Eurogroup: Στο τραπέζι αξιολόγηση και χρέος – Συνεχής ενημέρωση

Στο τραπέζι του Eurogroup τίθεται αυτή την ώρα το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, συζήτηση που ξεκίνησε το πρωί στο EuroWorking Group, φαίνεται ωστόσο πως παρά την ικανοποίηση όλων των πλευρών για τα μέτρα που έχουν ληφθεί, δεν θα ληφθεί η οριστική απόφαση σήμερα, αλλά μάλλον θα υπάρξει μια κατ’ αρχήν συμφωνία.

Απόφαση που εμμέσως πλην σαφώς κυβερνητικά στελέχη, όπως ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, είχαν προαναγγείλει το προηγούμενο διάστημα αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο «λευκό καπνό» να έχουμε είτε στο επόμενο Eurogroup στις 15 Ιουνίου είτε σε μία ενδιάμεση έκτακτη συνεδρίαση.

Υπό τις παρούσες συνθήκες και πλην συγκλονιστικού απροόπτου στη σημερινή εν εξελίξει συνεδρίαση του EG οι Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ θα αποφασίσουν την εκταμίευση της υποδόσης των 7.2 δισ. ενώ και η απόφαση για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων για μετά το 2018 μοιραία θα παρθεί αφού υπάρξει και μια πιο λεπτομερή περιγραφή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος με δεδομένο ότι τα δύο θέματα συνδέονται απόλυτα.   

22.00 Επαφών συνέχεια στο περιθώριο του Eurogroup

Συνεχείς, διμερείς και πολυμερείς επαφές πραγματοποιούνται εδώ και περίπου δύο ώρες στο περιθώριο του Eurogroup, ανέφερε ευρωπαϊκή πηγή από τις Βρυξέλλες στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η συνεδρίαση του Eurogroup διακόπηκε για πολυμερείς διαβουλεύσεις, με στόχο να βρεθεί μια συμβιβαστική πρόταση για συμφωνία που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές. Οι επαφές ξεκίνησαν με τετραμερή συνάντηση μεταξύ του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, του γερμανού και του γάλλου υπουργού οικονομικών, Βόλφκανγκ Σόιμπλε και Μπρούνο Λεμέρ και του Πόουλ Τόμσεν από το ΔΝΤ. Οι επαφές συνεχίζονται ακόμα σε διάφορα επίπεδα και με διαφορετικές συνθέσεις, ανέφερε η ίδια πηγή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

21:15 Επανέναρξη της συνεδρίασης

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, η συνεδρίαση συνεχίζεται μετά από τις συζητήσεις μεταξύ Σόιμπλε, λεμέρ και Τόμσεν επί τεχνικών ζητημάτων

20:45 Νέα διακοπή στη συνεδρίαση

Όπως αναφέρουν δημοσιογράφοι, το Eurogroup διέκοψε τις εργασίες του προκειμένου να πραγματοποιηθούν συντονισμένες επαφές και τεχνικές συζητήσεις, σε μία προσπάθεια οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να καταλήξουν σε κείμενο.

20:00 Bloomberg: Τρία σενάρια για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Τρία σενάρια για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ανάλογα με τις υποθέσεις που θα γίνουν για τον μακροπρόθεσμο ρυθμό ανάπτυξης και τα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας, εξετάζουν οι πιστωτές της, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. Τα σενάρια περιγράφονται σε επιστολή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών προς βουλευτές, η οποία είναι σε γνώση του πρακτορείου.

19:50 Διακοπή για διμερείς επαφές

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η συνεδρίαση του Eurogroup διακόπηκε λίγο μετά τις 19:00 για να πραγματοποιηθούν διμερείς επαφές.

19:35 Πιτέλα: Οι δανειστές πρέπει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς την Ελλάδα

«Τώρα είναι η ώρα για συγκεκριμένες αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους και τη βιωσιμότητά του», διαμηνύει με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, ο επικεφαλής της Ευρωομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα.

Με ανάρτηση στο Twitter, που δημοσιεύει στον λογαριασμό της η Ευρωομάδα των Σοσιαλδημοκρατών, ο Πιτέλα σημειώνει πως οι δανειστές πρέπει να εκπληρώσουν τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις τους προς την Ελλάδα.

Εξάλλου στην ίδια ανάρτηση, η Ευρωομάδα των Σοσιαλδημοκρατών επισημαίνει πως το Eurogroup έχει την υποχρέωση να υποστηρίξει την πορεία της Ελλάδας προς μια βιώσιμη ανάκαμψη.

18:28 Σέλινγκ (Αυστρία): Το ΔΝΤ να σταματήσει να κωλυσιεργεί στο θέμα της Ελλάδας

Να σταματήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να κωλυσιεργεί στο θέμα της Ελλάδας, κάτι που, κατά την άποψή του ίδιου, «οφείλεται προφανώς σε πολιτικούς και όχι ουσιαστικούς λόγους», ζήτησε προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ, επισημαίνοντας πως «είναι σαφής η θέση των περισσοτέρων ευρωπαϊκών χωρών ότι δεν μπορεί να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους, αναδιάρθρωση του οποίου έγινε εδώ και πολύ καιρό».

Όπως αναφέρει τηλεγράφημα του Αυστριακού Πρακτορείου (ΑΡΑ) από τις Βρυξέλλες, ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι διαγραφή χρέους έγινε πριν από μερικά χρόνια, οι θεσμοί επιμένουν πως το μνημόνιο πρέπει να τηρηθεί κατά 100%, οι Έλληνες πρέπει να εφαρμόσουν τα αναγκαία μέτρα και ακόμη πως το χρέος είναι βιώσιμο και επομένως θα μπορούσε να καταβληθεί η επόμενη δόση.

Ο ίδιος σημείωσε ότι «το ΔΝΤ θεωρεί πως το πρόγραμμα δεν είναι βιώσιμο. Εάν οι αριθμοί είναι τόσο άσχημοι, όσο τους υπολογίζει το ΔΝΤ, τότε το πρόγραμμα δεν έχει καμία λογική».

Κατά την άποψη του Αυστριακού υπουργού Οικονομικών, τα πράγματα δεν θα ήταν δραματικά χωρίς το ΔΝΤ, ωστόσο αυτό θα αποτελούσε ένα λάθος σήμα.

17:31 Επικυρώθηκε η έκθεση των Θεσμών από το EuroWorking Group

Την επικύρωση της έκθεσης των θεσμών για τα προαπαιτούμενα από το σημερινό EuroWorking Group χωρίς να εκφραστεί κάποια ένσταση επιβεβαίωσε πηγή της ελληνικής κυβέρνησης. 

Η εν λόγω πηγή ανέφερε επίσης πως κατά την πρωινή συνεδρίαση ξεκίνησε και η συζήτηση για το χρέος, η οποία θα συνεχιστεί σε επίπεδο υπουργών σήμερα το απόγευμα. «Υπάρχουν πολλές απόψεις και πολλές τεχνικές λύσεις» σημείωσε η ίδια πηγή, υπενθυμίζοντας επίσης ότι το ελληνικό ζήτημα είναι τελευταίο στην ατζέντα του Eurogroup και η σημερινή συνεδρίαση προβλέπεται να είναι μακρά.

16:53 Πίτιρ Καζίμιρ (Σλοβακία): Πολιτικό το ζήτημα του χρέους

Το ζήτημα του χρέους είναι περισσότερο πολιτικό και λιγότερο οικονομικό, επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, Πίτερ Καζίμιρ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Από οικονομικής άποψης, το χρέος της Ελλάδας δεν χρήζει μίας νέας ελάφρυνσης αυτή τη στιγμή» δήλωσε, ενδεικτικά.

Σε κάθε περίπτωση -ξεκαθάρισε στη συνέχεια- οποιασδήποτε μορφής παρέμβαση θα πρέπει να συνοδεύεται από αυστηρές προϋποθέσεις, στο πλαίσιο ενός μετα-προγράμματος.

Όσον αφορά την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ο κ. Καζίμιρ εκτίμησε ότι το Eurogroup θα ανάψει το πράσινο φως, δεδομένου ότι έχουν υλοποιηθεί οι προαπαιτούμενες δράσεις.

16:38 Γερούν Ντάισελμπλουμ (Πρόεδρος Eurogroup):

«Περιμένω και εργάζομαι για μια συμφωνία σήμερα, αλλά δε θα είναι η τελική συμφωνία», δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο Ντάισελμπλουμ επανέλαβε ότι η τελική και συγκεκριμένη απόφαση για τα περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα ληφθεί μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος, δηλαδή του χρόνου. Πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή το ΔΝΤ θέλει μεγαλύτερη σαφήνεια για τα μέτρα για το χρέος και αυτό εξετάζει σήμερα το Eurogroup. O Πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι στόχος σήμερα είναι να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Πρόσθεσε επίσης ότι σε κάποια θέματα υπάρχουν διαφορετικές απαιτήσεις, όπως για παράδειγμα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, και τόνισε ότι ως τη λήξη του ελληνικού προγράμματος θα υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια σε όλα τα θέματα.

Τέλος ο Γερουν Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι πιθανότατα σήμερα θα προσδιοριστεί το ύψος της επόμενης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα.

16:30 Γ. Σταθάκης: H απόφαση για τη ρύθμιση και βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα έχει οριστικοποιηθεί ως τις 15 Ιουνίου

Την εκτίμηση ότι η απόφαση για τη ρύθμιση και βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα έχει οριστικοποιηθεί ως τις 15 Ιουνίου διατύπωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξη που έδωσε το πρωί στον RealFm και το δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.

16:20 Μάικλ Νούναν (Ιρλανδία): Δύσκολο να έχουμε συμφωνία

«Δύσκολο να έχουμε σήμερα συμφωνία για την Ελλάδα» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, προσερχόμενος στο Eurogroup. «Η Ελλάδα δεν χρωστά χρήματα στην Κομισιόν αλλά στα κράτη-μέλη. Αυτό θα συζητήσουμε».

16:14 Μπρουνό Λε Μερ (Γαλλία): Σήμερα πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία

Υπέρ μιας συνολικής συμφωνίας σήμερα τάχθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup. Ο νέος υπουργός της Γαλλίας ανέφερε ότι είχε ήδη σειρά επαφών με τους ομολόγους του ενόψει του σημερινού Eurogroup. Όπως είπε πέρα από τη συνάντηση που είχε σήμερα στο Βερολίνο με το Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μίλησε μεταξύ άλλων με τον Έλληνα ομόλογό του καθώς και την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο ίδιος χαιρέτισε τις «δύσκολες» αποφάσεις για τον ελληνικό λαό που λήφθηκαν την περασμένη εβδομάδα από την ελληνική κυβέρνηση και δήλωσε ότι πρέπει να καταλήξει το σημερινό Eurogrοup σε μία συμφωνία που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ατενίσει το μέλλον με πιο θετικό τρόπο. «Πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας αλλά και της ευρωζώνης» υπογράμμισε ο Μ. Λεμέρ.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Γερμανού ομόλογού του Βόφγκανγκ Σόιμπλε ότι δεν έχει εντολή από την γερμανική Βουλή να προχωρήσει σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ανέφερε ότι «μπορούμε να βρούμε λύσεις που δε χρειάζονται την έγκριση της γερμανικής Βουλής», αρκεί να υπάρχει «φαντασία».

Τέλος σημείωσε ότι χρειάζεται ακόμα πολλή προσπάθεια για να υπάρξει σύγκλιση μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ, καθώς οι αρχικές θέσεις των δύο πλευρών είναι αρκετά «απομακρυσμένες». «Αυτή είναι όμως η δουλειά των υπουργών Οικονομικών και ελπίζω ότι θα γίνει μια καλή προσπάθεια σήμερα», επισήμανε ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.

16:12 Πιερ Μοσκοβισί (Κομισιόν): Η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της – Θετική η έκθεση συμμόρφωσης της Ελλάδας

Θετική είναι η έκθεση συμμόρφωσης της Ελλάδας ως προς τα συμφωνηθέντα, που θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στo Εurogroup, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί.

«Η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ένα δύσκολο πακέτο μέτρων με το οποίο ζητά από τον ελληνικό λαό νέες θαρραλέες, αλλά και αναγκαίες προσπάθειες», ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της και κάνει σημαντικές προσπάθειες και γι’ αυτό είναι σημαντικό και οι εταίροι της να τηρήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις. Ο Γάλλος Επίτροπος ανέφερε ότι σήμερα ο στόχος είναι να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και να βρεθεί μια συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, με τη συμμετοχή του ΔΝΤ. «Ελπίζω και πιστεύω ότι μπορούμε να φτάσουμε γρήγορα σε μια συμφωνία», ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι αυτό θέλουν όλες οι πλευρές. Πρόσθεσε, επίσης, ότι σήμερα πρέπει να δουλέψουμε για να υπάρξει σύγκλιση απόψεων μεταξύ της Γερμανίας και του ΔΝΤ.

Ο Π. Μοσκοβισί κατέληξε λέγοντας ότι πρέπει να γίνουν όλες οι δυνατές προσπάθειες σήμερα για να επέλθει συμφωνία, ούτως ώστε η Ελλάδα και η ευρωζώνη να μπορέσουν να γυρίσουν σελίδα προς ένα πιο αισιόδοξο μέλλον. «Τώρα ο ελληνικός λαός έχει ανάγκη να δει ότι οι προσπάθειές του βρίσκουν ανταπόκριση», ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί.

16:01 Πιερ Μοσκοβισί (Κομισιόν): Αισθάνομαι από όλους τους εμπλεκόμενους τη βούληση να επιτευχθεί συμφωνία

Υπάρχει η βούληση από όλες τις πλευρές για μια συμφωνία για την Ελλάδα, δήλωσε νωρίτερα σήμερα, πριν από την άφιξή του στο Eurogroup, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί.

«Αισθάνομαι σε όλους τους εμπλεκόμενους, χωρίς εξαίρεση, τη βούληση να επιτευχθεί μια συμφωνία», δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο Μοσκοβισί. «Βρισκόμαστε πράγματι κοντά στο διάδρομο προσγείωσης», επιβεβαίωσε.

«Αυτή τη φορά, θα κάνουν τα πάντα για να τα καταφέρουν», επιβεβαίωσε εξάλλου στο Γαλλικό Πρακτορείο ευρωπαϊκή πηγή, η οποία πρόσθεσε πως αναμένει ότι οι συνομιλίες θα τραβήξουν έως το βράδυ, ενδεχομένως ακόμα και μέχρι αύριο Τρίτη.

15:22 Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (Γερμανία): Μεσοπρόθεσμα και χρέος, μετά το τέλος του προγράμματος

«Σήμερα θα ασχοληθούμε κυρίως με την Ελλάδα και για αυτό υπάρχει η γενική προσδοκία ότι θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στο Eurogroup. Ο ίδιος χαρακτήρισε σημαντικό βήμα την ψήφιση των μέτρων από το ελληνικό Κοινοβούλιο και σημειώνοντας πως «σήμερα θα λάβουμε την έκθεση των θεσμών και θα δούμε πώς αξιολογούν την κατάσταση», προσέθεσε: «Ελπίζω ότι θα έχουμε σήμερα συμφωνία η οποία θα κλείσει πολιτικά το θέμα. Δεν μπορούμε βέβαια να κλείσουμε το θέμα της επόμενης καταβολής. Χρειαζόμαστε ένα “complience report” και μια σειρά από άλλα πράγματα, αλλά σε γενικές γραμμές βρισκόμαστε στη γραμμή που είχαμε αποφασίσει τον περασμένο Μάιο ούτως ώστε να καταλήξουμε σε μια πολιτική συμφωνία και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε να καταβληθεί εγκαίρως η δεύτερη δόση».

Για την καταβολή της δόσης είπε: «Είναι σαφές ότι δεν θα ολοκληρώσουμε σήμερα τη συμφωνία για καταβολή της επόμενης δόσης, αλλά ότι θα θέσουμε τους πολιτικούς κανόνες, ώστε τις επόμενες εβδομάδες να φτάσουμε στην τελική συμφωνία με τεχνική δουλειά».

Γiα τη συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ ο κ. Σόιμπλε επισήμανε ότι το Ταμείο «έχει κάνει μια ανάλυση για τη βιωσιμότητα το ελληνικού χρέους, η οποία δεν συμφωνεί με εκείνη των Ευρωπαίων» και «γι΄ αυτό πρέπει να βρούμε μια λύση για το πώς το ΔΝΤ θα συνεχίσει να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς να προσκρούει στους ίδιους του τους κανόνες». «Θα είναι ένα από τα δύσκολα θέματα, είμαι πεπεισμένος όμως ότι θα βρούμε μια λύση», τόνισε.

Σχετικά με τις ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είπε ότι «φαίνεται πως ακόμα και μέλη της γερμανικής κυβέρνησης (ενν. τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ) λησμονούν μερικές φορές ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν μπορεί να διαπραγματευτεί για άλλα μέτρα πλην εκείνων τα οποία έχουν ήδη συμφωνηθεί το καλοκαίρι του 2015: πρέπει να πει όχι, εκτός εάν έχει διαφορετική εντολή του γερμανικού Κοινοβουλίου» και προσέθεσε:

«Τα βραχυπρόσθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση τους χρέους είναι ήδη εν ισχύ, τα μεσοπρόθεσμα και εφόσον είναι αναγκαία θα αποφασιστούν μετά το τέλος του προγράμματος. Και έχουμε εξειδικεύσει από τι θα αποτελούνται, είναι λ.χ. η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, συγκεκριμένα μέτρα στο θέμα των επιτοκίων. Θα μπορεί ίσως κανείς να συγκεκριμενοποιήσει το ένα ή το άλλο σημείο λίγο περισσότερο, αλλά δεν μπορούν να αποφασισθούν πριν τη λήξη του προγράμματος και χωρίς εντολή του γερμανικού Κοινοβουλίου».

