Υπό διάλυση είναι η διαβόητη Super League του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Το τσουνάμι των αντιδράσεων από όλες τις κατευθύνσεις ανάγκασε τις περισσότερες ομάδες σε αναδίπλωση και τίναξε τη νεοσύστατη διοργάνωση στον αέρα, πριν συμπληρωθεί 48ωρο από τη δημιουργία της.
Αργά τη νύχτα, μαθεύτηκε ότι οι υπόλοιπες αγγλικές ομάδες (Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γ., Άρσεναλ, Τότεναμ) αποφάσισαν να ακολουθήσουν τις ήδη φευγάτες Μάντσεστερ Σίτι και Τσέλσι στην έξοδο. Η φήμη επαληθεύτηκε με ομοβροντια επίσημων λακωνικών ανακοινώσεις, που εκδόθηκαν μέσα στη νύχτα. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αναφέρεται στις αντιδράσεις των φιλάθλων, ενώ η Άρσεναλ απολογείται δημόσια: «Κάναμε ένα λάθος και ζητάμε συγγνώμη».
Πλέον θεωρείται βέβαιη η ματαίωση του θνησιγενούς εγχειρήματος, αφού οι αγγλικές ομάδες αποτελούσαν το 50% των ανταρτών.
Ο Ισπανός μεγαλοδημοσιογράφος Γκιλέμ Μπαλάγκ έγραψε νωρίτερα στο Twitter ότι μίλησε με «κύκλους του Φλορεντίνο Πέρεθ» και ότι ο πρόεδρος της Ρεάλ (και της Super League) αισθάνεται απογοητευμένος από τη στάση των επίδοξων συνεταίρων του.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο Πέρεθ αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να προχωρήσει «υπό αυτή την πίεση» και ότι θα συγκαλέσει σύσκεψη των «12» μέσω Zoom για να συζητήσει μαζί τους. Η δραματική τηλεδιάσκεψη έγινε με 11 συνομιλητές (αφού η Μάντσεστερ Σίτι αρνήθηκε να συμμετάσχει), κράτησε μία ώρα και οδήγησε σε αδιέξοδο.
Λίγες ώρες πιο πριν, το μεγάλο αφεντικό της Ρεάλ διατράνωνε την πεποίθησή του ότι «δεν θα φύγει καμία ομάδα» από τη Super League. «Ο Πέρεθ δεν ξέρει τι κάνει», ξεσπάθωσε ο πρόεδρος της ισπανικής Λίγκας.
Στη Βαρκελώνη, ο πρόεδρος Λαπόρτα ετοιμαζόταν χθες να παραπέμψει το ερώτημα στη συνέλευση των μελών της ομάδας. Πρόκειται ουσιαστικά για ψηφοφορία ανάμεσα στους οπαδούς, αν και, ιστορικά, η λαϊκή συνέλευση της Μπαρτσελόνα ακολουθεί τις οδηγίες του προέδρου.
Το όνομα της Ατλέτικο Μαδρίτης ακούστηκε από νωρίς, αλλά γύρω στα μεσάνυχτα επικρατούσε νηνεμία. «Η Ατλέτικο παραμένει σταθερή», μετέδωσε η ισπανική τηλεόραση Cadena SUR. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ωστόσο, η Ατλέτικο ήταν μία από τις πρώτες ομάδες που έκαναν στροφή. O Φλορεντίνο Πέρεθ αθέτησε την υπόσχεσή του και δεν εμφανίστηκε στην ίδια εκπομπή («El Larguero»).
Η πρώτη ομάδα που άνοιξε την πόρτα ήταν η Τσέλσι, που, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε γύρω στις 21.30 στο BBC, ετοιμάζει τα απαραίτητα χαρτιά για να αποχωρήσει από το τραστ.
Εκατοντάδες οπαδοί της συγκεντρώθηκαν την ίδια ώρα με άγριες διαθέσεις έξω από το Στάμφορντ Μπριτζ για να διαμαρτυρηθούν, πριν το ματς πρωταθλήματος με τη Μπράιτον (0-0).
Μόλις μαθεύτηκε το νέο περί πιθανής υπαναχώρησης, οι συγκεντρωμένοι φίλαθλοι πανηγύρισαν σαν να μπήκε …γκολ, με ιαχές υπέρ της Τσέλσι και υβριστικά συνθήματα ενάντια στη Super League και τον επίδοξο πρόεδρό της, Φλορεντίνο Πέρεθ.
Ακολούθησε κατά πόδας η Μάντσεστερ Σίτι, που ανήκει σε Άραβες επενδυτές. «Αποχώρησε. Έγινε. Πάει, τελείωσε», μετάδωσε λακωνικά το BBC γύρω στις 10 το βράδυ. Λίγο αργότερα το «goodbye» της πάμπλουτης Σίτι επισημοποιήθηκε με επίσημη ανακοίνωση: «Ξεκινήσαμε την επίσημη διαδικασία για να απεμπλακούμε από την ομάδα που απεργάζεται τη Super League.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έσπευσε να πανηγυρίσει με «τιτίβισμα»: «Εάν η απόφαση της Τσέλσι και της Μάντσεστερ Σίτι επαληθευτεί, είναι απόλυτα σωστή και άξια των συγχαρητηρίων μου. Ελπίζω ότι και οι άλλες ομάδες θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους».
Σημειώνεται ότι η Τσέλσι και Μάντσεστερ Σίτι ήταν οι τελευταίες ομάδες που προσχώρησαν στο σχήμα των «12», επειδή φοβήθηκαν ότι θα έμεναν πίσω από τις εξελίξεις.
Στην Ιταλία δεν υπήρχε εξέλιξη μέχρι αργά τη νύχτα. Η φήμη που κυκλοφόρησε για παραίτηση του ισχυρού ανδρός της Γιουβέντους Αντρέα Ανιέλι διαψεύστηκε. Η Μίλαν και η Ίντερ τήρησαν στάση αναμονής.
«Αγαπητή Λίβερπουλ», μη γίνεις εσύ η τελευταία που θα φύγει», έγραψε στο Twitter o Tζέιμι Κάραγκερ. Οι ποδοσφαιριστές της πρωταθλήτριας Αγγλίας εξέδωσαν κοινό λακωνικό ανακοινωθέν, όπου ξεκαθαρίζουν: «Δεν θέλουμε να συμβεί αυτό». Με παρόμοιο τρόπο τοποθετήθηκε εξαρχής ο Γιούργκεν Κλοπ. Η Λίβερπουλ έχασε χθες έναν από τους βασικόυς χορηγούς της.
Στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ξέσπασε καταιγίδα με την παραίτηση του πανίσχυρου γενικού διευθυντή Εντ Γούντγουορντ, χωρίς να διευκρινίζεται αν αυτή προδίδει διαφωνία με τους Αμερικανούς ιδιοκτήτες σχετικά με τη συμμετοχή στη Super League. Τα αγγλικά ΜΜΕ έγραψαν ότι ο Γούντγουορντ σκόπευε να παραιτηθεί ούτως ή άλλως το ερχόμενο καλοκαίρι.
Ανάμεσα στις ουκ ολίγες «τρίτες» ομάδες που πανηγύρισαν δημόσια για το διαφαινόμενο ναυάγιο ήταν η Σπάρτακ Μόσχας και ο Άγιαξ. «Ξαναπήραμε πίσω το ποδόσφαιρό μας», έγραψε ο Γκάρι Λίνεκερ.
«Έχετε ακόμη χρόνο να παραδεχθείτε το λάθος σας και να αλλάξετε γνώμη», κάλεσε τους… αποστάτες ο πρόεδρος της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν, λίγο πριν ανοίξει ο ασκός του Αιόλου. Aργότερα χειροκρότησε την απόφαση της Σίτι. «Σας καλωσορίζουμε ξανά στην οικογένεια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου». Παρόμοια ανακοίνωση εκδόθηκε από την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αγγλίας.
Η Μπάγερν και η Παρί Σεν Ζερμέν επιβεβαίωσαν επίσημα χθες ότι αρνήθηκαν το φλερτ των «12» της Super League για λόγους αρχής.
«Τελείωσαν και ελπίζω να φαγωθούν μεταξύ τους», τόνισε ο Γκάρι Νέβιλ. «Οι Γκλέιζερ είναι βδέλλες και δεν έχουν θέση πια στο Μάντσεστερ. Εύχομαι να τιμωρηθεί ο Φλορεντίνο Πέρεθ με πρόστιμο 100 εκατομμυρίων ευρώ»!
Είχε προηγηθεί -μεταξύ άλλων- το αυστηρό τελεσίγραφο της Premier League, που προειδοποιεί τους έξι πλούσιους «αποστάτες» να μη προχωρήσουν στο σχέδιο: «Απορρίπτουμε ομόφωνα και κατηγορηματικά το εγχείρημα», έγραψαν στην ανακοίνωσή τους οι υπόλοιπες 14 ομάδες. «Εξετάζουμε όλες τις πιθανές ενέργειες για να το ματαιώσουμε και καλούμε τους εμπλεκόμενους να αποσύρουν άμεσα τη συμμετοχή τους».