Την ίδια ώρα που Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός πάσχιζαν να σαγηνεύσουν το κοινό τους με μετεγγραφές αξιόλογων ή λιγότερο αξιόλογων Αμερικανών, δύο ξένες ομάδες με Έλληνες προπονητές ενίσχυαν τον …ελληνικό τους κορμό με γαλανόλευκα διαβατήρια και σφραγίδα ποιότητας.
Ο Δημήτρης Ιτούδης έντυσε στα χρώματα της ευρωπρωταθλήτριας ΤΣΣΚΑ Μόσχας τον Κώστα Κουφό, ενώ ο Γιάννης Σφαιρόπουλος πήρε στη Μακάμπι τον Τάιλερ Ντόρσεϊ. Τόσο για τον 30χρονο σέντερ όσο και για τον 23χρονο γκαρντ, αυτή θα είναι η πρώτη θητεία στην από δω ακτή του Ατλαντικού.
Η Εθνική ομάδα θα τους περιμένει στο Προολυμπιακό τουρνουά του Ιουνίου ποτισμένους με ευρωπαϊκό αέρα και ατσαλωμένους με το μέταλλο της δύσβατης Εuroleague. Το Μουντομπάσκετ το έχασαν επειδή αφιέρωσαν τον Ιούλιο σε έρευνα αγοράς…
Η ΤΣΣΚΑ αποχαιρέτισε το θαυματουργό τρίδυμο Ντε Κολό – Ροντρίγκεθ – Χίγκινς και ξεκίνησε κάποιου είδους αναδόμηση, με τον άλλοτε δικό μας Μάικ Τζέιμς σε πόστο μηχανοδηγού και τους Στρέλνιεκς, Φόιγκτμαν, Χίλιαρντ δίπλα στον Κουφό.
Ο Γάλλος σταρ κατέληξε στη Φενέρμπαχτσε, η οποία πήρε και τον καλύτερο Αμερικανό της περυσινής διοργάνωσης, τον Ντέρικ Ουίλιαμς από τη Μπάγερν. Οι Μέλι, Γκούντουριτς μετακόμισαν στο Αμέρικα, αλλά ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς έχει κάθε δίκαιο να ετοιμάζει χώρο στην τροπαιοθήκη του.
Τον «Τσάτσο» τον άρπαξε η Αρμάνι, η οποία επιχειρεί πολλαπλή ένεση φαιάς ουσίας, με εγκέφαλο τον παλιννοστούντα από το Σαν Αντόνιο, Έτορε Μεσίνα. Η ομάδα του Μιλάνου ελπίζει να γίνει η αντίστοιχη Εφές του 2020.
Η …αληθινή Εφές φρόντισε να οχυρώσει τον πυρήνα που έφτασε ως τον τελικό της Βιτόρια (Λάρκιν, Μίτσιτς, Ντάνστον, Σίμον κ.α.) και να τον πλαισιώσει με τον Κρις Σίνγκλετον. Η Μακάμπι άλλαξε λίγο τη φορεσιά της για να μοιάζει περισσότερο με ομάδα Σφαιρόπουλου (με Ουόλτερς αντί Πάργκο και Χάντερ αντί Τάιους), αλλά κουβάλησε και ενισχύσεις από το ΝΒΑ: Έισι, Κάσπι, Ντόρσεϊ.
Στη Βαρκελώνη, προσπαθούν ακόμη να συνέλθουν από τις τυμπανοκρουσίες του καλοκαιριού και να μετρήσουν τα εκατομμύρια που δαπανήθηκαν για να οικοδομηθεί μία νέα υπερδύναμη: και Μίροτιτς και Ντιλέινι και Χίγκινς και Αμπρίνες και Μπράντον Ντέιβις.
Πάντως, το πρώτο δείγμα γραφής της ομάδας του Πέσιτς ήταν κάπως αποθαρρυντικό. Η Ρεάλ του Πάμπλο Λάσο, με σχεδόν απαράλλαχτη την περυσινή ομάδα της και μοναδικές προσθήκες τους Μίκι, Λαπροβίτολα, της πήρε εύκολα το ισπανικό «Σούπερ Κόπα».
Από τους βασικούς της, αποχώρησε μόνο ο Αγιόν, που μετακόμισε στην Αγία Πετρούπολη, στις διαταγές του Χοάν Πλάθα. Οι «δορυφόροι» της ΤΣΣΚΑ, Χίμκι και Ζενίτ, πλήρωσαν αδρά και έφτιαξαν ομάδες καμικάζι. Ποιος δικαιούται να υποτιμήσει τον Αλεξέι Σβεντ;
Η Ζαλγκίρις συνεχίζει με τον Σάρας Γιασικέβιτσιους στο τιμόνι της και με τον Ζακ ΛεΝτέι στις ρακέτες. Η Βασκόνια του Περάσοβιτς έστειλε τα πολυεργαλεία της στην ΤΣΣΚΑ, αλλά στρατολόγησε τον σπουδαίο σκόρερ Νικ Στάουσκας.
Η Μπάγερν έφερε στο Μόναχο έναν κωλοπετσωμένο σέντερ από το ΝΒΑ, τον άλλοτε «υπολοχαγό» του Γιάννη, Γκρεγκ Μονρό. Ο Ερυθρός Αστέρας του Μίλαν Τόμιτς κατεβάζει καντάρια πείρας, με Γκιστ, Τζένκινς, Κούζμιτς, Ντέρικ Μπράουν, αλλά και Στράτο Περπέρογλου.
Εάν υπάρχουν ομάδες «τρίτης ταχύτητας» στην Euroleague των 18 μονομάχων, αυτές είναι η Βαλένθια, η Βιλερμπάν και η Άλμπα του παλιόφιλου Αϊτο Ρενέσες. Απομένει να δούμε, σε ποιον όροφο θα καταλήξουν οι Έλληνες «αιώνιοι». Ο Παναθηναϊκός (Πιτίνο) και η Αρμάνι (Πιανιτζάνι) ήταν οι μοναδικές ομάδες που άλλαξαν προπονητή μέσα στο καλοκαίρι.
Ακολουθεί τo πρόγραμμα των 9 αγώνων της πρεμιέρας.
ΑΠΟΨΕ: Παναθηναϊκός-Ερυθρός Αστέρας (21.00), Χίμκι-Μακάμπι, Μπάγερν-Αρμάνι, Ρεάλ-Φενέρμπαχτσε.
ΑΥΡΙΟ: Βιλερμπάν-Ολυμπιακός (21.30), Ζαλγκίρις-Βασκόνια, Εφές-Μπαρτσελόνα, Άλμπα-Ζενίτ, Βαλένθια-ΤΣΣΚΑ.