Ελεύθεροι και χωρίς περιοριστικούς όρους αφέθηκαν οι 4 από τους 13 μετανάστες που κατηγορήθηκαν για εμπρησμό στον Έβρο. Πρόκειται για την ομάδα των μεταναστών που είχαν αρπάξει οι ακροδεξιοί αυτόκλητοι «σερίφηδες» που ανέβασαν στα social media και βίντεο με τα «κατορθώματά» τους.
Οι μετανάστες είχαν πέσει θύματα ρατσιστικής βίας από ακροδεξιούς που τους κλείδωσαν σε τρέιλερ φορτηγού και καλούσαν σε πογκρόμ κατά μεταναστών και προσφύγων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Με μόνη μαρτυρία αυτή των απαγωγέων, που συνέλαβε η Αστυνομομία μετά τον σάλο που προκάλεσε η ρατσιστική βία, οι 13 μετανάστες, 9 με καταγωγή από τη Συρία και 4 από το Πακιστάν, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης κι αυτός τους παρέπεμψε στον ανακριτή, με τις κατηγορίες της απόπειρας εμπρησμού με κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή, κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών και παράνομης εισόδου στην χώρα.
Τελικά όμως οι τέσσερις από αυτούς φέθηκαν ελεύθεροι και οι υπόλοιποι 9 αναμένεται να απολογηθούν τη Δευτέρα (28/6).
Οι αυτόκλητοι «σερίφηδες», ο 45χρονος αλβανικής καταγωγής από την Αλεξανδρούπολη και οι 2 συνεργάτες του, τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Οι μαρτυρίες των μεταναστών είναι αποκαλυπτικές. Δύο από αυτούς περιέγραψαν στο thepressproject.gr τον εφιάλτη που έζησαν.
Διαβάστε επίσης: Εβρος: Καταρρέουν τα σενάρια των ακροδεξιών για τους μετανάστες δήθεν «εμπρηστές»
Εβρος: Φασίστες καλούν σε πογκρόμ εναντίον προσφύγων και μεταναστών
Μαρτυρίες για ρατσιστική βία
Ο Αρφάν Α., πακιστανικής καταγωγής, αναφέρει, μέσω διερμηνέα:
«Στις 21/8 ήρθαμε παράνομα στην Ελλάδα, περπατήσαμε μία ώρα, μετά το ποτάμι ήρθε ένα αυτοκίνητο και μας πήρε. Κάναμε μία ώρα περίπου διαδρομή με το αυτοκίνητο και μας άφησε σε ένα σημείο. Ήμασταν 5 άτομα πακιστανικής καταγωγής και ο οδηγός μας είπε ότι θα ξανάρθει να μας πάρει.
Εκεί είδα μια μοτοσυκλέτα και ο οδηγός της μας είδε και τότε έβγαλε το κινητό του και έκανε κάποιο τηλέφωνο . Εγώ νόμιζα ότι πήρε τηλέφωνο την αστυνομία. Εμείς βρισκόμασταν δίπλα στην άσφαλτο και γύρω υπήρχαν σπίτια. Όμως μετά ήρθαν δύο άτομα αδύνατα και μετά ένας άλλος άνδρας, 40-45 ετών, εύσωμος με ένα αυτοκίνητο. Αυτός οποίος είχε μια μεταλλική ράβδο και άρχισε να μας χτυπάει με αυτήν.
Μας έβαλαν σε ένα κλειστό καρότσι και μας έβγαλαν όλα μας τα ρούχα, μας έβγαλαν βίντεο και μας τράβηξαν φωτογραφίες. Εμείς μείναμε εκεί πολλή ώρα, ιδρώναμε και δεν μπορούσαμε να αναπνεύσουμε. Ένας από αυτούς αδύνατος, περίπου 30 χρονών, με μούσι μας είπε ότι ήταν η αστυνομία, μας είπε “Police”. Μας ρώτησαν στα αγγλικά αν βάλαμε εμείς τη φωτιά. Εμείς δεν μπορούσαμε να πάρουμε ανάσα και τους χτυπούσαμε την πόρτα. Κάθε πέντε λεπτά άνοιγε την πόρτα και μας χτυπούσε. Το τρέιλερ ήταν σταματημένο. Ξεκινούσε για πέντε λεπτά και ξαναξεκινούσε [ίσως εννοεί ξανασταματούσε]. Είχε πολύ υψηλή θερμοκρασία.
Τον μηχανισμό που μου δείχνετε στη φωτογραφία, δηλαδή αυτά τα λάστιχα με τα ξύλα και την βενζίνη, δεν τον έχω ξαναδεί. Μετά από δύο ώρες άνοιξαν πάλι το τρέιλερ και μπήκαν κάποια άτομα από τη Συρία. Συνολικά μέσα στο τρέιλερ ήμασταν 13 άτομα, 8 Σύριοι και 5 Πακιστανοί. Μείναμε μέσα στο τρέιλερ περίπου 3,5 με 4 ώρες μέχρι να μας βγάλει η αστυνομία».
Από την πλευρά του, ο Αττί. Α., επίσης ένας από τους 5 Πακιστανούς που βρέθηκαν στο φορτηγό, ανέφερε στην κατάθεσή του:
«Ήρθαμε παράνομα στην Ελλάδα στις 21-8-2023. Στις 22-8-2023 ήρθε αυτοκίνητο μας παρέλαβε, ήμασταν πέντε Πακιστανοί και μας πήγε σε ένα σημείο. Εκεί ήρθε ένας με μια μηχανή, μας έδειξε πολύ γρήγορα μια ταυτότητα σαν αστυνομική και μας είπε ότι ήταν αστυνομία. Μετά έβγαλε το κινητό του και πήρε ένα τηλέφωνο, εγώ θεώρησα ότι θα έπαιρνε την αστυνομία. Όμως μετά από λίγο ήρθε ένα άλλο άτομο με ένα τζιπ που έσερνε ένα κλειστό καρότσι. Άνοιξε το καρότσι, μας είπε να βγάλουμε όλα τα ρούχα μας και μας έβαλαν μέσα. Εκεί μείναμε περίπου 4 ώρες και δεν μπορούσαμε να πάρουμε ανάσα.
Μας χτύπησαν πολύ άσχημα με μια μεταλλική ράβδο, εμένα με χτύπησαν στο χέρι και στο πόδι, σας δείχνω τα τραύματά μου. Ήρθε η αστυνομία και μας έσωσε. Μέσα στο τρέιλερ ήμασταν 5 Πακιστανοί και μετά μπήκαν 8 Σύριοι, μετά από δύο ώρες».
«Μας ακινητοποίησαν, μας ξεδιάλεξαν από την υπόλοιπη ομάδα και μας φόρτωσαν σε ένα κλειδωμένο με σύρτη κλουβί»
H πλευρά των 8 προσφύγων από τη Συρία μεταφέρεται μέσα από την παράσταση υποστήριξης κατηγορίας του ενός από αυτούς, μέσω των πληρεξούσιων δικηγόρων του. Στη δήλωση ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης, ο πρόσφυγας αναφέρει ότι έπεσε θύμα αρπαγής από τους τρεις δράσεις, οι οποίοι «μόλις μας αντιλήφθηκαν […] μας ακινητοποίησαν, μας ξεδιάλεξαν από την υπόλοιπη ομάδα και μας φόρτωσαν σε ένα κλειδωμένο με σύρτη κλουβί, χωρίς παράθυρα και χωρίς να έχουμε τη δυνατότητα να αναπνεύσουμε».
Προσθέτει στη συνέχεια ότι «οι ανωτέρω δράστες είχαν ήδη φορτώσει στο κλουβί πέντε υπηκόους Πακιστάν τους οποίους βρήκαμε ήδη κλειδωμένους.
«Στην κλούβα, δυσκολευόμασταν να αναπνεύσουμε και ήμασταν τρομοκρατημένοι γιατί δεν ξέραμε τι είναι αυτοί οι άνδρες και τι θα μας συμβεί. Μετά από κάποιες ώρες, αστυνομικοί ξεκλείδωσαν την κλούβα και μας απελευθέρωσαν» συνεχίζει.
Όπως υποστηρίζει επίσης, η αρπαγή και ο εγκλεισμός του ήταν οργανωμένες ενέργειες, με εγκληματική υποδομή, δεν είχαν το χαρακτήρα μιας αυθόρμητης αντίδρασης σε διαπραττόμενο έγκλημα, και επίσης είχαν ρατσιστικό κίνητρο, που προκύπτει από τις εκφράσεις των δραστών.
Διαβάστε επίσης: Επικίνδυνα παιχνίδια ακροδεξιών: «Συλλαμβάνουν» τυχαίους μετανάστες (video)
Οι απαντήσεις για τα περί εμπρησμού
Σύμφωνα με την πλευρά του πρόσφυγα από τη Συρία, το μόνο στοιχείο που συνδέει την ομάδα των αιχμαλώτων με την κατηγορία του εμπρησμού είναι «ο ισχυρισμός των κατηγορούμενων δραστών, οι οποίοι τον προβάλλουν για να υπεκφύγουν τις ποινικές τους ευθύνες διά της επίκλησης του άρθρου 275 ΚΠΔ περί δικαιώματος πολίτη να προβεί σε σύλληψη εν όψει αυτόφωρου εγκλήματος».
Υπενθυμίζεται ότι η εκπρόσωπος τύπου της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανέφερε στο ΤPP ότι η κατηγορία για κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών στοιχειοθετήθηκε καθώς ο ίδιος ο κατηγορούμενος Απόστολος Τότα παρέδωσε στις αρχές τα «ευρήματά του»: λάστιχα, αφρολέξ, κουκουνάρια και ξύλα, αναφέροντας ότι επρόκειτο για αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό.
Στη συνέχεια, στην παράσταση κατηγορίας αναφέρονται τέσσερις λόγοι κατά τους οποίους «ο ισχυρισμός για τα περί εμπρησμού ακυρώνεται»:
1. από τα λεγόμενα του ίδιου του πρώτου κατηγορούμενου δράστη στο βίντεο που ο ίδιος τράβηξε και όπου λέει ρητά ότι “φόρτωνε” “από τη Χιλή μέχρι το Σκοπό Βολής”.
2. από έτερο βίντεο που υπάρχει στη δικογραφία, όπου διαφαίνονται οι δράστες να “ευρίσκουν” έναν “αυτοσχέδιο μηχανισμό”, χωρίς όμως να υπάρχει στον χώρο κανένας Αλλοδαπός.
3. από φωτογραφίες στις οποίες φαίνεται ότι οι Σύριοι απαχθέντες ξεδιαλέχτηκαν από μεγαλύτερη ομάδα με γυναίκες και παιδιά, διαψεύδοντας την αφήγηση
των κατηγορούμενων δραστών περί δήθεν «ομάδας 13 ατόμων αλλοδαπών – ανδρών, προσπαθούσαν να προκαλέσουν εμπρησμό».
Και εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα γεγονός που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο. Ο ίδιος ο κατηγορούμενος ως απαγωγέας ανεβάζει φωτογραφία με τους μετανάστες που έχει ο ίδιος μαζέψει, όπου εμφανίζονται και δύο μωρά.
4. από το γεγονός ότι τελικά ήταν οι αστυνομικοί αυτοί που τους απελευθέρωσαν από το «κλουβί» στο οποίο «ήταν κλειδωμένοι και καμία παράδοσή μας δεν έγινε από τους δράστες στις αρχές».
Αυτό έχει νομική σημασία, διότι το άρθρο 275 ΚΠΔ προβλέπει την άμεση προσαγωγή τους στις αρχές που βεβαίως δεν προκύπτει από όσα περιγράφονται.
Διαφωνία εισαγγελέα με ανακρίτρια για την προφυλάκιση των «τριών»
Μετά τις απολογίες τους, οι τρεις κατηγορούμενοι τέθηκαν σε κατ’οίκον περιορισμό, καθώς ανακρίτρια και εισαγγελέας διαφώνησαν ως προς το αν πρέπει να προφυλακιστούν. Το τι μέλλει γενέσθαι ως προς την προφυλάκιση θα αποφασιστεί τις επόμενες μέρες, από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών.