Έβαλαν νέο πρόστιμο στο Documento με τέχνασμα που τους στέλνει εισαγγελέα

Επιχείρηση φίμωσης της εφημερίδας που αποκαλύπτει τα άπλυτα της φορολογικής αρχής

Προφανώς και δεν πρόκειται για… φορολογική σχιζοφρένεια που βρίσκει έδαφος να εκδηλωθεί μόνο όταν ελέγχεται το μισητό σε κυβέρνηση και ΑΑΔΕ Documento. Προφανώς και είναι πρακτική τύπου SLAPP μέσω της ΑΑΔΕ.

Τα πράγματα είναι σήμερα πιο ξεκάθαρα από ποτέ.

Το Documento δεν πτοήθηκε από το παράνομο πρόστιμο των 245.000 ευρώ που του επιβλήθηκε την τελευταία εργάσιμη ημέρα του 2023, συνέχισε να αποκαλύπτει «σημεία και τέρατα» της διοίκησης Πιτσιλή και ως απάντηση στην ενοχλητική δημοσιογραφία του εισέπραξε ακόμη ένα πρόστιμο της τάξης των 161.000 ευρώ.

Αυτήν τη φορά μάλιστα η δολιότητα είναι ακόμη πιο εξόφθαλμη. Αναδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας από το ιδιοτελές τέχνασμα που μετήλθε η ΑΑΔΕ, για να καλύψει τα νώτα της, σε αυτό τον τελευταίο έλεγχο σε βάρος του Documento που κατέληξε στην επιβολή ενός ακόμη εξοντωτικού προστίμου.

Στο σενάριο του παραλόγου, όπου η πάγια και καθ’ όλα νόμιμα εμπορική πολιτική που ακολουθούν οι εφημερίδες και τα άλλα ΜΜΕ με τις εκπτώσεις που προσφέρουν στους διαφημιζομένους ειδικά για το Documento «βαφτίστηκε» τακτική είσπραξης μαύρου χρήματος, ήρθε να προστεθεί περαιτέρω μια… σκηνή.

Η σκηνή της αυτοενοχοποίησής τους.

Ενώ και το δεύτερο πρόστιμο στηρίχτηκε στην αυθαίρετη κρίση ότι οι εκπτώσεις που γίνονται σε διαφημιζόμενους με ποσοστά πάνω από 80% αποτελούν αδήλωτα και κρυφά κέρδη, δηλαδή μαύρο χρήμα (χωρίς να υπάρχει καμία απόδειξη γι’ αυτό), στον νέο έλεγχο που μας έκαναν (για το 2018) άφησαν απέξω κάποιες μεγάλες εταιρείες. Τι έκαναν δηλαδή;

Αλλες εκπτώσεις, της τάξης για παράδειγμα του 90%, τις θεωρούν διακίνηση μαύρου χρήματος, ενώ άλλες της ίδιας τάξης θεωρούν ότι δεν σχετίζονται με μαύρο χρήμα. Δηλαδή οι ίδιοι ελεγκτές σε δύο ελέγχους εμφανίζουν την Εθνική Τράπεζα για το 2017 να διακινεί μαύρο χρήμα στο Documento, ενώ για το 2018 αν και έχει την ίδια έκπτωση την εξαιρούν!

Τόσο ο δόλος σε βάρος της εφημερίδας όσο όμως και ο φόβος τους για τυχόν μελλοντικές συνέπειες, ενδεχομένως και ποινικές, αναδεικνύονται ξεκάθαρα.

Από τη μια βάζουν πρόστιμο στο Documento κι από την άλλη εξαιρούν επιχειρηματίες για να τους διαφυλάξουν στην περίπτωση που η εφημερίδα ζητήσει να ελεγχθούν ως διακινητές μαύρου χρήματος όσοι έδωσαν διαφήμιση με μεγάλη έκπτωση (όπως βέβαια γίνεται σε όλα τα ΜΜΕ). Και παράλληλα για να διαφυλάξουν τους εαυτούς τους από την οργή μεγάλων οικονομικών παραγόντων της χώρας.

Για να γίνει ακόμα πιο σαφής ο δόλος ενδεικτικά αναφέρουμε δύο εταιρείες που έχουν δώσει έκπτωση πάνω από 80% αλλά έμειναν απέξω από αυτές που δήθεν πλήρωναν το Documento με μαύρο χρήμα. Πρόκειται για την ΤΕΡΝΑ που συνδέεται με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη (μέσω του πεθερού του) και για τη Μότορ Οϊλ της οικογένειας Βαρδινογιάννη!

