Ίσως πρόκειται για αλλαγή σελίδας για την Ουκρανία αφού ο Ουκρανός πρόεδρος με τη συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα The Guardian δέχεται την ανταλλαγή εδαφών με τη Ρωσία, δηλώνει πως χωρίς ΗΠΑ, ασφάλεια δεν υπάρχει και προσφέρει κίνητρα σε όσους επενδύσουν στην επόμενη ημέρα.
Πιο συγκεκριμένα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι εάν γίνονταν διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, θα πρότεινε να ανταλλάξει εδάφη που ελέγχουν τα ουκρανικά στρατεύματα στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας με αντάλλαγμα την επιστροφή ουκρανικών εδαφών που κατέχει σήμερα η Ρωσία.
Χωρίς τις ΗΠΑ δεν υπάρχει ασφάλεια
Παράλληλα έκανε σαφές ότι εάν ο Ντόναλντ Τραμπ αποσύρει την υποστήριξη των ΗΠΑ για την Ουκρανία, η Ευρώπη μόνη της δεν θα μπορέσει να καλύψει το κενό. «Οι εγγυήσεις ασφαλείας χωρίς την Αμερική δεν είναι πραγματικές εγγυήσεις ασφάλειας», ανέφερε.
Συγχρόνως προειδοποίησε ότι «αυτοί που μας βοηθούν να σώσουμε την Ουκρανία θα [έχουν την ευκαιρία] να την ανακαινίσουν, με τις επιχειρήσεις τους μαζί με τις ουκρανικές επιχειρήσεις. Για όλα αυτά τα πράγματα είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε λεπτομερώς».
Το μήνυμα που έδωσε ωστόσο ήταν σαφές και περιλαμβάνει οικονομικά κίνητρα. «Μιλάμε όχι μόνο για ασφάλεια, αλλά και για χρήματα… Πολύτιμους φυσικούς πόρους όπου μπορούμε να προσφέρουμε στους συνεργάτες μας δυνατότητες που δεν υπήρχαν πριν να επενδύσουν σε αυτούς… Για εμάς θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, για τις αμερικανικές εταιρείες θα δημιουργήσει κέρδη», πρόσθεσε.
Ο Ζελένσκι θα ταξιδέψει στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου αργότερα αυτή την εβδομάδα, όπου αναμένει να συναντήσει τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, JD Βανς, έναν από τους πιο εχθρικούς προς την Ουκρανία μεταξύ του στενού κύκλου του Τραμπ. Στο περσινό συνέδριο, ο Βανς, τότε γερουσιαστής, αρνήθηκε να συναντήσει τον Ζελένσκι και έχει δηλώσει προηγουμένως ότι «δεν ενδιαφέρεται πραγματικά τι θα συμβεί στην Ουκρανία, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο».
Εδάφη ανταλλαγής
«Θα ανταλλάξουμε το ένα έδαφος με το άλλο», δήλωσε ο Ζελένσκι στη συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σήμερα.
Ο Ζελένσκι δεν διευκρίνισε ποια ουκρανικά εδάφη θα ζητήσει. «Δεν ξέρω, θα το δούμε. Αλλά όλα τα εδάφη μας είναι σημαντικά, δεν υπάρχει προτεραιότητα», πρόσθεσε.
Η Ρωσία κατέχει σήμερα περίπου το 20% του ουκρανικού εδάφους στα ανατολικά και νότια της χώρας, καθώς η πλήρους κλίμακας εισβολή που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου πλησιάζει στην τρίτη επέτειό της.
Η Ουκρανία πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίθεση στην περιοχή Κουρσκ της δυτικής Ρωσίας τον περασμένο Αύγουστο και εξακολουθεί να κατέχει μέρος του εδάφους που είχε αρχικά καταλάβει, αν και το μέγεθός του έχει μειωθεί κατά τη διάρκεια των ρωσικών αντεπιθέσεων.
Οι αξιωματούχοι του Κιέβου λένε ότι η επιχείρηση στο Κουρσκ είχε ως στόχο την προστασία των παραμεθόριων περιοχών και ότι η κατεχόμενη γη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως διαπραγματευτικό χαρτί σε τυχόν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, οι προοπτικές των οποίων αυξήθηκαν μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου των ΗΠΑ.
Ο Ζελένσκι έχει επανειλημμένα τονίσει ότι οποιοδήποτε σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία θα πρέπει να προβλέπει ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας από τους συμμάχους, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν είναι δυνατή καμία μελλοντική ρωσική επίθεση.
Ο Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή ότι πιθανότατα θα συναντηθεί με τον Ζελένσκι αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουν τον τερματισμό του πολέμου. Την Κυριακή ανέφερε ότι είχε έρθει σε επαφή με τον Πούτιν, χωρίς να διευκρινίσει πότε. Το Κρεμλίνο ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε τις επαφές αυτές.
Όλη η συνέντευξη Ζελένσκι στην Guardian:
Εάν ο Ντόναλντ Τραμπ αποσύρει την υποστήριξη των ΗΠΑ για την Ουκρανία, η Ευρώπη μόνη της δεν θα μπορέσει να καλύψει το κενό, προειδοποίησε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την παραμονή αυτού που θα μπορούσε να είναι το πιο σημαντικό διπλωματικό ταξίδι του (σ.σ. συνάντηση με αντιπρόεδρο των ΗΠΑ) από την ευρείας κλίμακας εισβολή της Ρωσίας πριν από τρία χρόνια.
«Υπάρχουν φωνές που λένε ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να προσφέρει εγγυήσεις ασφάλειας χωρίς τους Αμερικανούς, και πάντα λέω όχι», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια μιας ωριαίας συνέντευξης στον Guardian στην προεδρική διοίκηση στο Κίεβο. «Οι εγγυήσεις ασφαλείας χωρίς την Αμερική δεν είναι πραγματικές εγγυήσεις ασφάλειας», πρόσθεσε.
Ο Τραμπ έχει πει ότι θέλει να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά οι σκεπτικιστές φοβούνται ότι μια συμφωνία με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ θα μπορούσε να περιλαμβάνει τον αναγκασμό της Ουκρανίας να συνθηκολογήσει με τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Ζελένσκι είπε ότι ήταν έτοιμος να διαπραγματευτεί, αλλά ήθελε η Ουκρανία να το κάνει από «θέση δύναμης» και είπε ότι θα πρόσφερε στις αμερικανικές εταιρείες κερδοφόρα συμβόλαια ανοικοδόμησης και επενδυτικές παραχωρήσεις στην προσπάθειά του να προσεγγίσει τον Τραμπ.
«Αυτοί που μας βοηθούν να σώσουμε την Ουκρανία θα [έχουν την ευκαιρία] να την ανακαινίσουν, με τις επιχειρήσεις τους μαζί με τις ουκρανικές επιχειρήσεις. Για όλα αυτά τα πράγματα είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε λεπτομερώς», είπε.
Ο Ζελένσκι θα ταξιδέψει στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου αργότερα αυτή την εβδομάδα, όπου αναμένει να συναντήσει τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, JD Βανς, έναν από τους πιο εχθρικούς προς την Ουκρανία μεταξύ του στενού κύκλου του Τραμπ. Στο περσινό συνέδριο, ο Βανς, τότε γερουσιαστής, αρνήθηκε να συναντήσει τον Ζελένσκι και έχει δηλώσει προηγουμένως ότι «δεν ενδιαφέρεται πραγματικά τι θα συμβεί στην Ουκρανία, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο».
Ο Ζελένσκι σκοπεύει επίσης να συναντήσει άλλα μέλη της ομάδας του Τραμπ καθώς και γερουσιαστές με επιρροή στο Μόναχο, αλλά «δεν υπάρχει ακόμη ημερομηνία» για να συναντηθεί με τον ίδιο τον Τραμπ, είπε, αν και η ομάδα του εργάζεται γι αυτό. Ο Τραμπ είπε το Σαββατοκύριακο ότι «μάλλον» θα συναντούσε τον Ζελένσκι αυτήν την εβδομάδα και είναι πιθανό ο Ουκρανός πρόεδρος να πετάξει στην Ουάσιγκτον από το Μόναχο.
«Ελπίζουμε ότι οι ομάδες μας θα καθορίσουν μια ημερομηνία και ένα σχέδιο συναντήσεων στις ΗΠΑ. μόλις συμφωνηθεί, είμαστε έτοιμοι, είμαι έτοιμος», είπε.
