Έβαλαν και πάλι στο μάτι το Παίδων Πεντέλης

Έβαλαν και πάλι στο μάτι το Παίδων Πεντέλης

Εύλογες φαίνεται ότι ήταν τελικά οι ανησυχίες των εργαζομένων στο Παίδων Πεντέλης όταν πριν από λίγους μήνες είδαν το νοσοκομείο να μένει εκτός της γενικής εφημερίας με εντολή του υπουργείου Υγείας προκειμένου να μετατραπεί σε εμβολιαστικό κέντρο. Τότε μιλώντας στο Documento εξέφραζαν φόβους, κάνοντας λόγο για προσπάθεια απαξίωσής του αλλά και για φήμες που ακούγονταν για αλλαγή χρήσης τμήματος του νοσοκομείου. «Υπήρχαν φήμες που έλεγαν πως χώρος που παρέμεινε ανεκμετάλλευτος αφότου έπαψε να λειτουργεί ως κλινική Covid προοριζόταν για άλλη χρήση» έλεγαν τότε οι γιατροί.

Η φημολογία τελικά απέκτησε υπόσταση καθώς το ΔΣ του ΓΝ Αττικής «Σισμανόγλειο – Αμαλία Φλέμινγκ» και του διασυνδεόμενου σε αυτό ΓΝ Παίδων
Πεντέλης αποφάσισε να ανάψει πράσινο φως ώστε να εγκριθεί δωρεά προκειμένου να διαμορφωθεί και να εξοπλιστεί χώρος εντός του Παίδων Πεντέλης για την  προσωρινή παραμονή παιδιών και εφήβων έως 16 ετών έπειτα από εισαγγελική παραγγελία. «Αυτό το νοσοκομείο το έχουν βάλει στο μάτι» λένε οι γιατροί με αφορμή τόσο την αναστάτωση από την τελευταία απόφαση όσο και τις αλλαγές που έχει υποστεί το τελευταίο διάστημα.

Βιάζονται πολύ

Δεν πρόλαβε να περάσει ούτε ένας μήνας από την απόφαση του ΔΣ και το ξήλωμα είχε ξεκινήσει. Στις αρχές Απριλίου οι εργαζόμενοι αναρτούν φωτογραφίες στον λογαριασμό τους στο Twitter με στοιβαγμένα στρώματα και κρεβάτια του θαλάμου που πρόκειται να αλλάξει χρήση. «Το σχέδιο για την απαλλοτρίωση χώρου του νοσοκομείου προχωράει γρήγορα. Αδειάζουν θαλάμους που νοσηλεύονταν  χειρουργημένα παιδιά. Πετάνε την περιουσία του νοσοκομείου στα σκουπίδια» λένε. Μάλιστα φαίνεται ότι επικρατεί βιασύνη για τη μετατροπή του χώρου καθώς τα κρεβάτια τοποθετήθηκαν –σε δεύτερη φάση– σε λειτουργικούς χώρους του
νοσοκομείου, εγκυμονώντας κινδύνους για τους μικρούς ασθενείς που προσέρχονται για εξέταση. Γι’ αυτό τον λόγο την περασμένη Τετάρτη κατατέθηκε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για έκθεση ανήλικων ασθενών σε κίνδυνο και επικίνδυνη σωματική βλάβη. Όπως φαίνεται από φωτογραφίες, γύρω από μια εξεταστική καρέκλα και ένα εξεταστικό κρεβάτι βρίσκονται άλλα κρεβάτια αναποδογυρισμένα και στοιβαγμένα.

«Το Σαββατοκύριακο που έγινε αυτή η κένωση των θαλάμων της ΩΡΛ κλινικής όλα τα κρεβάτια βγήκαν σε εξωτερικό χώρο και την Τρίτη το πρωί δόθηκε εντολή –δεν ξέρω από πού– να μεταφερθούν στο δικό μας εξεταστήριο» εξηγεί την κατάσταση ο Γιώργος Κοκολάκης, επιμελητής ΩΡΛ, και συνεχίζει: «Πρόκειται για ένα εξεταστήριο της ΩΡΛ κλινικής όπου βλέπουμε τα παιδιά που έρχονται για προεγχειρητικό έλεγχο και μετά το χειρουργείο τρεις φορές ημερησίως, αλλά και
εκτάκτως αν προκύψει κάποια επιπλοκή. Άρα ο χώρος πρέπει να είναι λειτουργικός με άμεση πρόσβαση και να πληροί τις προδιαγραφές ασφάλειας των παιδιών».
Τα στοιβαγμένα κρεβάτια ήταν για τους γιατρούς η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. «Ένας σεισμός να γίνει με στοιβαγμένα κρεβάτια δίπλα σε καρέκλα που βάζουμε ασθενείς είναι πολύ επικίνδυνο» εξηγεί ο Γ. Κοκολάκης. «Αρχικά ζητήσαμε να μεταφερθούν τα στοιβαγμένα κρεβάτια· δεν έγινε, με αποτέλεσμα να αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε μηνυτήρια αναφορά» σημειώνει.

Λειτουργικά προβλήματα

Την ανησυχία τους τόσο για τα προβλήματα από την «κατάληψη» του συγκεκριμένου χώρου για φιλοξενία παιδιών όσο και από την παρουσία αυτής της ευαίσθητης ομάδας παιδιών σε ένα νοσοκομείο χωρίς να ασθενούν εκφράζουν οι γιατροί. «Τα παιδιά αυτά οφείλουν να ενταχτούν σε ένα προστατευμένο περιβάλλον γιατί έρχονται από πολύ δυσμενείς συνθήκες και σίγουρα αυτός ο χώρος δεν είναι ένα νοσοκομείο. Σαφώς και θα χρειαστούν το νοσοκομείο και την ιατρική περίθαλψη, αλλά κατά βάση η στήριξή τους πρέπει να είναι ψυχολογική μέχρι να περάσει το διάστημα της επανένταξής τους. Το θέμα που προκύπτει είναι ότι στο νοσοκομείο μας καταργούνται χώροι λειτουργικοί, χωρίς να έχει φροντιστεί να υπάρχει αντικατάσταση αυτών των χώρων. Αυτήν τη στιγμή μιλάμε για μείον 18 κλίνες» εξηγεί ο Γ. Κοκολάκης, μέλος της τριμελούς επιτροπής ΕΙΝΑΠ του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης.

Πάντως ακόμη ένα βασικό ερώτημα που προκαλεί η συγκεκριμένη κίνηση αφορά και τη μονιμότητα της χρήσης αυτού του χώρου. «Η απόφαση του ΔΣ του Σισμανογλείου ουσιαστικά τον περιγράφει ως χώρο προσωρινής φιλοξενίας των παιδιών αυτών. Το θέμα είναι ότι ο χώρος έχει κλείσει για να ανακατασκευαστεί ώστε να πληροί τις προδιαγραφές της φιλοξενίας. Οπότε αν αλλάξουν χαρακτηριστικά στα δωμάτια αυτά, αλλάζει απευθείας και ο χαρακτήρας της πτέρυγας του νοσοκομείου. Δεν μπορούν να επανέλθουν στην ΩΡΛ κλινική» εξηγεί ο ίδιος.

Αντιδράσεις γιατρών

Η απόφαση προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων του νοσοκομείου αλλά και της ΟΕΝΓΕ, που σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι είναι προφανές πως η κυβέρνηση «με διάφορα προσχήματα (τη μια με το εμβολιαστικό κέντρο, την άλλη με τις δομές φιλοξενίας) έχει διαρκώς στο στόχαστρο τη λειτουργία του τρίτου παιδιατρικού νοσοκομείου της Αττικής. Επιβεβαιώνονται πλήρως οι επισημάνσεις μας για περαιτέρω υποβάθμιση της δημόσιας παιδιατρικής περίθαλψης προς εξυπηρέτηση της κερδοφορίας ιδιωτικών θεραπευτηρίων».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας: «Η ΕΙΝΑΠ μαζί με τους γιατρούς και τους λοιπούς υγειονομικούς του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης θα εξαντλήσει όχι μόνο κάθε συνδικαλιστικό αλλά σε συνεννόηση με τους νομικούς μας συμβούλους και κάθε νομικό μέσο ώστε να ανατραπεί αυτή η απαράδεκτη μεθόδευση».

Documento Newsletter