Έξαλλος ο Νετανιάχου κατά των Βρετανών Εργατικών για το εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ

Έξαλλος ο Νετανιάχου κατά των Βρετανών Εργατικών για το εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κατηγόρησε την Βρετανική κυβέρνηση των Εργατικών του Κιρ Στάμερ ότι «στέλνει ανάμεικτα μηνύματα».

Ο Μπένιαμιν Νετανιάχου κατηγόρησε τη νέα κυβέρνηση των Εργατικών της Βρετανίας ότι υπονομεύει το Ισραήλ, εμποδίζοντας τις εξαγωγές όπλων προς τη χώρα και αποσύροντας τις αντιρρήσεις της για  το διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον του.

Σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Daily Mail, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επιτέθηκε στην «παραπλανημένη» κυβέρνηση του κεντροαριστερού Εργατικού πρωθυπουργού Κίρ Στάρμερ και κατηγόρησε το Λονδίνο ότι «στέλνει ένα φρικτό μήνυμα» στη Χαμάς.

«Μετά τη σφαγή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, η προηγούμενη βρετανική κυβέρνηση ήταν ξεκάθαρη στην υποστήριξή της», δήλωσε ο Νετανιάχου. «Δυστυχώς, η σημερινή κυβέρνηση στέλνει ανάμεικτα μηνύματα».

Το εμπάργκο της Βρετανίας

Η Βρετανία ανέστειλε 30 άδειες εξαγωγής όπλων στο Ισραήλ νωρίτερα αυτό το μήνα, αφού η κυβέρνηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει «πραγματικός κίνδυνος» τα όπλα να χρησιμοποιηθούν κατά παράβαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Το Ηνωμένο Βασίλειο προχώρησε παρά τις πιέσεις που άσκησαν οι ΗΠΑ.

«Η νέα κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανέστειλε συνολικά  30 άδειες εξαγωγής όπλων προς το Ισραήλ, λίγες ημέρες αφότου η Χαμάς εκτέλεσε έξι Ισραηλινούς ομήρους, στέλνοντας ένα φρικτό μήνυμα στη Χαμάς», δήλωσε ο Νετανιάχου. Αλλά ο ίδιος ορκίστηκε: «Αυτές οι λανθασμένες αποφάσεις δεν θα αλλάξουν την αποφασιστικότητα του Ισραήλ να νικήσει τη Χαμάς».

Διαδηλωτές δείχνουν πλακάτ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου στην Downing Street 10 στο Λονδίνο, Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023 (AP Photo/Alberto Pezzali).

 

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Λάμι εξέφρασε την ανησυχία του για τη μεταχείριση των κρατουμένων και δήλωσε ότι το Ισραήλ θα μπορούσε «λογικά να κάνει περισσότερα» για να διασφαλίσει ότι τα τρόφιμα και οι ιατρικές προμήθειες φτάνουν στους αμάχους στη Γάζα.

Ο Νετανιάχου, ο οποίος έχει αντιμετωπίσει έντονες πιέσεις στο εσωτερικό της χώρας του για τους χειρισμούς του μετά την 7η Οκτωβρίου, υποστήριξε ότι οποιαδήποτε αξίωση του Ηνωμένου Βασιλείου να υποστηρίξει το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του υπονομεύεται από το γεγονός ότι η χώρα εγκατέλειψε την αντίθεσή της στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο που ζητούσε ένταλμα σύλληψης εναντίον του.

«Εάν εκδοθούν τα εντάλματα σύλληψης κατά των ηγετών της μοναδικής δημοκρατίας στη Μέση Ανατολή, αυτό θα θέσει σε κίνδυνο την ικανότητα όλων των δημοκρατιών στον κόσμο να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας», υποστήριξε ο Νετανιάχου.

Εκείνη την εποχή, εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι «η θέση μας σε αυτό το θέμα της διαδικασίας είναι ότι εναπόκειται στα δικαστήρια και στον εισαγγελέα να αποφασίσουν και γι’ αυτό δεν προωθήσαμε τα σχέδια που είχε υποβάλει η προηγούμενη κυβέρνηση».

Ο Νετανιάχου παρεξέκλινε επίσης σε εσωτερικά βρετανικά θέματα, υποστηρίζοντας ότι οι συνήθως φιλοπαλαιστίνιοι είχαν διολισθήσει σε «ξεδιάντροπο αντισημιτισμό».

Πρόσθεσε: «Είναι ανησυχητικό. Εμπιστεύομαι και περιμένω ότι η ηγεσία του Ηνωμένου Βασιλείου θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να ξεριζώσει αυτή τη μάστιγα».

Εκπρόσωπος του Γραφείου Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης δήλωσε στην εφημερίδα: «Δεν υπάρχει θέση στη Βρετανία για τον αντισημιτισμό και δεν θα υποχωρήσουμε στο έργο μας για την εξάλειψη του μίσους σε όλες τις μορφές. Αυτή η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για πολυετή χρηματοδότηση της Community Security Trust*, και συνεργάζεται με την εβραϊκή κοινότητα και την αστυνομία για να διασφαλίσει ότι όλοι αισθάνονται ασφαλείς στους δρόμους μας».

* Το Community Security Trust (CST) είναι ένα βρετανικό φιλανθρωπικό ίδρυμα του οποίου η αποστολή είναι να παρέχει ασφάλεια, προστασία και συμβουλές στην εβραϊκή κοινότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Παρέχει συμβουλές, εκπαίδευση, εκπροσώπηση και έρευνα.

Πηγή: Politico

Διαβάστε επίσης:

Ο Στόλτενμπεργκ προειδοποιεί Ευρωπαίους και Αμερικανούς κατά του «απομονωτισμού»

Στα πρόθυρα ολοκληρωτικού πολέμου Ισραήλ-Χεζμπολάχ: Γιατί έγινε τώρα η επίθεση με τους βομβητές – Οι δύο θεωρίες για το σχέδιο του Νετανιάχου

Γαλλία: Στην τελική ευθεία για την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης – Μεγαλώνει το χάσμα Μακρόν – Μπαρνιέ

Ισραηλινά ΜΜΕ: Αυτός είναι ο 73χρονος επιχειρηματίας που σκόπευε να δολοφονήσει τον Νετανιάχου (Photo – Video)

Palestine 2: Οι Χούθι αποκάλυψαν τον νέο υπερηχητικό πύραυλο των 16 mach που απειλεί το Ισραήλ (Video)

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter