Εβλεπαν το δάσος να καίγεται επί ένα μήνα στις Σέρρες – Κυβέρνηση σε ρόλο παρατηρητή

Εβλεπαν το δάσος να καίγεται επί ένα μήνα στις Σέρρες – Κυβέρνηση σε ρόλο παρατηρητή

Από τα μέσα Ιουλίου ήταν σε εξέλιξη η καταστροφή του όρους Ορβηλος στις Σέρρες με την κυβέρνηση σε ρόλο παρατηρητή

Την επιτελική ανικανότητα της κυβέρνησης και του υπουργού Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, ο οποίος μόλις την περασμένη Τρίτη απέστειλε ξανά εναέρια μέσα στην περιοχή, ξεγυμνώνει και η πυρκαγιά που μαινόταν από τα μέσα Ιουλίου στο όρος Ορβηλος και έσβησε την Παρασκευή 16 Αυγούστου. Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια, ένα παρθένο δάσος αποτεφρώθηκε, καθώς καμία σοβαρή κίνηση δεν έγινε για την αναχαίτισή της.

Οπως εξηγεί στο Documento ο δήμαρχος Σιντίκης Σερρών Γιώργος Τάτσιος: «Στην περιοχή αδυνατούν να επιχειρήσουν επίγειες δυνάμεις λόγω της υψηλής επικινδυνότητας ενώ τις τελευταίες ημέρες σταμάτησαν τα εναέρια μέσα και ξεκίνησαν πάλι ρίψεις στις 13/8».

 

Πέρασε τα σύνορα η φωτιά

Στο δημοτικό συμβούλιο της περασμένης Τρίτης ο Δήμος Σιντίκης κατέθεσε έξι αιτήματα προς την κυβέρνηση, με βασικό αυτό της αναδάσωσης του όρους. Η αγωνία για την επόμενη μέρα είναι μεγάλη και όπως ξεκαθαρίζει ο Γ. Τάτσιος: «Το κύριο αίτημά μας είναι να κηρυχτεί άμεσα η περιοχή αναδασωτέα, πράγμα που σημαίνει όχι ανεμογεννήτριες. Εχουμε ήδη 54 ανεμογεννήτριες και συμβάλλουμε δυναμικά στο ενεργειακό δυναμικό της χώρας. Επειδή ακούγονται διάφορα, ξεκαθαρίζουμε πως θα είμαστε απέναντι σε οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια υπάρξει στα καμένα. Το δάσος πρέπει να ξαναγίνει».

Την ίδια ώρα ο Δικηγορικός Σύλλογος Σερρών (ΔΣΣ) προσέφυγε στη Δικαιοσύνη με μηνυτήρια αναφορά ζητώντας εισαγγελική έρευνα προς πάσα κατεύθυνση και την απόδοση ευθυνών. Μιλώντας στο Documento ο πρόεδρος του ΔΣΣ Παναγιώτης Καρίπογλου αναδεικνύει ακόμη μια σοκαριστική διάσταση της μεγάλης πυρκαγιάς στον Ορβηλο: «Κατακαίει τόσες ημέρες και δεν ξέρουμε πώς ξεκίνησε. Εχει ασχοληθεί η βουλγαρική κυβέρνηση, η οποία προσπάθησε να σβήσει τη φωτιά αφού πέρασε τα σύνορα. Μιλάμε για θέμα και εξωτερικής πολιτικής. Θέλουμε να δούμε αν οι υπεύθυνοι κινήθηκαν εγκαίρως με τον αρμόζοντα τρόπο και όπως ορίζουν οι κανονισμοί. Από εκεί και πέρα η εισαγγελία θα βγάλει τα δικά της συμπεράσματα».

 

Διαχρονικές δικαιολογίες

Αν και παραμεθόριος και 13ος σε έκταση πανελλαδικά, ο Δήμος Σιντίκης δεν συμπεριλαμβάνεται στους 192 δήμους υψηλής επικινδυνότητας, παρά το γεγονός μάλιστα ότι το όρος Ορβηλος είχε ξανακαεί. Οπως αποκαλύπτει ο Γ. Τάτσιος: «Μιλάμε για ένα αναγεννημένο πευκοδάσος που κάηκε προ εικοσαετίας. Τότε, όπως και σήμερα ,οι δικαιολογίες ήταν η επικινδυνότητα και η αδυναμία προσέγγισης… Τόσα χρόνια μετά δεν έχει αλλάξει κάτι».

