Συμμορία που εξαπατούσε ανυποψίαστους πολίτες, δημοσιεύοντας πλαστές αγγελίες πώλησης αγαθών στο διαδίκτυο εξάρθρωσε η υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος.
Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν δύο 34χρονοι για απάτες κατά συνήθεια και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, ενώ ένας 25χρονος που κατηγορείται για απλή συνέργεια στην απάτη δεν συνελήφθη, λόγω παρέλευσης της προθεσμίας του αυτοφώρου.
Ειδικότερα, οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση φέρονται ότι από τον Ιούλιο του 2015, αναρτούσαν σε ιστοσελίδες υψηλής επισκεψιμότητας αγγελίες πώλησης ηλεκτρονικών συσκευών, μεγάλης χρηματικής αξίας σε δελεαστικές τιμές και αφού έπειθαν τους αγοραστές για τη φερεγγυότητα τους, αποκόμιζαν τα κέρδη από την καταβολή χωρίς ποτέ να παραδίδουν τα αγαθά.
Με στόχο, μάλιστα, την απόκρυψη της εγκληματικής τους δραστηριότητας, χρησιμοποιούσαν πάνω από 20 διαφορετικά τηλέφωνα επικοινωνίας και τραπεζικούς λογαριασμούς τουλάχιστον 14 ιδιοκτητών πρακτορείων ΟΠΑΠ της Θεσσαλονίκης, εν αγνοία των κατόχων τους.
Οι συλληφθέντες είχαν πείσει τους ιδιοκτήτες των πρακτορειών να τους γνωστοποιήσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους με το πρόσχημα του περιορισμού κίνησης των κεφαλαίων. Τα ποσά που καταθέτονταν από τους εξαπατηθέντες αγοραστές τα χρησιμοποιούσαν για στοιχηματισμό στο ίδιο πρακτορείο ΟΠΑΠ.
Από την ψηφιακή έρευνα και ανάλυση των ηλεκτρονικών ιχνών, που διενήργησε η υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή των συλληφθέντων σε 37 απάτες σε όλη την Ελλάδα.
Η συνολική οικονομική ζημία που προκλήθηκε από τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης ανέρχεται σε 37.340 ευρώ. Διερευνώνται, παράλληλα και ακόμη 37 απατηλές συναλλαγές συνολικού ύψους 25.840 ευρώ, που δεν έχουν καταγγελθεί μέχρι σήμερα.
Σε έρευνες που διενεργήθηκαν σε οικίες των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συσκευές κινητής τηλεφωνίας, κάρτες SIM καθώς και δελτία παιχνιδιών του ΟΠΑΠ.