Εξαπλώνει τη σφαγή και στη Δυτική Οχθη το Ισραήλ – Κλιμάκωση μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων με ευθύνη Νετανιάχου

Εξαπλώνει τη σφαγή και στη Δυτική Οχθη το Ισραήλ – Κλιμάκωση μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων με ευθύνη Νετανιάχου

Στην οργανωμένη προσπάθεια να αποτρέψει οποιαδήποτε πιθανότητα περιορισμού της έντασης και της γενοκτονικής σφαγής στη Γάζα συνεχίζει να επιδίδεται η ακροδεξιά κυβέρνηση Νετανιάχου, δοκιμάζοντας τα όρια και τις ισορροπίες συνολικά στη Μέση Ανατολή.

Την προ δεκαημέρου κατάρρευση των συνομιλιών για εκεχειρία εξαιτίας της αλλαγής της στάσης Νετανιάχου ως προς την απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τον διάδρομο της Φιλαδέλφειας, το σύνορο Γάζας – Αιγύπτου, και τον διάδρομο Νετσαρίμ, που διχοτομεί την ίδια τη Γάζα, ακολούθησε μια σειρά ενεργειών που ανεβάζουν εκρηκτικά το θερμόμετρο.

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν να δολοφονούν μαζικά αμάχους στη Γάζα με πλήγματα σε σχολεία αλλά και με βομβαρδισμούς σε περιοχές όπου καταφεύγουν Παλαιστίνιοι, ενώ προχώρησαν και σε μεγάλη επιχείρηση στη Χαν Γιουνίς. Από τις επιχειρήσεις μόνο την περασμένη Πέμπτη έχασαν τη ζωή τους πάνω από 25 άνθρωποι στη Γάζα – συνολικά ο απολογισμός των νεκρών έχει φτάσει περίπου τις 40.602. Η κυβέρνηση Νετανιάχου παρουσίασε τη συνέχιση της σφαγής ως αναγκαία και σύμφωνη με τους στόχους της, καθώς πανηγύρισε την απελευθέρωση ενός εκ των ομήρων που κρατά ακόμη η Χαμάς από την εισβολή στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Πατώντας στην ουσιαστική αδιαφορία της κοινωνίας στο Ισραήλ για τις θηριωδίες που διαπράττει, η ισραηλινή πλευρά –το μόνο σημείο πίεσης είναι η απελευθέρωση των ομήρων– επέκτεινε μες στην εβδομάδα το γενοκτονικό σχέδιό της κατά των Παλαιστινίων με εκτεταμένη πολυήμερη στρατιωτική επιχείρηση στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη. Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τουλάχιστον έντεκα ανθρώπους σε Τζενίν, Τούμπας και Τουλκαρέμ, όπου σημειώθηκαν και αεροπορικές επιδρομές. Οι επιχειρήσεις των Ισραηλινών στη Δυτική Οχθη έχουν πυκνώσει απ’ όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στη Γάζα και σύμφωνα με τον ΟΗΕ τουλάχιστον 637 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί.

Επέκταση εποικισμών

Οι επιχειρήσεις στη Δυτική Οχθη έρχονται καθώς η πιο ακραία πτέρυγα της κυβέρνησης Νετανιάχου, που εκφράζεται από τον υπουργό Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς και τον υπουργό Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, προωθεί σταθερά τα σχέδιά της για επέκταση των εποικισμών στη Δυτική Οχθη. Με νομοσχέδια και με τη στήριξη των οργανώσεων των εποίκων οι δύο υπουργοί έχουν καταφέρει να επεκτείνουν εν μέσω της σφαγής τα όρια των παράνομων οικισμών, αδιαφορώντας πλήρως για τις κινήσεις και τις πιέσεις που δέχονται από τη διεθνή κοινότητα. Οσον αφορά το θέμα αυτό, μες στην εβδομάδα έγινε γνωστό ότι ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ ξεκίνησε διαβουλεύσεις με τα κράτη-μέλη για την επιβολή κυρώσεων εναντίον των δύο ακροδεξιών υπουργών του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενώ παράλληλα ανακοινώθηκε ότι ισραηλινή τράπεζα πάγωσε όλα τα περιουσιακά στοιχεία της ΜΚΟ πολιτικής προστασίας για εποίκους Χάσομερ Γιος, η οποία βρέθηκε στον κατάλογο των οργανώσεων στις οποίες έχουν επιβάλει κυρώσεις οι ΗΠΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο αξίζει να σημειωθεί ότι με αφορμή τους εποικισμούς και τη στάση της κυβέρνησης για τον διάδρομο της Φιλαδέλφειας έχουν αναδυθεί σημεία τριβής μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας και των υπηρεσιών πληροφοριών, συγκεκριμένα της Σιν Μπετ. Η υπηρεσία εμφανίστηκε αντίθετη στην πρόταση Νετανιάχου να πραγματοποιηθεί σύσκεψη ασφαλείας εντός του διαδρόμου της Φιλαδέλφειας ως κίνηση επίδειξης δύναμης, ενώ σε επιστολή της προς το γραφείο του Νετανιάχου ξεκαθάρισε ότι οι κινήσεις των εποίκων στη Δυτική Οχθη αποτελούν «τρομοκρατία».

