Euros for Docs: Μια βάση δεδομένων για το lobbying φαρμακευτικών και ιατρών

Euros for Docs: Μια βάση δεδομένων για το lobbying φαρμακευτικών και ιατρών

Περισσότερα από 7 δισεκατομμύρια ευρώ είναι το ποσό που υπολογίζεται ότι έχει διοχετεύσει η φαρμακευτική βιομηχανία σε εργαζόμενους στην Υγεία, κυρίως ιατρούς, από το 2017 μέχρι το 2019. Προμήθειες για μια συμβουλευτική υπηρεσία, μια παρέμβαση σε ένα συνέδριο, ταξιδιωτικά έξοδα κπλ. Όλα όσα μια εταιρεία υπολογίζει ως ‘μεταφορά αξίας’ συγκεντρώνονται στην ιστοσελίδα eurosfordocs.eu, με ελεύθερη πρόσβαση για όλους.

Ξεκινώντας την Τρίτη 1η Ιουνίου, η βάση δεδομένων δίνει πρόσβαση σε πληροφορίες από δημόσια αρχεία ή από τέσσερις πρωτοβουλίες για την διαφάνεια στην βιομηχανία, από επτά χώρες. Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες για το όνομα του επαγγελματία, της οργάνωσης ή της εταιρείας που επιθυμεί, αλλά ακόμα να κάνει έρευνα κατά είδος πληρωμής, χώρα και έτος. Το όνομά του είναι εμπνευσμένο από την αντίστοιχη αμερικάνικη βάση Dollars for Docs, που υπάρχει από το 2012 ,υπό την αιγίδα της ερευνητικής ιστοσελίδας ProPublica.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Ενώσεων και Βιομηχανιών (Efpia), ο οργανισμός για το lobbying του κλάδου, ισχυρίζεται ότι η «η συνεργασία της βιομηχανίας με τους επαγγελματίες της Υγείας ωφελεί τους ασθενείς». Όμως, δύο δεκαετίες δημοσιογραφικών και πανεπιστημιακών ερευνών δείχνουν το αντίθετο. Η εγγύτητα των εταιρειών και του κόσμου της Υγείας καταλήγει σε σύγκρουση συμφερόντων που είναι επιβλαβής τόσο για την έρευνα και τους ερευνητές όσο και για την αξιολόγηση προϊόντων υγείας και της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών στους ασθενείς.

Επίκεντρο για τη διάδοση των πληροφοριών είναι η σχεδόν άγνωστη στο κοινό Sunshine Act, που υπάρχει στις ΗΠΑ από το 2010. Από το 2016, οι φαρμακευτικές στην Ευρώπη υποχρεούνται να δημοσιοποιούν όλες τις πληροφορίες σχετικά με τις πληρωμές σε ιατρούς στην Ευρώπη. Οι κανόνες επίσης ισχύουν για τις πληρωμές σε νοσοκομεία και άλλους υγειονομικούς οργανισμούς.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι η GlaxoSmithKline (GSK), που διακηρύττει τη φιλοδοξία της να είναι ο ηγέτης στις ηθικές πρακτικές, κατέχει το ρεκόρ για το υψηλότερο πρόστιμο μετά από δικαστική απόφαση. Το 2012, έπρεπε να πληρώσει 3 δισεκατομμύρια δολάρια (2,4 δισεκατομμύρια ευρώ) στις Ηνωμένες Πολιτείες για παράνομες πρακτικές και δωροδοκίες σχετικά με ένα αντικαταθλιπτικό (παροξετίνη, που πωλείται με το εμπορικό όνομα Paxil ή Deroxat) και ένα αντιδιαβητικό (rosiglitazone, με το όνομα Avandia).

Στην Ευρώπη, οι Ισπανοί και οι Γερμανοί ιατροί είναι οι πιο ‘κακομαθημένοι’ από τις φαρμακευτικές εταιρείες, με χορηγίες 93 και 69 εκατομμύρια ευρώ το 2019 αντίστοιχα, ενώ η Σουηδία, με μόλις 2 εκατομμύρια, είναι αυτή που παραμελείται περισσότερο. Η Ισπανία κατέχει επίσης το ρεκόρ για το μεγαλύτερο ποσό κατά μέσο όρο ανά γιατρό, 7,6 φορές υψηλότερο από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ετικέτες

Documento Newsletter