Θέμα χρόνου είναι η ανακοίνωση της κοινής κοινοβουλευτικής πρωτοβουλίας ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Πλεύσης Ελευθερίας μετά το πόρισμα – «κουρελόχαρτο» του Αρείου Πάγου για τις υποκλοπές, την οποία αποκάλυψε χθες το documentonews.gr και κάποιοι έσπευσαν να «κοπιάρουν» και να οικειοποιηθούν.
Διαβάστε περισσότερα: «Ζυμώσεις» σε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Πλεύση μετά το «κουρελόχαρτο» του Αρείου Πάγου
Κατά τις πληροφορίες, φαίνεται πως έχει «κλειδώσει» η κατάθεση αιτήματος για κλήση των αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αχιλλέα Ζήση, και Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας προκειμένου να παραθέσουν το σκεπτικό τους, όπως αυτό καταγράφηκε στο πόρισμα 300 σελίδων για το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Την πρόταση αυτή διατύπωσε πρώτη η Ζωή Κωνσταντοπούλου χθες στην Ολομέλεια, ζητώντας να διαβιβαστεί στην εν λόγω Επιτροπή το πόρισμα και όλη η δικογραφία. «Η πρόταση της Πλεύσης Ελευθερίας τώρα που ολοκληρώθηκε και πομπωδώς ανακοινώνεται ότι υπάρχει και πόρισμα, είναι να συγκληθεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής» είπε και συμπλήρωσε:
«Να διαβιβαστούν σε αυτή από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου όλα τα έγγραφα της προκαταρκτικής εξέτασης και το πόρισμα και να συνεδριάσει διότι υπάρχει σαφέστατο πρόβλημα στη δημοκρατική λειτουργία και στη διαφάνεια στη λειτουργία των θεσμών στη χώρα που εμπλέκει δυστυχώς και τη δικαιοσύνη».
Υπενθυμίζεται ότι χθες έλαβε χώρα τετ-α-τετ του Σ. Φάμελλου και του Ν. Ανδρουλάκη στο περιστύλιο της Βουλής, γεγονός που έθεσε τις βάσεις για την υιοθέτηση της σκέψης της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από το ΠΑΣΟΚ.
Τι προβλέπει ο Κανονισμός
Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας «οι ακροάσεις προσώπων είναι υποχρεωτικές μόνο αν το ζητήσουν τα δύο πέμπτα (2/5) των μελών της επιτροπής». Τουτέστιν, μετά από κλήτευση θεσμικού προσώπου από τη μειοψηφία, ενώ στο άρθρο 43Α προβλέπεται:
«Η επιτροπή μπορεί να καλεί σε ακρόαση λειτουργούς του κράτους, καθώς και οποιοδήποτε δημόσιο πρόσωπο για θέματα που αφορούν στη λειτουργία των θεσμών και της διαφάνειας, η προσέλευση των οποίων είναι υποχρεωτική. Η επιτροπή μπορεί να καλεί σε ακρόαση τον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον γενικό επίτροπο της Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τον γενικό επίτροπο των διοικητικών δικαστηρίων για θέματα που αφορούν σε 55 λειτουργικά ζητήματα της δικαιοσύνης προς το σκοπό της ενίσχυσης της διαφάνειας».
Η άρνηση της ΝΔ και η αποστροφή Χατζηδάκη
Όπως σημείωσε το documentonews.gr, η συμπολίτευση δεν προτίθεται να ανάψει το «πράσινο» φως, με την πρόφαση πως δεν μπορεί να κληθεί δικαστικός λειτουργός για να δώσει εξηγήσεις επί των πεπραγμένων του, καθώς αυτό θα συνιστούσε παραβίαση της διάκρισης των εξουσιών.
Ωστόσο, μία αποστροφή του Κωστή Χατζηδάκη (ή κατά την ΕΥΠ 5046c) μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα. Ο παρακολουθούμενος υπουργός τόνισε πολλάκις πως δεν εγκαταλείπει τα νομικά μέσα που έχει στη διάθεση του για την υπόθεση των υποκλοπών, ενώ συμπλήρωσε με νόημα στα ερωτήματα αναφορικά με το πόρισμα πως μπορούν να κληθούν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας οι αρμόδιοι εισαγγελικοί λειτουργοί.
Άραγε, ο Κώστας Τασούλας και οπ πρόεδρος της Επιτροπής, Αθ. Μπούρα, θα παρακάμψουν τη δήλωση του κ. Χατζηδάκη; Εκτός κι αν υπάρχει περίπτωση ο υπουργός να μην γνωρίζει τον Κανονισμό της Βουλής!