Eurostat: Προτελευταίοι της ΕΕ οι Έλληνες στην ικανοποίηση από τη ζωή

Οι κάτοικοι της ΕΕ τείνουν να είναι αρκετά ικανοποιημένοι από τη ζωή τους σε γενικές γραμμές, καταγράφοντας κατά μέσο όρο 7,3 βαθμούς στα 10,0 στην έρευνα της Eurostat σχετικά με την ικανοποίηση από τη ζωή (life satisfaction).

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα Τετάρτη (22/1) αφορούν το σύνολο του έτους 2023 και φέρνουν την Ελλάδα στην προτελευταία θέση της ΕΕ.

Συγκεκριμένα μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ, οι 15 είχαν βαθμολογίες πάνω ή πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Η Φινλανδία είχε την υψηλότερη βαθμολογία με 7,8, ακολουθούμενη από το Βέλγιο, την Αυστρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβενία (η καθεμία με 7,7). Οι χαμηλότερες αξιολογήσεις καταγράφηκαν στη Βουλγαρία (5,9), τη Λετονία και την Ελλάδα (και οι δύο 6,9).

Η ικανοποίηση από τη ζωή μπορεί να επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία, το επίπεδο εκπαίδευσης, η οικογενειακή και οικονομική κατάσταση.

Σε όλες τις χώρες της ΕΕ, εκτός από τη Βουλγαρία, τα μέσα επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή ήταν υψηλότερα του 6, πράγμα που σημαίνει ότι οι ερωτηθέντες στην έρευνα δήλωναν περισσότερο μάλλον ικανοποιημένοι παρά δυσαρεστημένο.

Οι νεότεροι άνθρωποι (16-29 ετών) στην ΕΕ ήταν περισσότερο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους γενικά σε σύγκριση με τους ανθρώπους ηλικίας 65 ετών και άνω. Ωστόσο, αυτό δεν ίσχυε σε όλες τις χώρες της ΕΕ: στη Δανία, τη Σουηδία, τις Κάτω Χώρες, το Λουξεμβούργο και τη Φινλανδία οι ηλικίες 65 ετών και άνω ήταν περισσότερο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους.

Το εισόδημα και το επίπεδο εκπαίδευσης επηρεάζουν την ικανοποίηση από τη ζωή στην ΕΕ. Ωστόσο, ενώ τα άτομα με τα υψηλότερα εισοδήματα/με την υψηλότερη μόρφωση τείνουν να είναι κατά μέσο όρο πιο ικανοποιημένα από τη ζωή τους από ό,τι τα άτομα με τα χαμηλότερα εισοδήματα ή που έχουν, το πολύ, πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ακόμη και τα άτομα των χαμηλότερων κατηγοριών τείνουν να είναι περισσότερο ικανοποιημένα από τη ζωή τους από ό,τι όχι (με βαθμολογία πάνω από 6).

Τα άτομα που ζουν σε νοικοκυριά με εξαρτώμενα παιδιά αξιολογούν την ικανοποίηση από τη ζωή τους κατά μέσο όρο υψηλότερα. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών και ανάλογα με το βαθμό αστικοποίησης.