Στο Μάλμε της Σουηδίας, η ελληνική αποστολή διαγωνίζεται στον Β’ ημιτελικό διεκδικώντας το εισιτήριο για τον τελικό που θα διεξαχθεί το Σάββατο, 11 Μαΐου 2024.
Το «ZARI» της Μαρίνας Σάττι έχει κερδίσει ήδη τις εντυπώσεις και δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλέπουν την Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα.
Στα 68 χρόνια του διαγωνισμού έχουμε δει πολλούς καλλιτέχνες on stage που άλλοτε ξεχώρισαν για τις φωνητικές τους ικανότητες κι άλλοτε έκλεψαν τις εντυπώσεις λόγω της εκκεντρικής προσωπικότητάς τους.
Το μόνο σίγουρο είναι πως η Eurovision τους χωράει όλους και όλοι είναι ευπρόσδεκτοι σε αυτό το μουσικό «πανηγύρι» και γιατί όχι αφού η τέχνη είναι τρόπος έκφρασης και δημιουργίας.
Λίγο πριν μάθουμε εάν τα προγνωστικά επιβεβαιωθούν στέλνοντας την Ελλάδα στον τελικό θυμηθήκαμε τις συμμετοχές που έχουν συζητηθεί πιο πολύ για όλους τους σωστούς και τους λάθος λόγους!!
Dana International-Ισραήλ (1998)
Η Σαρόν Κοέν, ευρύτερα γνωστή ως Dana International, το μακρινό 1998 ταρακούνησε για τα καλά τον διαγωνισμό της Eurovision στο Μπέρμιγχαμ του Ηνωμένου Βασιλείου κερδίζοντας την πρώτη θέση με το τραγούδι «Diva». «Viva Maria! Viva Victoria! Aphrodita / Viva la diva! Viva Victoria! Cleopatra» αυτοί οι στίχοι προκάλεσαν τα συντηρητικά αντανακλαστικά του θεσμού μιας και η ερμηνεύτρια μπορεί να γεννήθηκε άντρας αλλά από πολύ μικρή ηλικία αυτοπροσδιορίστηκε ως γυναίκα.
Verka Serduchka-Ουκρανία (2007)
‘Ισως η πιο καλτ συμμετοχή στην ιστορία της Eurovision. Συχνά λέμε πως αυτός ο καλλιτέχνης έχει άστρο για να δηλώσουμε τον θαυμασμό μας στο πρόσωπό του. Στην περίπτωση του Verka Serduchka το αστέρι ήταν στο κεφάλι του τραγουδιστή χαρίζοντάς στην Ουκρανία τη 2η θέση κάνοντας τη Κοπεγχάχη να τραγουδάει «Ζίμπεν ζίμπεν άει λουλού».
Buranovskiye Babushki-Ρωσία (2012)
Το 2012 οι τρομερές γιαγιάδες του Μπουρανόβο επέστρεψαν στον διαγωνισμό της Eurovision (πρώτη συμμετοχή τους το 2010) με το τραγούδι «Party for Everybody». Το συγκρότημα αποτελείται από οκτώ γλυκύτατες κυρίες με εθνοπόπ στοιχεία που κατάφεραν να τερματίσουν στην 2η θέση στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν συγκεντρώνοντας 259 πόντους. Το συγκρότημα δήλωσε πως ότι κέρδη λάβουν από τον διαγωνισμό θα τα χρησιμοποιήσουν για να χτίσουν μια εκκλησία στο Μπουράνοβο.
Rodolfo Chikilicuatre-Ισπανία (2008)
Μπορεί να έφτασε μόλις την 16η θέση αλλά ποιος δεν θυμάται τον κωμικό Ροδόλφο Τσικιλικουάτρε και το «Baila el Chiki-chiki» που εκπροσώπησε την Ισπανία το 2008 στο Βελιγράδι της Σερβίας. Το τραγούδι ήταν παρωδία reggaeton μουσικής γεμάτη αστεία και αναφορές που διακωμωδούσε πρόσωπα της πολιτικής ζωής.
Lordi- Φινλανδία (2006)
Mε 292 βαθμούς κατέκτησαν την πρώτη θέση τα «Τέρατα» από τη Φιλανδία, το 2006, στον διαγωνισμό της Eurovision στην Αθήνα. Το τραγούδι «Hard Rock Hallelujah» ξεσήκωσε τους fans που έδειξε από νωρίς την προτίμησή του. Η εκκεντρική εμφάνιση τους όχι μόνο δεν τους δημιούργησε πρόβλημα αλλά απογείωσε τη σκηνική τους παρουσία περνώντας στο πάνθεο των πιο συζητημένων εμφανίσεων.
Κοντσίτα Βουρστ-Αυστρία (2014)
Ο Τόμας Νόιγουιρθ, το πραγματικό πρόσωπο πίσω από την drag περσόνα της Κοντσίτα Βουρστ, όταν ερμήνευσε το 2014 το «Rise Like A Phoenix» στην Κοπεγχάγη δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυα της νιώθοντας την αγάπη του κόσμου. Κατακτώντας την πρώτη θέση έβαλε τα θεμέλια μιας καριέρας που την οδήγησε στην ίδρυση του συγκροτήματος Jetzt Anders.
Μιχάλης Ρακιτζής-Ελλάδα (2002)
Εσθονία 2005 και το show για τη Eurovision στη χώρα μας είχε ξεκινήσει πιο νωρίς όταν η ΕΡΤ ανακοίνωσε τη συμμετοχή του Μιχάλη Ρακιτζή και του τραγουδιού «S.A.G.A.P.O.». Ίντριγκες, τσακωμοί και στολές που παρέπεμπαν σε «ματσό» σώματα ασφαλείας έδωσαν στον συμπαθέστατο Ρακιτζή μόλις 27 πόντους εξασφαλίζοντας την 17η θέση. Εμάς πάντως μας άρεσε και για αυτό: «Hey Every time you need my love/ Before you enter in my world/ Give the password».