Το μοτίβο της στοχοποίησης

Ο φορολογικός έλεγχος στο Documento ξεκίνησε με τη μέθοδο των ανώνυμων επιστολών. Με μια εκδήλως αβάσιμη επιστολή προ τε ρα ι ο ποιήθηκε έλεγχος εναντίον του Documento. Την εντολή ελέγχου έδωσε το νούμερο δύο σήμερα στην ΑΑΔΕ Νίκος Μπατσίλας, για τον οποίο επίσης στο παρελθόν η εφημερίδα είχε κάνει αποκαλύψεις για συμπεριφορές που δεν του περιποιούν τιμή.

Στους ελέγχους που ξεκίνησαν στο Documento δεν βρέθηκε το παραμικρό. Κάπως όμως έπρεπε η εφημερίδα να τιμωρηθεί.

Με μια αυθαίρετη κρίση, λοιπόν, οι ελεγκτές αποφάνθηκαν ότι οι εκπτώσεις που γίνονται σε διαφημιζόμενους με ποσοστά πάνω από 80% αποτελούν αδήλωτα και κρυφά κέρδη, δηλαδή μαύρο χρήμα.

Δεν παρέθεσαν καμία απόδειξη ύπαρξης μαύρου χρήματος. Κατηγόρησαν όμως το Documento ότι έχει πάρει μαύρο χρήμα, κάτι που σημαίνει ότι μεγάλες εταιρείες, όπως οι τράπεζες, η Τράπεζα της Ελλάδος, ακόμη και τα υπουργεία αλλά και ο ΕΔΟΕΑΠ, είχαν εκ των πραγμάτων διακινήσει… μαύρο χρήμα.

Στην αντίκρουση του πορίσματος που έβγαλαν, με το οποίο καταλόγισαν το πρόστιμο των 245.000 ευρώ, το Documento παρέθεσε εκατοντάδες τιμολόγια από όλα τα μέσα ενημέρωσης (όμιλος Μαρινάκη, «Καθημερινή», Real, όμιλος Antenna, «Εφημερίδα των Συντακτών»), από τα οποία αποδεικνύεται ότι είναι πάγια εμπορική τακτική να γίνονται εκπτώσεις ακόμη και της τάξης του 99%, πολύ δε περισσότερο σε πελάτες που κλείνουν μεγάλα διαφημιστικά πακέτα για κάποιες από τις διαφημίσεις. Σε κάθε περίπτωση, η χώρα λειτουργεί με όρους ελεύθερης αγοράς και ανταγωνισμού και είναι τα ΜΜΕ και οι διαφημιζόμενοι που ορίζουν τις τιμές ανάλογα με τις συνθήκες.

Για να καταλάβετε την αυθαιρεσία ας δούμε μερικά τιμολόγια των μέσων ενημέρωσης που αφορούν την ίδια εταιρεία.

Η εν λόγω εταιρεία διαφημίστηκε στο Documento με έκπτωση πάνω από 80%.

Την ίδια περίοδο η ίδια εταιρεία διαφημίστηκε:

• Στην «Καθημερινή» (οικογένεια Αλαφούζου) με έκπτωση 81,82%

• Στο «Βήμα» (ομίλου Μαρινάκη) με έκπτωση 91,05%

• Στην «Εφημερίδα των Συντακτών» με έκπτωση 87,10%

• Στην «Εστία» με έκπτωση 90,625%

• Στον «Ελεύθερο Τύπο» με έκπτωση 81,25% Σύμφωνα δηλαδή με το σκεπτικό των ελεγκτών της ΑΑΔΕ, η εν λόγω εταιρεία διακινεί παντού μαύρο χρήμα.

Μετά την ανακοίνωση του προστίμου οι πελάτες που είχαν διαφημιστεί στο Documento, τα media shops αλλά και η Ενωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ) πήραν θέση ξεκαθαρίζοντας ότι οι μεγάλες εκπτώσεις αποτελούν πάγια εμπορική τακτική και η απόφαση της ΑΑΔΕ επιχειρεί να πλήξει την ελευθεροτυπία αλλά και αυθαίρετα να ενοχοποιήσει την ελεύθερη αγορά.

Η σχετική ανακοίνωση της ΕΙΗΕΑ ήταν κατηγορηματική: «Η ΕΙΗΕΑ επιθυμεί να καταστήσει σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι η εμπορική πολιτική που ακολουθούν οι εφημερίδες και τα άλλα ΜΜΕ, και οι εκπτώσεις που κατά καιρούς προσφέρουν στους διαφημιζομένους, εντάσσονται στο πλαίσιο μίας καθόλα νόμιμης διαδικασίας που ακολουθείται εδώ και δεκαετίες.

Η κάθε εφημερίδα έχει το δικαίωμα να επιλέγει την τιμολογιακή πολιτική που θεωρεί ότι είναι η καταλληλότερη για να προσελκύσει τα διαφημιστικά έσοδα που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά της. Οταν αυτό γίνεται μέσα στα πλαίσια των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού και της ελεύθερης αγοράς, αναφορές σαν αυτές των τελευταίων ημερών στερούνται νομικού ερείσματος και βλάπτουν σοβαρά τον Τύπο σε μία περίοδο που περνά την χειρότερη κρίση στην ιστορία του».

ΔΕΔ: Επισφράγισε τη δόλια τακτική

Κάθε επιχείρηση μετά την επιβολή προστίμου από τον φορολογικό ελεγκτικό μηχανισμό έχει δικαίωμα να προσφύγει στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ), που εξετάζει την υπόθεση και αποφαίνεται για τη βασιμότητά της.

Μετά την επιβολή του πρώτου προστίμου των 245.000 ευρώ το Documento απευθύνθηκε όπως ορίζει ο νόμος στη ΔΕΔ, ζητώντας τη διαγραφή του, γιατί ήταν αυθαίρετο, χωρίς νομικό έρεισμα. Η ΔΕΔ παρότι θα ήταν απολύτως λογικό να αποφανθεί για μια υπόθεση η οποία είχε δημοσιοποιηθεί και εξέθετε τον φορολογικό μηχανισμό και για την οποία είχαν πάρει θέση το Ευρωκοινοβούλιο και τα δημοσιογραφικά συνδικαλιστικά όργανα, όπως και η ΕΣΗΕΑ, άφησε να εκπνεύσει η προβλεπόμενη τετράμηνη προθεσμία χωρίς να αποφανθεί.

Μας ενέταξε δηλαδή στο μόλις 8% των περιπτώσεων που δεν εξετάζονται.

Σύμφωνα μάλιστα με όσα έχει ανακοινώσει η ίδια η ΑΑΔΕ, το 40% και πλέον όσων προσφεύγουν στη ΔΕΔ δικαιώνεται, ενώ μόλις το 8% των περιπτώσεων απορρίπτεται σιωπηλά (δηλαδή δεν εξετάζονται από τη ΔΕΔ).

Η δε τάση που υπάρχει είναι να εξετάζονται όλες οι υποθέσεις από τη ΔΕΔ. Το Documento ανήκει στο 8% των υποθέσεων που δεν εξετάστηκαν. Προκύπτει λοιπόν ότι στόχος ήταν να φτάσει η υπόθεση ύστερα από χρόνια στα διοικητικά δικαστήρια όπου προφανώς το Documento θα δικαιωθεί. Εως τότε όμως πρέπει να πληρώνει τα πρόστιμα.

Ο απώτερος στόχος είναι προφανής. Να στραγγαλιστεί οικονομικά ώστε να οδηγηθεί σε λουκέτο ένα άκρως ενοχλητικό για την κυβερνητική πολιτική Μέσο. Εν αναμονή μάλιστα της επιβολής ενός ακόμη προστίμου με την ίδια μέθοδο και της ίδιας τάξης για το οικονομικό έτος 2019.

Πληρώνει τις δημοσιογραφικές έρευνες

Την τελευταία χρονιά, χωρίς να πτοείται από τους στημένους ελέγχους και τα παράνομα πρόστιμα, το Documento έχει προχωρήσει σε μια σειρά από έρευνες για τη δράση της κυβέρνησης αλλά και για τη λειτουργία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού της, δηλαδή της ΑΑΔΕ.

Εχει αποκαλύψει ότι ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής έχει προχωρήσει σε ενοικίαση κτιρίων προκηρύσσοντας φωτογραφικούς διαγωνισμούς προκειμένου να ενοικιαστούν συγκεκριμένα κτίρια συγκεκριμένων επιχειρηματιών. Η πιο πρόσφατη χαρακτηριστική περίπτωση είναι η ενοικίαση των κεντρικών κτιρίων της ΑΑΔΕ, όπου ένα κλειστό mall μετατράπηκε σε κτίριο άλλης χρήσης ενώ ταυτόχρονα η ΑΑΔΕ προκήρυξε διαγωνισμό για να ενοικιάσει αυτό και μόνο αυτό το κτίριο. Η ενοικίαση του ακινήτου για 12 έτη στοιχίζει για την ΑΑΔΕ και προσφέρει στον ιδιοκτήτη του 53 εκατ. ευρώ, ποσό δηλαδή που είναι πολύ μεγαλύτερο ακόμη και από το κόστος αγοράς του.

Επίσης το Documento έχει αποκαλύψει ότι ο διοικητής της ΑΑΔΕ προχωρά συνεχώς σε έργα στην ΑΑΔΕ, τα οποία συστηματικά κοστολογεί λίγο κάτω από 30.000 ευρώ ώστε να παρακάμπτει τους διαγωνισμούς και να προβαίνει σε απευθείας αναθέσεις.

Ακόμη και σε περιπτώσεις που προκηρύσσονται διαγωνισμοί για έργα εκατομμυρίων, αυτό γίνεται την τελευταία στιγμή. Ετσι οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ αποφαίνονται ότι δεν υπάρχει χρόνος για τον διαγωνισμό λόγω του επιμελημένα κατεπείγοντος και έτσι προχωράνε τελικώς και πάλι σε απευθείας αναθέσεις.

Η πιο συγκλονιστική όμως αποκάλυψη αφορά τον τρόπο λειτουργίας μιας ομάδας στελεχών του φορολογικού μηχανισμού, όπως προκύπτει και από μια σειρά καταγγελιών που έλαβε και διερεύνησε το Documento αλλά και από καταγγελίες εργαζομένων στην ΑΑΔΕ.

Tα ίδια τα στελέχη συντάσσουν και στέλνουν στην υπηρεσία ανώνυμες επιστολές που περιγράφουν δήθεν άνομες ενέργειες επιχειρήσεων. Στη συνέχεια άλλα στελέχη της ΑΑΔΕ, αξιοποιώντας αυτές τις ανώνυμες επιστολές, προτεραιοποιούν παρατύπως έρευνες εναντίον αυτών των επιχειρήσεων. Μπαίνουν στα λογιστήρια και καταλογίζουν πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ. Στη συνέχεια οι επιχειρηματίες ή εκβιάζονται άμεσα ή παραπέμπονται σε συγκεκριμένα λογιστικά και δικηγορικά γραφεία για να τους «καθαρίσουν». Στην ΑΑΔΕ έχουν σταλεί χιλιάδες επιστολές που καταγγέλλουν τη δράση του κυκλώματος, αλλά αντί να προωθηθούν στην εισαγγελία για πλήρη έρευνα (με άνοιγμα ηλεκτρονικών μέσων, έρευνες σε σπίτια, παρακολούθηση τηλεφώνων, ως ορίζει ο νόμος ακριβώς για να υπάρξει ουσιαστική έρευνα σε τέτοιες υποθέσεις διαφθοράς), παραπέμπονται στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ίδιας της ΑΑΔΕ και καθαρίζονται «υπηρεσιακά». Αντίθετα, σε περιπτώσεις που οι πολίτες κατήγγειλαν όσα γνώριζαν σε άλλον φορέα και δη στην ΕΛΑΣ (π.χ. υπόθεση Εφορίας Χαλκίδας) εντοπίστηκαν και εξαρθρώθηκαν κυκλώματα.

Πρόσφατα το ίδιο το Ελεγκτικό Συνέδριο, με την έκθεση του έτους 2023 που αφορούσε τη λειτουργία της ΑΑΔΕ, εντόπισε κι αυτό την τακτική των στελεχών της ΑΑΔΕ να πραγματοποιούν αυθαίρετες έρευνες πέρα από τα κριτήρια προτεραιοποίησης που ορίζει ο νόμος με διάφορα προσχήματα.

Διαβάστε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: – Η ώρα της κρίσης για τον νέο πρόεδρο – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι του κόμματος

Η πρώτη ανάρτηση Κασσελάκη: «Το Κίνημα Δημοκρατίας είναι η Ιστορία που γράφουν οι πολλοί»

Μοιράζουν ευρωπαϊκό χρήμα με θολές συμβάσεις – Την Κυριακή στο Documento – Μαζί το Docville

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν χάσει το 40% των εδαφών που κατέλαβαν στο Κούρσκ

Καιρός: Ξεροβόρι και χαμηλές θερμοκρασίες την Κυριακή – Τι εκτιμά ο διευθυντής της ΕΜΥ