Τραβάνε το σχοινί

Από την πλευρά της η Χαμάς υπό τη νέα ηγεσία της, παρά το γεγονός ότι εμφανίζεται να παρίσταται στις διαπραγματεύσεις που συνεχίστηκαν την εβδομάδα αυτή, χωρίς ωστόσο καμία ουσιαστική ελπίδα για εκεχειρία, τραβάει κι αυτή το σκοινί. Η νέα επικοινωνιακή στρατηγική της είναι να κυκλοφορεί διάφορα βίντεο με τις επιτυχίες της, που δεν είναι άλλες από το να σκοτώνει Ισραηλινούς στρατιώτες, ενώ παράλληλα η ηγεσία εμφανίζεται να υιοθετεί μια παλιά τακτική που προκαλεί τρόμο: τις επιθέσεις με καμικάζι αυτοκτονίας. Μέσα σε δύο εβδομάδες στελέχη της οργάνωσης εμφανίστηκαν να προωθούν την ιδέα μιας εκστρατείας επιθέσεων αυτοκτονίας εντός του Ισραήλ, ενώ έχει ήδη εκδηλωθεί μία, χωρίς όμως θύματα, στο Τελ Αβίβ. Οσον αφορά τη στάση της οργάνωσης στις συνομιλίες για την εκεχειρία, παρέμεινε σταθερή εντός της εβδομάδας, καθώς εμφανίστηκε να συνεχίζει να στηρίζει τη συμφωνία που έχει υπογραφεί και προβλέπει την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων, εν αντιθέσει με τις νέες απαιτήσεις του Νετανιάχου για παραμονή τους στον διάδρομο της Φιλαδέλφειας και τον διάδρομο Νετσαρίμ.

Συντηρούν την ένταση στην ευρύτερη περιοχή

Στο κομμάτι των περιφερειακών ισορροπιών το Ισραήλ έχει καταφέρει να προκαλέσει την αντίδραση και της Αιγύπτου, που είναι εκ των βασικών μεσολαβητών μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών, με την απαίτησή του να κρατήσει τον έλεγχο του διαδρόμου της Φιλαδέλφειας.

Παράλληλα συντηρεί την ένταση με τη Χεζμπολάχ και κατ’ επέκταση με το Ιράν. Η κίνηση του Τελ Αβίβ να ξεκινήσει επιχειρήσεις και στη Δυτική Οχθη έρχεται σε συνέχεια σειράς στοχευμένων δολοφονιών τόσο στον Λίβανο όσο και μες στο Ιράν. Αναλυτές εκτιμούν ότι στόχος της ισραηλινής ηγεσίας είναι το θέμα της Μέσης Ανατολής να παραμείνει ανοιχτό τουλάχιστον μέχρι τις αμερικανικές εκλογές.

Διαβάστε επίσης

Πολάκης: Δεν είμαι κανένα παιδάκι να με διαγράφουν χωρίς ενημέρωση και να με επαναφέρουν (Video)

Νοσοκομεία υπό διάλυση: Αξονικός χωρίς αρκετούς χειριστές στον Πολύγυρο, μαγνητικές σε ιδιώτες στις Σέρρες – Έρευνα ΠΟΕΔΗΝ

Ανδρέας Παπανδρέου: Η πρώτη ομιλία μετά τη διακήρυξη της 3ης Σεπτεμβρίου – Ιστορικό βίντεο

Μαραθωνοδρόμος νοσηλεύεται με σοβαρά εγκαύματα – «Της έβαλε φωτιά ο σύντροφός της»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter