Εξεταστική για την Υγεία: Στο «φως» οι «χρυσές» οικογενειακές δουλειές στο ΚΕΕΛΠΝΟ

Στην Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία καταθέτει ο προϊστάμενος της δομής του ΚΕΕΛΠΝΟ για τους οροθετικούς, Σταμάτης Πουλής. Είναι σύζυγος της προϊσταμένης Διοικητικού Συντονισμού του ΚΕΕΛΠΝΟ, Ανδρονίκης Θεοφιλάτου, ενώ η αδερφή της κ. Θεοφιλάτου, Κωνσταντίνα, ήταν επίσης υπάλληλος του ΚΕΕΛΠΝΟ την περίοδο που ο Άδωνις Γεωργιάδης ήταν υπουργός Υγείας.

Σε κλίμα έντασης διεξάγεται η εξέταση του μάρτυρα, καθώς ο κ. Πουλής παρουσιάζεται αψύς και με ύφος χιλίων καρδιναλίων κατά των μελών της πλειοψηφίας, προκαλώντας αντιδράσεις στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, διέκοπτε τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας σε άλλα ζητήματα από αυτά που είχε ερωτηθεί, ενώ εξαπέλυσε κατηγορίες περί τέλεσης του αδικήματος της απιστίας στο ΚΕΕΛΠΝΟ από την τρέχουσα διοίκηση. Ο εν λόγω ισχυρισμός παραλίγο να εκτροχιάσει πλήρως τη διαδικασία, με τους βουλευτές της ΝΔ να ζητούν δικαστική διερεύνηση και την κουβέντα να εκτρέπεται εντελώς από την περίοδο 1997 – 2014, η οποία αποτελεί αντικείμενο εξέτασης της Επιτροπής. Ευκαιρίας δοθείσης, ο μάρτυρας μαζί με τον Νότη Μηταράκη και τον Γιώργο Γεωργαντά επιδόθηκαν σε ένα show αποπροσανατολισμού. 

Μάλιστα, ο κ. Πουλής κατάγγειλε παρέμβαση στο πρωτόκολλο του Άδωνη Γεωργιάδη που κρατείται στο ΚΕΕΛΠΝΟ από τις υπηρεσίες φύλαξης για να ενοχοποιηθεί ο πρώην υπουργός Υγείας, με τους βουλευτές της ΝΔ να εκμεταλλεύονται τη συγκυρία, στήνοντας παιχνίδι εντυπωσιασμού και απειλώντας με εισαγγελικές παρεμβάσεις. Επ’ αυτού, ο μάρτυρας παρέθεσε και το ιστορικό των δικαστικών εξελίξεων της υπόθεσης, σύμφωνα με το οποίο η εταιρία security καταδικάστηκε. Να σημειωθεί πως η εν λόγω εταιρία παρέχει υπηρεσίες στο ΚΕΕΛΠΝΟ τουλάχιστον εδώ και πέντε χρόνια.

Οι «χρυσές» δουλειές του μπατζανάκη του με το ΚΕΕΛΠΝΟ

Όπως είχε αποκαλύψει το Documento, o μπατζανάκης του μάρτυρα έχει κάνει «χρυσές» δουλειές με τη συγκεκριμένη δομή του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς εταιρίες του είχαν αναλάβει τόσο την ηλεκτρολογική συντήρηση του κτιρίου έναντι υψηλότατου αντιτίμου όσο και το catering της δομής, χρεώνοντας τις φακές με το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 12,5 ευρώ.

Εταιρία του μπατζανάκη του μάρτυρα, Γεώργιου Δρόση, σύναψε δύο συμβάσεις (σ.σ. 2013 και 2014 αντίστοιχα), με σκοπό την ηλεκτρολογική συντήρηση της δομής για τους οροθετικούς. Η εταιρία του κ. Δρόση, ΤΕΧΝΟΔΡΟΚΑΤ ΕΠΕ, άνευ διαγωνισμού υπογράφει σύμβαση με το ΚΕΕΛΠΝΟ έναντι 134.900 ευρώ. Όπως όριζε η συμφωνία, η εταιρεία κάθε μήνα λάμβανε 11.241 ευρώ για «αποκατάσταση βλαβών πάσης ηλεκτρολογικής φύσεως, αποκατάσταση διαρροών, γενικό καθαρισμό αποχετευτικού, απεντομώσεις, συντήρηση ανελκυστήρα κ.λπ.». Δηλαδή, έπαιρνε πάνω από 11.000 ευρώ τον μήνα για αόριστο έργο, που αφορά τη γενική συντήρηση βλαβών ενός οικήματος μόλις 500 τετραγωνικών μέτρων.

Ο μάρτυρας ισχυρίστηκε πως η εταιρία βρισκόταν υπό 24ωρη διαθεσιμότητα, υποστηρίζοντας μάλιστα πως ήταν μία επικερδής συμφωνία για τη δομή, αφού σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε το ΚΕΕΛΠΝΟ να καταβάλλει τουλάχιστον 250.000 ευρώ. «Θα έπρεπε να παίρνουμε κάθε χρόνο ένα κτίριο;» διερωτήθηκε σκωπτικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Γκιόλας, αναδεικνύοντας την αντίφαση που προκύπτει από αφενός από το υπέρμετρο κόστος της σύμβασης και αφετέρου από τους ισχυρισμούς του μάρτυρα.

Χωρίς διαγωνισμό, αλλά με προσφορά μετά από εισήγηση του κ. Πουλή υπογράφεται και την επόμενη χρονιά νέα σύμβαση της ΤΕΧΝΟΔΡΟΚΑΤ ΕΠΕ με το ΚΕΕΛΠΝΟ. Εντύπωση προκαλεί πως το ποσό της συμφωνίας αυξήθηκε στα 150.000 ευρώ και συγκεκριμένα με καταβολή 12.500 ευρώ μηνιαίως. Ως εκ τούτου, σε δύο χρόνια η εταιρεία του συζύγου της συνεργάτιδας του Αδωνη Γεωργιάδη και μπατζανάκη του κ. Πουλή πήρε περίπου 300.000 ευρώ για να κάνει ό,τι κάνουν όλες οι πολυκατοικίες για συντήρηση, χωρίς να δίνουν φυσικά 12.500 τον μήνα.

Όταν ο μάρτυρας ρωτήθηκε από τον κ. Τζαμακλή για τη διεύρυνση της οικογενειακής δραστηριότητας με το ΚΕΕΛΠΝΟ και ειδικότερα για την τροφοδοσία της δομής από άλλη εταιρία του κ. Δρόση (σ.σ. Δρόσης Γεώργιος και Σία ΕΕ), τότε αντέτεινε πως το δημοσίευμα του Documento ήταν συκοφαντικό και πως οι εν λόγω συμφωνίες έγιναν προτού προκύψει η συγγένεια με τον μπατζανάκη του.

Από χορηγικά πακέτα οι 23 διορισμοί

Όσον αφορά τους 23 διορισμούς επί Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας και οι οποίοι -στην πλειοψηφία τους- δεν απασχολήθηκαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά στο υπουργείο, ο μάρτυρας ισχυρίστηκε ότι οι προσλήψεις χρηματοδοτήθηκαν από χορηγικά πακέτα και αφορούσαν «εξωτερικούς συνεργάτες». Ο κ. Πουλής επιβεβαίωσε δε ότι κάποιοι απασχολήθηκαν αποκλειστικά στο υπουργείο, υποστήριξε όμως ότι αυτό δεν συνιστά πρόβλημα γιατί είχαν προσληφθεί για να παράσχουν υπηρεσίες όπου υπήρχε ανάγκη.

Δεν ευθύνεται κανείς για τα εκατομμύρια ευρώ στα μίντια

Κατά την εξέτασή του από τον βουλευτή των ΑΝΕΛ, Θανάση Παπαχριστόπουλο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε πως κανένας υπάλληλος, μέλος της διοίκησης του ή το υπουργείο Υγείας δεν ευθύνεται για το αλόγιστο μοίρασμα εκατομμυρίων ευρώ από το ΚΕΕΛΠΝΟ στα ΜΜΕ, παρά του ότι ο νόμος ορίζει ότι τα κοινωνικά μηνύματα προβάλλονται δωρεάν. Μάλιστα, επέρριψε ευθύνες στην τωρινή κυβέρνηση που δεν έχει αυστηροποιήσει το πλαίσιο με κάποια σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, δίχως να εξετάζει αν ισχύει επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το πάρτι που εκτυλίχθηκε τα προηγούμενα χρόνια.

Ετικέτες