα και ότι απλώς ήταν μία πράξη καλής θελήσεως. Όσον αφορά το ενδεχόμενο να κατέληγε το νοσοκομείο στο Δημόσιο και το ΕΣΥ, ο μάρτυρας είπε πως αν αυτό γινόταν θα επρόκειτο για πράξη εσχάτης προδοσίας, καθώς όποιος υπουργός το αποφάσιζε θα έπαιρνε 300 εκατ. ευρώ από το λαό για να πληρωθούν οι πιστωτές. «Ένας προδότης θα το έκανε. Κανείς άλλος» σημείωσε.
Επιπλέον, έκρινε τη μελέτη Λιαρόπουλου ως σοβαρή μεν, αλλά ετεροχρονισμένη δε, καθότι η έκθεση του ακριβοπληρωμένου συμβούλου είχε συνταχθεί το 2012, ενώ ο Μαρτίνης απομακρύνθηκε και ο πλειστηριασμός έγινε το 2014.
Κόντρα ακροδεξιών
«Για ποιο λόγο επί των ημερών σας δεν κάνατε την τροπολογία πριν τρεις μήνες και την καταθέσατε τρεις μέρες –αν αφήσουμε έξω το Σαββατοκύριακο- πριν τον πλειστηριασμό;» ρώτησε ο χρυσαυγίτης Κασιδιάρης, με τον Γεωργιάδη να απαντά πως «ήταν προεξοφλημένη (σ.σ. η τροπολογία)από την αγορά. Όλη η αγορά γνώριζε ότι θα κατατεθεί». Ο μάρτυρας για να στηρίξει το επιχείρημά του επικαλέστηκε δηλώσεις και συνεντεύξεις του, μέσω των οποίων τις είχε κοινοποιήσει.
Εν συνεχεία, Κασιδιάρης – Γεωργιάδης αντήλλαξαν χαρακτηρισμούς, με τον χρυσαυγίτη να του λέει πως καταθέτει «βλακώδεις απαντήσεις», ενώ φωνάζοντας ο πρώην βουλευτής του ΛΑΟΣ τον αποκαλούσε «πανάσχετο». Η αιτία ήταν το πραγματικό ποσό με το οποίο η Πειραιώς -μέσω της θυγατρικής της εταιρίας- αγόρασε το νοσοκομείο δια πλειστηριασμού. Ο Ηλίας Κασιδιάρης τόνισε πως από τα 115 εκατ. που κατέβαλε η ΗΜΙΘΕΑ ΑΕ στον πλειστηριασμό, παραπάνω από 60 εκατ. επέστρεψαν στην Πειραιώς εξαιτίας των δανείων του νοσοκομείου. Οπότε, το πραγματικό τίμημα για τον πλειστηριασμό του νοσοκομείου ήταν 54 εκατ. ευρώ. Ο Άδωνις Γεωργιάδης απάντησε πως είναι άλλο νομικό πρόσωπο η τράπεζα Πειραιώς και άλλο η θυγατρική της, ΗΜΙΘΕΑ ΑΕ. Επιπρόσθετα, χαρακτήρισε αστρονομικά μεγάλη την προσφορά, με τον Κασιδιάρη να επικαλείται σχετική έκθεση ορκωτών ελεγκτών που τοποθετεί μόνο το ακίνητο του νοσοκομείου στα 103 εκατ. ευρώ. Σε εκείνο το σημείο ο Γεωργιάδης ξεκίνησε να χλευάζει τον χρυσαυγίτη για τη διαφορά μεταξύ αντικειμενικής και εμπορικής αξίας.
«Πουλάει» ο Άδωνις
Όπως ενημέρωσε το Σώμα ο μετριόφρων Γεωργιάδης, κοντά στις 200.000 πολίτες έβλεπαν την Εξεταστική Επιτροπή από την ανάρτησή του στο Facebook με live streaming από τη συνεδρίαση. Το γεγονός αυτό σχολίασε ο Νίκος Νικολόπουλος και πέρασε γρήγορα στην πρώτη ερώτηση που αφορούσε τα περιβόητα εμβόλια της θητείας Αβραμόπουλου στο υπουργείο Υγείας.
Ο μάρτυρας πριν απαντήσει απηύθυνε αίτημα στο προεδρείο να ξανά κληθεί στην Επιτροπή όταν θα συζητηθούν τα θέματα ΚΕΕΛΠΝΟ και φαρμακευτική δαπάνη. Ταυτόχρονα ζήτησε και ερώτηση για να απαντήσει για τα «ημερολόγια του Βαξεβάνη». Ως προς το ερώτημα, απάντησε πως ήταν ένα από τα πρώτα πράγματα που ζήτησε να ενημερωθεί όταν ανέλαβε χρέη υπουργού Υγείας. «Η παρτίδα(σ.σ. του εμβολίου) που αγοράστηκε ήταν το μικρότερο νούμερο που ζητούσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας» εκτίμησε και τόνισε πως μπορεί να μην ξέσπασε επιδημία, αλλά άμα είχε γίνει θα τον είχαν κρεμάσει στο Σύνταγμα. «Τα εμβόλια που περίσσεψαν δόθηκαν πίσω επί κ. Ξενογιαννακοπούλου και το δημόσιο αποζημιώθηκε» πρόσθεσε, με τον κ. Νικολόπουλο να απαντά πως σύμφωνα με καταγγελία που του έχει γνωστοποιηθεί υπάρχουν ακόμα σε αποθήκες αποθέματα από τα εμβόλια.
«Ζήτω ο Ανδρέας Λοβέρδος»
Ύστερα, η συζήτηση πέρασε στα πεπραγμένα του Ανδρέα Λοβέρδου στο υπουργείο Υγείας, με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ να πλέκει το εγκώμιο του έγκριτου συνταγματολόγου και ψευδομάρτυρα στην Επιτροπή. «Ο υπουργός του ΕΟΠΥΥ» επισήμανε ο κ. Γεωργιάδης και συμπλήρωσε: «Επί υπουργίας του έγινε ηλεκτρονική συνταγογράφηση». Ακαριαία παρενέβη ο Νικολόπουλος: «Ωραία λοιπόν, Άδωνις Γεωργιάδης: Ζήτω ο Ανδρέας Λοβέρδος».
«Επί θητείας μου η δικαιοσύνη ήλεγχε το Ερρίκος Ντυνάν» αποκρίθηκε ο μάρτυρας όταν ρωτήθηκε γιατί δεν οδήγησε στον εισαγγελέα τον κακοδιαχειριστή Μαρτίνη. «Ήμουν ο υπουργός που κατάφερε να ξηλώσει τον Μαρτίνη» είπε με κομπασμό, επαναλαμβάνοντας πως δεν μπορούσε να παραιτήσει νωρίτερα τον πρώην πρόεδρο του ΚΙΕΝ καθώς δεν ενδιαφερόταν κανείς να αναλάβει τα καθήκοντα του. Αναφορικά με ενδεχόμενη ζημία του Δημοσίου, ο Άδωνις Γεωγιάδης υποστήριξε πως δεν ζημιώθηκε ούτε ευρώ.
«Υπάρχουν υπερβολικά νοσοκομεία»
«Υπάρχουν υπερβολικά νοσοκομεία» τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης, επικαλούμενος σχετικές οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Μετά την παρέμβαση της κ. Καββαδία και την σχετική ερώτηση του Νικολόπουλου, ο μάρτυρας απάντησε: «Εύχομαι να φτιάξουμε σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας, να λειτουργεί και να γλυτώνει λεφτά το κράτος. Και το επόμενο βήμα θα είναι να έχουμε λιγότερα μεγάλα νοσοκομεία». «Ο θεός να μας φυλάξει και η Παναγία βοήθα» σχολίασε ο Νικολόπουλος.
Ο Άδωνης ζητά το βόδι πίσω
Όταν θίχτηκε το ζήτημα των δωρεάν νοσηλειών, ο μάρτυρας απάντησε προκαλώντας τους βουλευτές της πλειοψηφίας πως δεν τους συμφέρει να ανοίξει το ζήτημα και να τεθεί με όρους ονοματολογίας. Το παράδοξο είναι ή ίσως αυτό που δεν θέλει να παραδεχτεί ο αντιπρόεδρος της ΝΔ πως σωρεία στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και συγγενείς τους νοσηλεύτηκαν δωρεάν στο ΚΙΕΝ. Οπότε, όπως λέει και ο σοφός λαός: «Εκεί που μας χρωστούσαν, μας πήραν και το βόδι».
«Σας παρακαλώ ρωτήστε με για τον Βαξεβάνη»
Επέμενε εδώ και αρκετή ώρα ο μάρτυρας να ερωτηθεί από τον Νίκο Νικολόπουλο για τον Κώστα Βαξεβάνη και το ζήτημα με τις συναλλαγές του αδερφού του με το «Ντυνάν», λέγοντας δις: «Σας παρακαλώ ρωτήστε για τον Βαξεβάνη».
Ο Νότης Μηταράκης πρόθυμος να εξυπηρετήσει τον αντιπρόεδρο του παρά το ότι έληξε η διαδικασία θέλησε να κάνει εκείνος την ερώτηση, προκαλώντας την αντίδραση των βουλευτών της πλειοψηφίας.
«Θα γίνετε ο θεληματάρης του Γεωργιάδη;» ρώτησε με δηκτικό ύφος ο Νίκος Νικολόπουλος, με τον Γεωργιάδη να δεσμεύεται πως θα ξεδιαλύνει το ζήτημα στην επόμενη εξέτασή του.