Evia Film Project: Τρίτη και καλύτερη

Η αυλαία του φεστιβάλ που κάθε χρόνο μοιάζει να γίνεται όλο και καλύτερο παρουσίασε ένα εορταστικό πρόγραμμα που ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου 6 Ιουλίου με μια μεγάλη συναυλία από τη Λένα Κιτσοπούλου και τον Δώρο Δημοσθένους, στο Σινέ Απόλλωνα της Αιδηψού. Νωρίτερα ο Κωστής Μαραβέγιας έδωσε ένα masterclass με τίτλο «Milky Way και άλλα μουσικά σύμπαντα: Χρειάζεται μουσική ο γαλαξίας της εικόνας;» όπου ο δημοφιλής τραγουδιστής αναφέρθηκε στον τρόπο που δουλεύει με τους σκηνοθέτες, από τη στιγμή του εντοπισμού των σκηνών που ζητούν μουσική στο σενάριο μέχρι την τελική επιλογή ήχων και σύνθεσης, ενώ ο Φωκίων Ξένος στο δικό του masterclass με τίτλο «Heatwave: Συνδυάζοντας τεχνικές animation» παρουσίασε στην Αγία Άννα τις mixed media τεχνικές και το πάντρεμα του ψηφιακού με το αναλογικό στη δημιουργία animation. 

Στο κινηματογραφικό κομμάτι είδαμε για πρώτη φορά τόσο πολύ κόσμο στις προβολές (βοήθησε φυσικά το γεγονός ότι οι 17 συνολικά ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους που παίχτηκαν έχοντας ως επίκεντρο το νερό, ήταν όλες τους μία και μία) στις αίθουσες της Αιδηψού, της Λίμνης και της Αγίας Άννας. Μάλιστα στα «Σαγόνια του καρχαρία» του Στίβεν Σπίλμπεργκ που παίχτηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής στον Απόλλωνα, δημιουργήθηκε μια υπέροχη ατμόσφαιρα με ενεργή συμμετοχή του ενθουσιώδους κοινού στις πιο χαρακτηριστικές και τρομακτικές σκηνές του φιλμ.

Από τα υπόλοιπα highlights της διοργάνωσης ξεχωρίζουμε το masterclasse στην Αγία Άννα του τούρκου σκηνοθέτη Εμίν Αλπέρ και του έλληνα παραγωγού Γιώργου Τσούργιαννη, καθώς και τα masterclasses της σεναριογράφου Κατερίνας Μπέη και του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Ολυμπίας, Παντελή Παντελόγλου.

Επίσης μεγάλη επιτυχία είχε και το εργαστήρι που διοργάνωσε η ολιστική θεραπεύτρια Έλενα Χρηστοπούλου με τίτλο «Βιωματικό εργαστήριο – Γαλήνη εν μέσω καταιγίδας: Μια εσωτερική πυξίδα σε δύσκολους καιρούς» και φυσικά το γαστριμαργικό concept με τους τυχερούς έλληνες και διεθνείς προσκεκλημένους του Evia Film Project να απολαμβάνουν μεζέδες και να μαθαίνουν για την ιστορία του μεζέ και τη σχέση του με τη βιωσιμότητα και το zero food waste από τις δημοσιογράφους γεύσης Ελένη Ψυχούλη και Ιωάννα Σταμούλου.