Σε ερώτησή μας αν έχει ληφθεί κάποια μέριμνα από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας μας απάντησε ότι «στον Εμφύλιο έμπαιναν νάρκες διάσπαρτες. Ο στρατός έχει αποναρκοθετήσει τα χαρτογραφημένα σημεία, πρέπει να χτενίσουμε σοβαρά την περιοχή με τον στρατό για να υπάρξουν ασφαλείς δρόμοι για τους πυροσβέστες». Την επικινδυνότητα της περιοχής πιστοποιεί μιλώντας στο Documento και ο Δαμιανός Ανδρεάδης, πυροσβέστης πενταετούς υποχρέωσης και γενικός γραμματέας του Σωματείου Πυροσβεστών Βορείου Ελλάδος «Ο Φίλιππος»: «Τα επίγεια μέσα δεν είναι δυνατόν να επιχειρήσουν γιατί σκάνε νάρκες. Συνάδελφοι πλησίασαν και έσκαγαν νάρκες στα 30 μέτρα μπροστά τους».

 

«Δεν είμαστε ρομπότ…»

Η κατάσταση της πυροσβεστικής όμως στη βόρεια Ελλάδα είναι ακόμη χειρότερη σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Πέραν των χιλιάδων κενών που υπάρχουν και των απαρχαιωμένων οχημάτων, αν υπάρξουν πολλαπλά μέτωπα οι πυροσβέστες αναγκάζονται να διανύουν εκατοντάδες χιλιόμετρα. Οπως εξηγεί ο κ. Ανδρεάδης: «Στο Χιονοχώρι Σερρών υπάρχει ένας δύσβατος δρόμος 20 χιλιομέτρων. Για να τον διασχίσουν στη φωτιά τα πυροσβεστικά χρειάζονται τέσσερις ώρες να φτάσουν στο σημείο, άλλες τέσσερις να επιστρέψουν για ανεφοδιασμό και άλλες τέσσερις να επιστρέψουν στο μέτωπο. Αντιλαμβάνεστε τον χρόνο και τη διάσπαση των δυνάμεων. Αυτός είναι ο κανόνας όχι μόνο για τη Μακεδονία, αλλά και για την Ξάνθη και την ευρύτερη βόρεια Ελλάδα». Οσο για τα επίγεια μέσα που διαθέτουν, «ένα πυροσβεστικό 20 ετών θεωρείται… καινούργιο» επισημαίνει.

Ως προς τις κενές θέσεις στην πυροσβεστική αναφέρει: «Εδώ στην κεντρική Μακεδονία θα έπρεπε να ήμασταν, αν όχι οι διπλάσιοι, σίγουρα 3/4 παραπάνω των υπαρχόντων δυνάμεων. Υπάρχουν πυροσβέστες που επιχειρούν για 24 ώρες και μετά βρίσκονται άμεσα σε επιφυλακή. Υπερβάλλουμε εαυτούς κάθε φορά και εκκρεμούν χιλιάδες ρεπό και άδειες που δεν παίρνουμε. Τα αστικά συμβάντα επίσης δεν σταματούν το καλοκαίρι. Ακόμη το επάγγελμά μας δεν αναγνωρίζεται στα βαρέα και ανθυγιεινά. Δεν είμαστε ρομπότ, είμαστε άνθρωποι».

«Η απορρόφηση των εποχικών συναδέλφων είναι μονόδρομος» συνεχίζει ο κ. Ανδρεάδης και αναφέρεται στο προεδρικό διάταγμα 73 του 2020 που θα μείωνε τα κενά. «Από τότε έχουν προσληφθεί μόνο 500 άτομα ως δασοκομάντος. Θα έπρεπε να είχαν προσληφθεί τουλάχιστον άλλοι 1.000-1.500 πυροσβέστες γενικών καθηκόντων, πράγμα που δεν έγινε ποτέ. Επίσης μην ξεχνάμε πως κάθε χρόνο υπάρχουν συνάδελφοι που βγαίνουν στη σύνταξη» καταλήγει.

Δείτε επίσης:

«Πετάχτηκε από το κάθισμα με φόρα και χτύπησε στο κεφάλι» – Συγκλονίζει ο αδερφός του 19χρονου που σκοτώθηκε στο λούνα παρκ (Video)

Χαλκιδική: Κατέληξε ο 19χρονος που τραυματίστηκε σοβαρά σε λούνα παρκ – Έδινε μάχη για τη ζωή του (Video)

Πανσέληνος Αυγούστου 2024: Μαγευτικές εικόνες από το «φεγγάρι του Οξύρρυγχου»

Μπάιντεν: «Λούζερ» και «καταδικασμένος κακοποιός» ο Τράμπ

Χαλκιδική: Κατέληξε ο 19χρονος που τραυματίστηκε σοβαρά σε λούνα παρκ – Έδινε μάχη για τη ζωή του (Video)

Κρανίου τόπος η Αττική με υπογραφή Μητσοτάκη – Μόνο την τελευταία τετραετία έχει καεί το 1/3 των δασών του λεκανοπεδίου

Καιρός: Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις – Ποιες περιοχές θα βρεθούν στο «κόκκινο» (LIVE)

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter