Εβρος: Οι φλόγες «καταπίνουν» το δάσος της Δαδιάς, αλλά ο Στυλιανίδης υπόσχεται ότι «θα σωθεί»

Εβρος: Οι φλόγες «καταπίνουν» το δάσος της Δαδιάς, αλλά ο Στυλιανίδης υπόσχεται ότι «θα σωθεί»

Για τέταρτη ημέρα συνεχίζει ανεξέλεγκτα το καταστροφικό της έργο η μεγάλη φωτιά στον Έβρο καθώς σύμφωνα με την Πυροσβεστική πλέον μαίνεται σε πολλαπλά μέτωπα, με κύριο αυτό στη Δαδιά.

«Στον Έβρο έχουμε πρόβλημα, και στο Βορειοδυτικό και στο Βορειοανατολικό κομμάτι, η πυκνότητα του δάσους είναι τόσο μεγάλη που δεν μπορούμε να εισέλθουμε, έρποντας μπήκαν στο δάσος οι πυροσβέστες για να κάνουν κατάσβεση» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός.

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μεταβαίνει στην μοναδικής περιβαλλοντικής αξίας περιοχή με επικεφαλής τον Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο και την βουλεύτρια του νόμου Έβρου Νατάσα Γκαρά.

Διαβάστε επίσης:  Υπήρξαν προειδοποιήσεις εδώ και μήνες για την τραγική κατάσταση του φράγματος που θα μπορούσε να σώσει τo δάσος της Δαδιάς

Στυλιανίδης: Υποσχέσεις ότι «θα σωθεί το εθνικό μας πάρκο»

Την υφιστάμενη κατάσταση, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί από την πυρκαγιά που καίει για τέταρτη ημέρα χιλιάδες στρέμματα στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς, παρουσίασαν οι επικεφαλής του Πυροσβεστικού Σώματος και της Δασικής Υπηρεσίας στον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, που επισκέφθηκε σήμερα την περιοχή, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου.

Στο κέντρο ενημέρωσης της μονάδας διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δαδιάς συζητήθηκαν οι προτάσεις για τον καλύτερο συντονισμό αντιμετώπισης της πυρκαγιάς και ακολούθησε επιχειρησιακή σύσκεψη στο κινητό επιχειρησιακό κέντρο “Ολύμπος”.

«Η Ελλάδα όλη έχει στραμμένο το βλέμμα της στη Δαδιά και πρέπει το χρέος μας να το φέρουμε εις πέρας» τόνισε, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Στυλιανίδης και πρόσθεσε πως θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν «για να σωθεί το εθνικό μας πάρκο, το μεγάλο σύμβολο σε ό,τι αφορά το φυσικό μας περιβάλλον, για το οποίο ενδιαφέρεται και όλη η Ευρώπη».

«Ήρθαμε με τον κ. Αμυρά, τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, για να συντονίσουμε τις προσπάθειες. Έχει γίνει ήδη μια πρώτη συνάντηση με τους φορείς, συμμετείχαν όλοι: ο περιφερειάρχης, οι αντιπεριφερειάρχες, οι βουλευτές, ο δήμαρχος, ο οποίος είναι εδώ και μας βοηθά πάρα πολύ. Προσπαθούμε να συντονίσουμε για να γίνουμε ακόμα πιο αποτελεσματικοί», σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Την ίδια στιγμή έχει δημιουργηθεί μια επιχειρησιακή ομάδα, στην οποία συμμετέχουν οι επιτελείς που ήρθαν από την Αθήνα, ο επιτελάρχης και ο κλαδάρχης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Περιβάλλοντος, μαζί με τους ανθρώπους που δρουν επί του πεδίου και άλλους που γνωρίζουν πολύ καλά την περιοχή, έτσι ώστε να πάρουμε τα πιο αποτελεσματικά μέτρα».

Όπως είπε ο κ. Στυλιανίδης, παρθήκαν αποφάσεις και το επόμενο βήμα είναι η επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στο νοτιοδυτικό μέτωπο «για να δούμε επί τόπου πώς θα μπουν μηχανήματα εκεί για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε νέες αντιπυρικές ζώνες και οι πυροσβέστες με τις δικές τους εγκαταστάσεις να γίνουν πιο αποτελεσματικοί».

«Αυτός είναι ο στόχος. Όλη μέρα επί του πεδίου για να αυξήσουμε ακόμη περισσότερο την αποτελεσματικότητά μας», υπογράμμισε ο υπουργός και ευχαρίστησε όλους όσοι συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κατάστασης.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς, ο οποίος μετέχει στο κυβερνητικό κλιμάκιο, δήλωσε μετά το πέρας της σύσκεψης: «Το δασικό οικοσύστημα της Δαδιάς είναι ένα θησαυροφυλάκιο βιοποικιλότητας για τη χώρα και βεβαίως για ολόκληρη την Ευρώπη γι’ αυτό έχουμε κινητοποιήσει κάθε διαθέσιμη δύναμη, ώστε να σταματήσουμε τη φωτιά και να μην επεκταθεί περαιτέρω στον πυρήνα του εθνικού πάρκου».

Όπως είπε ο κ. Αμυράς, έχουν ήδη οργανωθεί οι εργαζόμενοι στη μονάδα διαχείρισης της περιοχής και με τα δασαρχεία και τις ΜΚΟ οργανώνεται σταθμός πρώτων βοηθειών για την άγρια πανίδα, όταν χρειαστεί να γίνουν οι περιθάλψεις. «Κατά δεύτερον», πρόσθεσε, «από τώρα ήδη σχεδιάζουμε και οργανώνουμε τα βήματα για την αποκατάσταση του δασικού οικοσυστήματος. Έχουμε μπροστά μας δρόμο».

Εκκένωση Δαδιάς

Εντολή για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων της Δαδιάς δόθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα από το 112 καθώς η πυρκαγιά είχε προσεγγίσει το χωριό της Δαδιάς σε απόσταση 500-600 μέτρων. Ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος. Απομακρύνθηκαν από το χωριό κυρίως ηλικιωμένα άτομα.

Στη φωτιά επιχειρεί ισχυρή δύναμη της πυροσβεστικής με 320 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, μηχανήματα έργου και πεζοπόρα τμήματα του στρατού η Δασική Υπηρεσία και υδροφόρες ΟΤΑ. Σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

«Το σημαντικότερο για εμάς είναι η ασφάλεια των κατοίκων, του χωριού και όλες οι δυνάμεις θα ριχτούν εκεί», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς.

Παρ’ όλες τις ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης, επίγειες και εναέριες, που επιχειρούν αδιάκοπα, οι συνεχιζόμενες εναλλαγές στην κατεύθυνση των ανέμων δημιουργούν αναζωπυρώσεις και αυξάνουν τον αριθμό των πύρινων μετώπων που το απόγευμα του Σαββάτου ανέρχονταν στα πέντε, σύμφωνα με τον κ. Πέτροβιτς, τρία μεγάλα και δύο μικρότερα, δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα. Ήδη η πυρκαγιά έχει ξεπεράσει το παρατηρητήριο των αρπακτικών και προσεγγίζει τα κτίρια της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενης Περιοχής.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter