Έχασες το τηλέφωνό σου στην Ιαπωνία; Πολύ πιθανόν να το βρεις!

Έχασες το τηλέφωνό σου στην Ιαπωνία; Πολύ πιθανόν να το βρεις!

Τα γραφεία απολεσθέντων αντικειμένων στην Ιαπωνία επιστρέφουν πορτοφόλια, τηλέφωνα, κλειδιά και ομπρέλες στους ιδιοκτήτες τους.

Αν χάσει κανείς σε δημόσιο χώρο ένα προσωπικό αντικείμενο, πόσο μάλλον αν είναι αξίας, τις περισσότερες φορές δεν έχει ελπίδες ότι θα το ξαναβρεί. Τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά αν κάτι τέτοιο του συμβεί στην Ιαπωνία, καθώς εκεί υπάρχει ένα πολύ καλά οργανωμένο δίκτυο εύρεσης και επιστροφής στους ιδιοκτήτες των αντικειμένων που έχουν χάσει. Ανεξαρτήτως αξίας.

Όταν η Μάτιλι Τζαντίτζα έκανε δήλωση απώλειας στην αστυνομία τον περασμένο Φεβρουάριο, έδωσε μια αρκετά ασαφή τοποθεσία. Βρισκόταν σε μια ρηχή κοιλότητα κοντά στην κορυφή του όρους Άσο, του μεγαλύτερου ενεργού ηφαιστείου της Ιαπωνίας. Το κινητό της είχε πέσει, ενώ έβγαζε φωτογραφίες.

Δυο μήνες μετά, ενώ είχε επιστρέψει στο Κιότο, παρέλαβε μια επιστολή από την αστυνομία της περιφέρειας Κουμαμότο, η οποία βρίσκεται 500 χιλιόμετρα μακριά. Ένας ορειβάτης είχε βρει το κινητό της και το είχε παραδώσει στις αρχές. Μία εβδομάδα μετά, η Μάτιλι το είχε στα χέρια της.

Στην Ιαπωνία, ιστορίες σαν της Μάτιλι δεν σπανίζουν. Ο Μαρκ Ντ. Γουέστ, πρύτανης της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, ο οποίος έχει ασχοληθεί εκτενώς με το νόμο στην καθημερινή ζωή των Ιαπώνων, περιγράφει την ασιατική χώρα ως τον παράδεισο όσων χάνουν τα αντικείμενά τους.

Σύμφωνα με τον Ιρλανδό δημοσιογράφο του Al Jazeera, Τζ. Ο’ Ντόναχιου, η επιτυχία της Ιαπωνίας βασίζεται κυρίως στους εξαιρετικούς μηχανισμούς καταγραφής, αποθήκευσης και επιστροφής των απολεσθέντων αντικειμένων στους ιδιοκτήτες τους. Οι πολίτες γνωρίζουν ότι ενδεχομένως να λάβουν και μια μικρή αμοιβή επιστρέφοντας ένα αντικείμενο που τυχόν βρουν.

Υπάρχουν επιλεγμένα σημεία -6.000 σε όλη την Ιαπωνία – αλλά και γραφεία απολεσθέντων αντικειμένων σε όλα τα πολυκαταστήματα, οπότε είναι εύκολο για όποιον θελήσει να επιστρέψει ένα αντικείμενο που βρήκε, να το πράξει.

Η επιστροφή των αντικειμένων που βρίσκει κάποιος τυχαία βρίσκεται στην κουλτούρα του Ιάπωνα. Οι γονείς και οι καθηγητές στο σχολείο τονίζουν στα παιδιά τη σημασία της συγκεκριμένης κίνησης και τους ενημερώνουν για το πού βρίσκονται τα σημεία απολεσθέντων αντικειμένων.

Το 2016, το Κέντρο Απολεσθέντων Αντικειμένων του Αστυνομικού Τμήματος του Τόκιο δέχτηκε 27,45 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά που είχαν χαθεί. Σχεδόν τα τρίτα τέταρτα εξ αυτών επιστράφηκαν σε αυτούς που τα έχασαν, σύμφωνα πάντα με επίσημα στοιχεία της αστυνομίας.

Ετικέτες

Documento Newsletter