Έβρος: Συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς – Προσπάθεια να σωθεί το δάσος

Έβρος: Συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς – Προσπάθεια να σωθεί το δάσος

Σκληρή «μάχη» με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν οι πυροσβέστες στο δάσος του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς-Λευκίμμης στον Έβρο η οποία ξέσπασε το μεσημέρι της Πέμπτης.

Με τις επίγειες δυνάμεις να ενισχύονται συνέχεια από τους νομούς της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας και τα εναέρια μέσα, αεροπλάνα και ελικόπτερα να αυξάνονται, οι πυροσβέστες προσπαθούν να ελέγξουν την φωτιά πριν πέσει ξανά το σκοτάδι.

Ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, χαρακτηρίζει το βράδυ που προηγήθηκε ιδιαίτερα δύσκολο, κυρίως λόγω των συνεχών αλλαγών της κατεύθυνσης των ανέμων, οι οποίοι παραμένουν και σήμερα ασθενείς.

«Δύσκολη η νύχτα. Υπάρχουν πολλές εστίες και ενώ δεν έχει δυνατούς ανέμους το έργο της κατάσβεσης δυσχέραινε το γεγονός ότι άλλαζε η φορά τους. Η τοποθεσία της πυρκαγιάς είναι δυσπρόσιτη και ευτυχώς που φέτος το Δασαρχείο έκανε συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου και των αντιπυρικών ζωνών, έργα που διευκόλυναν την πρόσβαση των δυνάμεων κατάσβεσης», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σουφλίου, από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πυρκαγιάς η προσπάθεια των δυνάμεων κατάσβεσης επικεντρώνεται στην αποτροπή προσέγγισης της πυρκαγιάς σε κατοικημένες περιοχές, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν έχουν απειληθεί.

Με το πρώτο φως της ημέρας, 10 εναέρια μέσα ξεκίνησαν τις συνεχείς ρίψεις νερού, ενώ αναμένεται να συνδράμουν στις προσπάθειες κατάσβεσης και δύο Canadair CL215 από Βόλο και δύο Canadair CL415 από Ελευσίνα. Στο σημείο επιχειρούν αυτήν την ώρα 291 πυροσβέστες με 65 οχήματα και 9 πεζοπόρα τμήματα.

 

Σημειώνεται, ότι η βλάστηση της περιοχής (πυκνό πευκοδάσος με δέντρα μεγάλης ηλικίας) που έχει παραδοθεί στις φλόγες, καθιστά ιδιαιτέρως δύσκολο το έργο της κατάσβεσης.

Το δάσος της Δαδιάς είναι μια εξαιρετικά παρθένα περιοχή με πολύ πυκνή δασική κάλυψη, ενώ αποτελεί ένα από τα ευρωπαϊκά προστατευόμενα δάση. Αποτελεί μία από τις πρώτες περιοχές στην Ελλάδα που τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας, καθώς εκεί συμβιώνουν και ευδοκιμούν συγκεντρωμένα πολλά είδη της χλωρίδας και της πανίδας της Βαλκανικής χερσονήσου, της Ευρώπης και της Ασίας.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter