Για μηδενική ευαισθησία αλλά και άνιση μεταχείριση από το υπουργείο Παιδείας των μαθητών της 2ας Λυκείου που πάσχουν από την νόσο Crohn /ελκώδη κολίτιδα καθώς και άλλα σοβαρά νοσήματα και καλούνται να δώσουν εξετάσεις σε λίγες ημέρες, σε ύλη που δεν έχουν διδαχθεί, κάνουν λόγο οι γονείς τους.
Οι μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και παρακολουθούσαν όλο αυτό το διάστημα τα μαθήματα τους μέσω τηλεκπαίδευσης καλούνται να δώσουν προαγωγικές εξετάσεις στο χώρο του σχολείου τους και ακόμα χειρότερα να εξεταστούν σε ύλη που δεν έχουν διδαχθεί όπως αναφέρεται σε επιστολή του ο «Σύλλογος Ατόμων με νόσο του Crohn και ελκώδη κολίτιδα Ελλάδας» που έχει σταλεί στο υπουργείο Παιδείας.
Συγκεκριμένα στις 10 Μαΐου ο σύλλογος σε επιστολή του προς το υπουργείο Παιδείας μιλά καθαρά για την άνιση μεταχείριση των συγκεκριμένων μαθητών του διαδικτυακού λυκείου. Αναλυτικά αναφέρει οτι έχει δεχτεί παράπονα από γονείς παιδιών της 2ας Λυκείου που παρακολουθούσαν τα μαθήματα της τάξης τους μέσω διαδικτυακού σχολείου λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας σχετικά με την άνιση εξέταση τους για την προβίβασή τους στην 3η Λυκείου σε θέματα που θα οριστούν από την τράπεζα θεμάτων επί ύλης που δεν έχουν διδαχθεί .
Εν τω μεταξύ όπως εξηγούν γονείς «τα παιδιά είναι σε κατάσταση ανασοκαταστολής, υπό επιβαρυντικές θεραπείες και καλούνται να δώσουν εξετάσεις δια ζώσης θέτοντας τον εαυτό τους στον κίνδυνο που ελλοχεύει ο συνωστισμός στις σχολικές αίθουσες, με ύλη η οποία καλύφθηκε ανεπαρκώς λόγω της σμίκρυνσης της σχολικής χρονιάς γι’ αυτούς, ενώ οι ίδιοι ήταν σε βραχεία ή εκτεταμένης διάρκειας νοσηλεία ενώ παράλληλα τα τεχνικά προβλήματα δημιουργούσαν αντίξοες συνθήκες για την διεξαγωγή του μαθήματος».
Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι για τα συγκεκριμένα παιδιά καθυστέρησε η έναρξη των διαδικτυακών μαθημάτων λόγω έλλειψης καθηγητών οπότε αυτό που εξηγούν οι γονείς είναι ότι τα παιδιά χωρίς να ευθύνονται και χωρίς να έχουν ξεκινήσει τα μαθήματα τους από την αρχή της σχολικής χρονιάς αντιμετωπίζονται όπως όλοι οι υπόλοιποι μαθητές που παρακολουθούσαν κανονικά τα μαθήματα τους. «Τα μαθήματα ξεκίνησαν 1η Νοεμβρίου με έναν μόνο καθηγητή και στελεχώθηκαν τα διαδικτυακά τμήματα με εκπαιδευτές πλήρως τον Φεβρουάριο, ενώ έγινε αλλαγή καθηγητή σε εξεταστέο μάθημα τον Μάρτιο» υποστηρίζουν στο doumentonews.gr.
Με δεδομένο λοιπόν ότι η υγεία των παιδιών αυτών δεν πρέπει να διαταράσσεται από εξωγενείς παράγοντες άγχους, γονείς και μαθητές μέσω της επιστολής του συλλόγου ζητούν τα παιδιά να δώσουν εξετάσεις ενδοσχολικά ή μέσω τηλεδιάσκεψης και μόνο για την ύλη που καλύφθηκε από το σχολείο τους το όποιο προϋποθέτει την άρση ισχύος της τράπεζας θεμάτων γι’ αυτούς, αφού δεν έχουν διδαχθεί το σύνολο της εξεταστέας ύλης, όχι από δική τους υπαιτιότητα.
Εναλλακτικά ζητούν τα παιδιά να προαχθούν με το μέσο όρο των δύο τετραμήνων όπως συνέβη το 2020 και το 2021 στο σύνολο των μαθητών της δευτεροβάθμιας οι οποίοι συμμετείχαν στην On line διεξαγωγή μαθημάτων.
Πάντως χαρακτηριστικό της κατάστασης που καλούνται να αντιμετοπισουν τα παιδιά αυτά είναι και επιστολή καρκινοπαθούς μαθήτριας που δημοσίευσε το alfavita.gr και εξηγεί το πρόβλημα που έχει προκύψει ζητώντας να δοθεί λύση, εκ μέρους όλων των παιδιών που υποφέρουν από την πολύ δύσκολη αυτή ασθένεια.
Η επιστολή της μαθήτριας
«Παρά τους προβληματισμούς και τις προτάσεις των εκπαιδευτικών των τμημάτων Γυμνασίου και Λυκείου που παρακολουθούν εξ αποστάσεως λόγω καρκινοπάθειας ή άλλου πολύ σοβαρού προβλήματος υγείας, το υπουργείο δεν έχει κάνει καμία μέριμνα για τους μαθητές αυτούς! Αντίθετα τους επιβάλλει να επιστρέψουν στα σχολεία για να εξεταστούν! Ενώ έχουν προφυλαχθεί από τον κορονοϊό έως τώρα, τους θέτει σε κίνδυνο να νοσήσουν αυτές τις 15 ημέρες των εξετάσεων. Να ληφθεί υπόψη ότι οι περισσότεροι μαθητές έχουν κατεστραμμένο ανοσοποιητικό και διατρέχουν πραγματικό κίνδυνο!
Τα μαθήματα των εξ αποστάσεως μαθημάτων ξεκίνησαν στα μέσα του Δεκεμβρίου (ουσιαστικά τον Ιανουάριο λόγω καθυστερήσεων) και τόσο οι μαθητές όσο και οι καθηγητές έτρεξαν μαραθώνιο για να ολοκληρωθεί η ύλη! Τους ζητείται τώρα να αναμετρηθούν με υγιείς μαθητές που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο. Δηλαδή τρεις μήνες νωρίτερα!
Επίσης εμφανίστηκε η τράπεζα θεμάτων στην οποία θα εξεταστούν κατά 50%, με άπειρα θέματα πριν το Πάσχα! Έκαναν υπερπροσπάθεια με τους καθηγητές των διαπεριφερειακών τμημάτων για να ετοιμαστούν μέσα από νοσοκομεία τα περισσότερα παιδιά. Το υπόλοιπο 50% θα δοθεί από τους καθηγητές των σχολείων που δεν τους γνωρίζουν προσωπικά, ούτε ξέρουν τι έχουν διδάξει στις τάξεις, ούτε σε ποια κεφάλαια έχουν εστιάσει! Είναι άδικο να μην έχουν την δυνατότητα να εξεταστούν από τους καθηγητές των εξ αποστάσεως μαθημάτων που τους γνωρίζουν όλη την χρονιά και ξέρουν τι έχουν διδάξει.
Η απόλυτη αυστηρότητα είναι στο γεγονός ότι το υπουργείο δεν έχει δείξει την παραμικρή κατανόηση στο ότι αυτοί οι μαθητές υποφέρουν από πόνους και παρενέργειες των φαρμάκων και τους ζητά να εξεταστούν στα σχολεία ενώ το ίδιο έκρινε την επικινδυνότητα να παρευρίσκονται αυτοί οι μαθητές σε αυτά.
Με αυτον τον τρόπο διαταράσσεται η αυτοπεποίθηση και η χαρά που ένιωσαν από την μάθηση και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους και την πρόοδο τους.
Παρακαλούμε για την τροποποίηση της διεξαγωγης των εξετάσεων για τους μαθητές αυτούς λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω αλλά και αιτούμαστε να μην φερθείτε τελικά με απόλυτη αυστηρότητα έστω και την τελευταία στιγμή, σε παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου που είναι ήδη εξαντλημένα!
Φοινικιάδου Στυλιανή καρκινοπαθής μαθήτρια της Β’Επάλ, εκ μέρους όλων των παιδιών».
Τι απαντάει το υπουργείο Παιδείας
To doumentonews.gr επικοινώνησε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρο Κόπιτση σχετικά με την λειτουργία των διαδικτυακών σχολείων και την κάλυψη της ύλης, ο οποίος ανέφερε τα εξής: «Ήμασταν σε διαρκή επαφή με όλα τα στελέχη μας τους συντονιστές εκπαιδευτικού έργου με στόχο να καλυφθεί η ύλη. Εμείς τους είπαμε οτι πρέπει να ολοκληρωθούν οι στόχοι όλων των μαθημάτων των παιδιών αυτών και η εικόνα που πήρα από αυτά τα σχολεία είναι οτι προχωρούν κανονικά τα μαθήματα. Σχετικά με τους χώρους που θα εξεταστούν τα παιδιά είπε οτι “θα ληφθούν μέτρα ώστε στα παιδιά να διασφαλιστεί πρωτίστως η υγείας τους”».