Ο Ζελένσκι άλλαξε μεταξύ Ουκρανικών και Αγγλικών για να πει τις απόψεις του κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, που διεξήχθη το απόγευμα της Δευτέρας σε μια πολυτελώς διακοσμημένη αίθουσα μέσα στο βαριά οχυρωμένο διοικητικό κτίριο στο κέντρο του Κιέβου.
Κατά την πρώτη φάση της εισβολής πλήρους κλίμακας, οι επικοινωνιακές του δεξιότητες και οι παθιασμένες εκκλήσεις του ανάγκασαν τους απρόθυμους δυτικούς ηγέτες να στηρίξουν την Ουκρανία με όπλα και οικονομική βοήθεια. Τώρα, στον Τραμπ, ο Ζελένσκι αντιμετωπίζει μια νέα πρόκληση, με έναν μεγάλο σκεπτικιστή για τη συνέχιση της υποστήριξης προς το Κίεβο ελπίζοντας να είναι ο ηγέτης του μεγαλύτερου συμμάχου της χώρας.
Σε μια συνέντευξη στο Fox News που μεταδόθηκε αργά τη Δευτέρα, ο Τραμπ είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν ξοδέψει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια για την Ουκρανία τα τελευταία χρόνια. «Μπορεί να κάνουν μια συμφωνία, μπορεί να μην κάνουν μια συμφωνία, μπορεί να είναι Ρώσοι κάποια μέρα, μπορεί να μην είναι Ρώσοι κάποια μέρα, αλλά θα έχουμε όλα αυτά τα χρήματα εκεί μέσα και είπα ότι τα θέλω πίσω», είπε ο Τραμπ.
Αυτό σημαίνει ότι μαζί με τα συχνά μηνύματα του Ζελένσκι σχετικά με τους γεωπολιτικούς και ηθικούς κινδύνους να επιτρέψει στη Ρωσία να επικρατήσει στην Ουκρανία, πρόσθεσε μερικά νέα, προσαρμοσμένα στα μέτρα του προέδρου των ΗΠΑ. Το πιο αξιοσημείωτο είναι η ιδέα ότι οι ΗΠΑ θα έχουν πρόσβαση κατά προτεραιότητα στις «σπάνιες γαίες» της Ουκρανίας, μια προοπτική που έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον του Τραμπ ώστε να το αναφέρει πολλές φορές σε πρόσφατες εμφανίσεις στα μέσα ενημέρωσης.
Ο Ζελένσκι είπε ότι πρότεινε αυτή την ιδέα στον Τραμπ τον Σεπτέμβριο, όταν συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη, και σκοπεύει να επιστρέψει με «ένα πιο λεπτομερές σχέδιο» σχετικά με τις ευκαιρίες για αμερικανικές εταιρείες τόσο στην ανοικοδόμηση της μεταπολεμικής Ουκρανίας όσο και στην εξόρυξη ουκρανικών φυσικών πόρων.
Η Ουκρανία έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα ουρανίου και τιτανίου στην Ευρώπη, είπε ο Ζελένσκι, και «δεν θα ήταν προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών» αυτά τα αποθέματα να βρίσκονται στα χέρια της Ρωσίας και ενδεχομένως να μοιράζονται με τη Βόρεια Κορέα, την Κίνα ή το Ιράν.
Αλλά υπήρχε και ένα οικονομικό κίνητρο, είπε: «Μιλάμε όχι μόνο για ασφάλεια, αλλά και για χρήματα… Πολύτιμους φυσικούς πόρους όπου μπορούμε να προσφέρουμε στους συνεργάτες μας δυνατότητες που δεν υπήρχαν πριν να επενδύσουν σε αυτούς… Για εμάς θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, για τις αμερικανικές εταιρείες θα δημιουργήσει κέρδη».
Ο Ζελένσκι είπε ότι είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια της Ουκρανίας να συνεχιστεί η στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ, δίνοντας το παράδειγμα των αμερικανικών συστημάτων αεράμυνας Patriot. «Μόνο με Patriot μπορεί να αμυνθούμε ενάντια σε κάθε είδους πυραύλους, μόνο με Patriot. Υπάρχουν άλλα [ευρωπαϊκά] συστήματα… αλλά δεν μπορούν να παρέχουν πλήρη προστασία… Έτσι, ακόμη και από αυτό το μικρό παράδειγμα μπορείτε να δείτε ότι χωρίς την Αμερική, οι εγγυήσεις ασφαλείας δεν μπορούν να είναι ολοκληρωμένες», είπε.
Οι πρώτες εβδομάδες της προεδρίας του Τραμπ προκάλεσαν στους Ουκρανούς πολλές ανησυχίες. Υπήρξε το παγκόσμιο πάγωμα των δραστηριοτήτων της USAid, το οποίο στην Ουκρανία τορπίλισε εκατοντάδες οργανισμούς που εργάζονταν σε οτιδήποτε, από βετεράνους του στρατού μέχρι σχολεία και καταφύγια βομβών. Στη συνέχεια, υπήρξε η παραδοχή του Τραμπ σε συνέντευξή του στη New York Post το Σαββατοκύριακο ότι είχε ήδη μιλήσει με τον Πούτιν τηλεφωνικά σε μια προσπάθεια να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις. Όταν ρωτήθηκε πόσες φορές, είπε μόνο: «Καλύτερα να μην πω».
Ο Ζελένσκι είπε ότι ήταν «πολύ σημαντικό» ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ συναντήθηκε με μια ουκρανική αντιπροσωπεία πριν συναντήσει τον Πούτιν, αλλά δεν επέκρινε τον Τραμπ για τις αδιαφανείς δηλώσεις του. «Σαφώς δεν θέλει πραγματικά να γνωρίζουν όλοι τις λεπτομέρειες και αυτή είναι προσωπική του απόφαση», είπε.
Ο Ζελένσκι συνηθίζει να βαδίζει προσεκτικά όταν πρόκειται για τον Τραμπ. Αμέσως μετά την εκλογή του το 2019, παρασύρθηκε απρόθυμα μετά από ένα τηλεφώνημα μεταξύ των δύο προέδρων. Τώρα, ξαναβρίσκει τον εαυτό του να βαδίζει σε διπλωματικό τεντωμένο σχοινί, με την επιβίωση της Ουκρανίας να εξαρτάται ενδεχομένως από την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ να συνεχίσει να υποστηρίζει.
Σχετικά με το πάγωμα της USAid, ο Ζελένσκι είπε: «Δεν πρόκειται να παραπονεθούμε ότι ορισμένα προγράμματα έχουν παγώσει, γιατί το πιο σημαντικό πράγμα για εμάς είναι η στρατιωτική βοήθεια και αυτή διατηρήθηκε, για την οποία είμαι ευγνώμων… Εάν η αμερικανική πλευρά έχει τη δυνατότητα και την επιθυμία να συνεχίσει την ανθρωπιστική της αποστολή, το υποστηρίζουμε πλήρως και αν δεν το κάνει, τότε θα βρούμε τη δική μας διέξοδο».
Οι δημόσιες ανακοινώσεις του Τραμπ για την Ουκρανία μέχρι στιγμής ήταν κατακερματισμένες και συχνά αντιφατικές, αλλά ένα θέμα που έχει επικρατήσει είναι ότι ενώ θέλει να κάνει μια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου, η Ευρώπη θα πρέπει να είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση της ειρήνης στη συνέχεια. Σε απάντηση, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, διατύπωσε την ιδέα μιας ευρωπαϊκής ειρηνευτικής δύναμης που θα μπορούσε να αναπτυχθεί στην Ουκρανία κάποια στιγμή μετά από μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Ο Ζελένσκι είπε ότι μια τέτοια αποστολή θα λειτουργούσε μόνο εάν αναπτυσσόταν σε κλίμακα.
«Όταν πρόκειται για την ιδέα του Εμμανουέλ, εάν είναι μέρος [της εγγύησης ασφάλειας] τότε ναι, εάν θα υπάρχουν 100-150.000 ευρωπαίοι στρατιώτες, τότε ναι. Αλλά ακόμη και τότε δεν θα ήμασταν στο ίδιο επίπεδο στρατευμάτων με τον ρωσικό στρατό που μας αντιτίθεται», είπε.
Η Ευρώπη απέχει ακόμη πολύ από το να συμφωνήσει να αναπτύξει πολεμικά στρατεύματα στην Ουκρανία, μια κίνηση με την οποία ο Πούτιν είναι απίθανο να συμφωνήσει στις διαπραγματεύσεις και ο Ζελένσκι είπε ότι μια πιο ήπια ειρηνευτική αποστολή είναι απίθανο να λειτουργήσει εάν δεν συνοδεύεται από εγγυήσεις ότι θα σταθεί εναντίον της Ρωσίας εάν η Μόσχα συνεχίσει τις εχθροπραξίες.
«Θα είμαι ανοιχτός μαζί σας, δεν νομίζω ότι τα στρατεύματα του ΟΗΕ ή κάτι παρόμοιο έχει βοηθήσει πραγματικά κανέναν στην ιστορία. Σήμερα δεν μπορούμε πραγματικά να υποστηρίξουμε αυτήν την ιδέα. Είμαστε υπέρ ενός [ειρηνευτικού] τμήματος εάν είναι μέρος μιας εγγύησης ασφάλειας, και θα υπογραμμίσω ξανά ότι χωρίς την Αμερική αυτό είναι αδύνατο», πρόσθεσε.
Εάν ο Τραμπ καταφέρει να φέρει την Ουκρανία και τη Ρωσία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο Ζελένσκι είπε ότι σχεδιάζει να προσφέρει στη Ρωσία μια απευθείας ανταλλαγή εδαφών, παραχωρώντας εδάφη που κατείχε το Κίεβο στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας από την έναρξη μιας αιφνιδιαστικής επίθεσης εκεί πριν από έξι μήνες.
«Θα ανταλλάξουμε ένα έδαφος με ένα άλλο», είπε, αλλά πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει ποιο τμήμα της ρωσοκρατούμενης γης θα ζητούσε η Ουκρανία σε αντάλλαγμα. «Δεν ξέρω, θα δούμε. Αλλά όλα τα εδάφη μας είναι σημαντικά, δεν υπάρχει προτεραιότητα», είπε.
Καθώς ο Ζελένσκι στρέφει την προσοχή του στους ψιθύρους Τραμπ, είπε ότι ήταν ακόμη πολύ νωρίς για να κριθεί η προηγούμενη κυβέρνηση. Οι σχέσεις μεταξύ Κιέβου και Ουάσιγκτον λέγεται ότι είναι όλο και πιο παγερές καθώς η ομάδα του Ζελένσκι απογοητεύτηκε με την εστίαση του Τζο Μπάιντεν στη διαχείριση των κινδύνων κλιμάκωσης.
Ερωτηθείς εάν πίστευε ότι ο Μπάιντεν θα έμενε στην ιστορία ως ο άνθρωπος που βοήθησε να σωθεί η Ουκρανία ή ο άνθρωπος που απάντησε πολύ αργά για να ανταποκριθεί στην πρόκληση του Πούτιν, ο Ζελένσκι γέλασε και είπε ότι ήταν «πολύ δύσκολο» να το πει σε αυτή τη φάση.
Επέκρινε την αρχική απροθυμία του Μπάιντεν να παράσχει στην Ουκρανία όπλα – «αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης έδωσε εμπιστοσύνη στη Ρωσία» – αλλά είπε ότι η Ουκρανία ήταν ευγνώμων για όλη τη βοήθεια που ακολούθησε.
Η πλήρης αξιολόγηση, είπε, θα προέκυπτε μόνο με τον καιρό: «Η ιστορία δείχνει ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που απλά δεν ξέρετε, τι συνέβη στα παρασκήνια, τι διαπραγματεύσεις έγιναν… είναι δύσκολο να τα χαρακτηρίσουμε όλα σήμερα γιατί δεν τα ξέρουμε όλα. Αργότερα θα μάθουμε, θα μάθουμε τα πάντα».
Πηγή: The Guardian
Διαβάστε επίσης:
«Δεν θα στείλουμε στρατεύματα στην Ουκρανία» – Τι δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ
Νετανιάχου: «Εκεχειρία τέλος στη Γάζα εάν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι μέχρι το Σάββατο»
Μάργκαρετ Θάτσερ: Η «σιδηρά κυρία» από εφιάλτης γίνεται όπερα
Ίλον Μασκ: Πρόταση μαμούθ 97,4 δισ. για εξαγορά της OpenAI – Η απάντηση των δημιουργών του ChatGPT
Μασκ: Δικαστικό «μπλόκο» στην πρόσβαση σε δεδομένα του υπουργείου Οικονομικών
Μπέρνι Σάντερς κατά Ίλον Μασκ: «Μπορούμε να τον σταματήσουμε…» (Video)
Δείκτης Διαφθοράς CPI: Στην ίδια θέση με την Ναμίμπια η Ελλάδα το 2024