Μπορεί η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) που είναι υπεύθυνη κυρίως για τη Eurovision να απαγόρευσε παλαιστινιακές σημαίες και φιλοπαλαιστινιακά σύμβολα στο σόου ωστόσο δεν ήταν λίγοι οι καλλιτέχνες που με τον δικό τους έμμεσο ή άμεσο τρόπο εξέφρασαν την στήριξή τους στον λαό της Παλαιστίνης.
Όλα αυτά, την ώρα που χιλιάδες πολίτες κατέκλυσαν τους δρόμους του Μάλμε κατά τη διάρκεια του Β΄Ημιτελικού, διαδηλώνοντας κατά της συμμετοχής του Ισραήλ και μεταφέροντας ένα ηχηρό μήνυμα ώστε να μπει «τέλος στη γενοκτονία».
Πάμε να δούμε όμως τις περιπτώσεις που οι καλλιτέχνες μετέφεραν -κυρίως με έμμεσο τρόπο- το δικό τους μήνυμα στήριξης.
Το μαντίλι του Eric Saade
Χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια του Α’ Ημιτελικού του 68ου Διαγωνισμού της Eurovision, ο σουηδό-παλαιστίνιος καλλιτέχνης Eric Saade εμφανίστηκε με δεμένη παλαιστινιακή μαντίλα στο χέρι του. Ο Eric Saade είχε υποστηρίξει την αποβολή του Ισραήλ από το διαγωνισμό για την κατοχή στην Παλαιστίνη και την επίθεση στη Γάζα.
Η διοργανώτρια Αρχή της Eurovision 2024, «τιμώρησε» Eric Saade καθώς, «δεν σεβάστηκε τη μη πολιτική φύση του διαγωνισμού», και έκοψε από τα κοινωνικά δίκτυα το απόσπασμα του τραγουδιστή.
Eric Saade – Popular #Eurovison pic.twitter.com/PvWYTchyVj
— Gabriel 🇦🇹 (@vodimtenigranku) May 7, 2024
Τα χασμουρητά της Μαρίνας Σάττι
Τον γύρο του διαδικτύου κάνουν οι αντιδράσεις της Μαρίνας Σάττι, η οποία χασμουριόταν την ώρα που έκανε δηλώσεις η τραγουδίστρια του Ισραήλ στη Eurovision.
Λίγο μετά την παρουσίαση όλων των συμμετοχών, οι εκπρόσωποι των χωρών που κατάφεραν να προκριθούν, έκαναν κάποιες στους δημοσιογράφους. Όταν έφτασε η σειρά της Εντέν Γκολάν, η οποία εκπροσώπησε το Ισραήλ με το τραγούδι «Ηurricane» κι ο δημοσιογράφος της απηύθυνε τις πρώτες ερωτήσεις, η κάμερα δείχνει τη Μαρίνα Σάττι.
Όπως φαίνεται στο βίντεο, χασμουριέται επιδεικτικά, και κάνει ότι κοιμάται μπροστά σε εκατοντάδες δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο.
Marina’s expressions while they were interviewing Ed*n. Marina Satti you will ALWAYS be famous
pic.twitter.com/nUQwA1kJdR— george 🎲 | 🇳🇴🇱🇹🇮🇪 (@escldr) May 9, 2024
Από την πλευρά της η ΕΡΤ προσπάθησε να… λειάνει τη διαμαρτυρία της Μαρίνας Σάττι λέγοντας πως δεν είχε σκοπό να προσβάλλει την ισραηλινή αποστολή, αλλά αντιθέτως το χασμουρητό ήταν απλώς αποτέλεσμα της έντονης κούρασής της.
Η «παγκόσμια ειρήνη» της Σάττι
Η Μαρίνα Σάττι, για δεύτερη φορά στη συνέντευξη τύπου τράβηξε τα βλέμματα καθώς όταν ρωτήθηκε για τη συνάφεια του τουρισμού στο βίντεο κλίπ του τραγουδιού της, χαριτολογώντας απάντησε «παγκόσμια ειρήνη». Για να συνεχίσει λέγοντας: «Αστειεύομαι. Όχι, είναι απλά επειδή, τέτοιες ερωτήσεις [συνήθως] στα καλλιστεία, συνήθως η απάντηση είναι η παγκόσμια ειρήνη. Συγγνώμη. Συγγνώμη, συγγνώμη, συγγνώμη» είπε κοιτώντας τον συντονιστή της συνέντευξης τύπου.
Σκεπάστηκε με τη σημαία της χώρας του
Δεν ήταν μόνο η Μαρίνα Σάττι που… διαμαρτυρήθηκε την ώρα που μιλούσε στη συνέντευξη Τύπου της Eurovision 2024 η εκπρόσωπος του Ισραήλ.
Ο Joost Klein, εκπρόσωπος της Ολλανδίας που έχει γίνει viral με το Europapa σκεπάστηκε με τη σημαία της χώρας του, ενώ ήταν εκείνος που καθόταν ακριβώς δίπλα στην Eden Golan.
Ο τραγουδιστής Joost Klein ερευνάται από την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) με τη σχετική ανακοίνωση να αναφέρει ότι «εξετάζεται ο λόγος απουσίας» και πως «δεν θα κάνει πρόβες μέχρι νεωτέρας». «Ερευνούμε ένα περιστατικό που μας αναφέρθηκε και αφορούσε τον Ολλανδό καλλιτέχνη. Δεν θα κάνει πρόβες μέχρι νεωτέρας. Δεν έχουμε κανένα περαιτέρω σχόλιο αυτή τη στιγμή και θα ενημερώσουμε στις επόμενες ώρες» αναφέρει συγκεκριμένα η EBU, χωρίς κανείς να γνωρίζει τι ακριβώς έχει συμβεί και αν το περιστατικό αυτό συνδέεται με την αντίδραση του τραγουδιστή στη συνέντευξη τύπου.
Δείτε επίσης: Eurovision 2024: Θρίλερ με τη συμμετοχή της Ολλανδίας, κινδυνεύει με αποκλεισμό – Τι συνέβη
Και η… σπόντα
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο Ολλανδός Joost Klein, ρωτήθηκε: «Πιστεύεις ότι το τραγούδι σου μπορεί να μας ενώσει όλους μέσω της μουσικής;» με τον 26χρονο να απαντά χωρίς δεύτερη σκέψη: «Αυτή είναι μια καλή ερώτηση για την EBU».
That’s what you get when you questioning the EBU, Joost Klein. 🤣 #Eurovision #Eurovision2024 https://t.co/Sk7ree0BEt pic.twitter.com/8XLar5RXlP
— spooniesmatter 🇮🇱🇺🇦/🇳🇱🇦🇹 (@spooniesmatter) May 10, 2024
Το μήνυμα της βελγικής τηλεόρασης και η «ειρήνη» στο χέρι του τραγουδιστή
Η βελγική δημόσια τηλεόραση διέκοψε τη ζωντανή μετάδοση του β’ ημιτελικού της Eurovision 2024 για να μεταδώσει μήνυμα κατά του Ισραήλ και υπέρ των Παλαιστινίων.
Συγκεκριμένα, προβλήθηκε το εξής μήνυμα σε μαύρο φόντο: «Πρόκειται για δράση εργατικού σωματείου. Καταδικάζουμε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το κράτος του Ισραήλ. Επιπλέον, το κράτος του Ισραήλ καταστρέφει την ελευθερία του Τύπου. Γι’ αυτό διακόπτουμε για λίγο τη ζωντανή μετάδοση. Κατάπαυση πυρός τώρα. Σταματήστε τη γενοκτονία».
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Βελγίου, Mustii, εμφανίστηκε επί σκηνής έχοντας γραμμένη τη λέξη «Ειρήνη» στο μπράτσο του. Σημειώνεται ότι το Βέλγιο δεν κατάφερε να περάσει στον τελικό του Σαββάτου.
I Iove you mustii pic.twitter.com/TeeHW2fslm
— spoods⁉️ (@siltas_vasaras) May 9, 2024
Δείτε επίσης: Eurovision 2024: Η βελγική VRT διέκοψε τη μετάδοση με μήνυμα κατά του Ισραήλ – «Σταματήστε τη γενοκτονία» (Photos)
Οι… πεταλούδες του Λετονού Dons
Ο Λετονός τραγουδιστής Dons, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την επιλογή των φιναλίστ, απαντώντας στην ερώτηση «Ποιο ήταν το μήνυμά σου απόψε;» είπε μεταξύ άλλων: «Η Λετονία είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που έχει το σχήμα πεταλούδας. Οι πεταλούδες συμβολίζουν την ελπίδα και την ελευθερία γιατί για να είσαι πεταλούδα πρέπει να πετάς και να είσαι ελεύθερος. Κάθε χώρα στον κόσμο αξίζει να είναι ελεύθερη.»
“Every country in the world deserves to be free”
Well said #Latvia 🇱🇻🤝🕊️#Eurovision #EurovisionGR #EurovisionCY pic.twitter.com/bSEsilwNey
— Faidon 𝕏 (@faidonsol) May 10, 2024
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η EBU, που φέτος απαγορεύει τα φιλοπαλαιστινιακά σύμβολα και τονίζει διαρκώς -από την πλευρά της- πως πρόκειται για μια μουσική εκδήλωση με σαφή «μη πολιτικό χαρακτήρα», υποδέχεται το Ισραήλ παρά το ανελέητο σφυροκόπημα στη Γάζα, ενώ είναι η ίδια οργάνωση που εξοστράκισε τη Ρωσία όταν ξεκίνησε η εισβολή στην Ουκρανία και γέμισε τα στάδια με ουκρανικές σημαίες.
Υπενθυμίζεται ότι την ίδια χρονιά νικήτρια χώρα του διαγωνισμού αναδείχθηκε η Ουκρανία, με χιλιάδες πολίτες ανά τον κόσμο να σχολιάζουν πως κέρδισε, με όχι και τόσο αξιοκρατικά κριτήρια, αλλά ως ένδειξη αλληλεγγύης λόγω πολέμου.
Διαβάστε επίσης:
Eurovision 2024: Η υποκρισία της σημαίας και η EBU που θυμίζει… Βελόπουλο