Στο ερώτημα για το αν ο Γάλλος ομόλογός του ταχθεί σήμερα υπέρ των ελαφρύνσεων, όπως μεταδίδουν τα πρακτορεία, ο κ. Σόιμπλε είπε: «Ήμασταν μαζί όλο το πρωί, ήρθαμε μαζί στις Βρυξέλλες. Δεν περιμένω βέβαια να μάθω από τα πρακτορεία τις απόψεις του… Θα δείτε ότι συμφωνούμε σε μεγάλο βαθμό, γνωριζόμαστε εξάλλου από καιρό και έχουμε μια βασική κατεύθυνση στην ΕΕ, η οποία ανταποκρίνεται και με εκείνη του προεκλογικού αγώνα του νέου Προέδρου και σε αυτήν συμφωνούμε».

Η διαφωνία ΔΝΤ και Ευρωπαίων οφείλεται κατά τον Γερμανό υπουργό Οικονομιικών στο ότι το πρώτο έχει τους δικούς του κανόνες. «Το ΔΝΤ θέλει να κάνει προγνώσεις για την Ελλάδα εν ανάγκη ακόμα και μέχρι το 2070 και μια υπόθεση ανάπτυξης όχι πάνω από 1% για 40 χρόνια», προβλέψεις που «δεν μπορούν να αποδεχτούν οι Ευρωπαίοι, διότι μετά δεν θα είχαν νόημα τα ευρωπαϊκά προγράμματα για την Ελλάδα», είπε και τόνισε:

«Νόημα έχει να αναπτυχθεί η Ελλάδα τις επόμενες δεκαετίες τόσο ώστε να μικρύνουν οι διαφορές τής ανταγωνιστικότητάς της με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και όχι να μεγαλώσουν. Αυτές είναι όμως σκέψεις σημαντικές για την ευρωζώνη και οι οποίες δεν ταιριάζουν με τους κανόνες του ΔΝΤ, το οποίο δανείζει για 3-5 χρόνια. Με καλή θέληση όμως θα βρούμε μια λύση».

14:48 Τα βελγικά ΜΜΕ για το Eurogroup: «Ελπίδες για συμφωνία ελάφρυνσης τη Δευτέρα»

Τις πιθανότητες επίτευξης μιας σημαντικής συμφωνίας επί του ζητήματος του ελληνικού δημοσίου χρέους διερευνούν σήμερα τα βελγικά μέσα ενημέρωσης.

«Ελληνικό χρέος: ελπίδες για συμφωνία ελάφρυνσης τη Δευτέρα» τιτλοφορείται δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού σταθμού RTBF, το οποίο αναφέρει ότι οι πιστωτές της Ελλάδας ελπίζουν να συμφωνήσουν τελικά τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και την εκταμίευση επιπλέον χρημάτων, δεδομένου ότι η Αθήνα από την πλευρά της έχει υιοθετήσει μέτρα λιτότητας.

Μία τέτοια συμφωνία, η οποία αναμένεται εδώ και μήνες, συνεχίζει το δημοσίευμα, θα απομάκρυνε την επανεμφάνιση του φαντάσματος ενός Grexit και θα οδηγούσε σε ανακούφιση την ευρωζώνη, ενώ ευρωπαϊκή πηγή υποστηρίζει ότι «αυτή τη φορά θα κάνουν τα πάντα για να καταλήξουν σε συμφωνία», προβλέποντας ότι οι συζητήσεις στο σημερινό Eurogroup θα τραβήξουν πολύ, ενδεχομένως και μέχρι το πρωί της Τρίτης.

Για μια ακόμα κρίσιμη μέρα για την Ελλάδα κάνει εξάλλου λόγο η εφημερίδα De Tijd σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο: «Οι Έλληνες προσβλέπουν σε μια μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους». Από την πλευρά της η De Morgen, σε ανάλυση με τίτλο «Ποτέ ξανά ένα καυτό ελληνικό καλοκαίρι; Οι πιθανότητες είναι πενήντα-πενήντα», θεωρεί «καλούς» τους οιωνούς για την Ευρώπη, που ευελπιστεί να αφήσει σήμερα μια και καλή πίσω της την οξύτατη κρίση που την ταλανίζει και η οποία βρίθει από ολονύχτιες διαβουλεύσεις, έκτακτες συνόδους και απειλές χρηματοπιστωτικών καταρρεύσεων.

Η εφημερίδα απονέμει εύσημα στον υπουργό Οικονομικών Ε. Τσακαλώτο, σημειώνοντας ότι αποδείχθηκε «αξιόπιστος εταίρος», σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Γ. Βαρουφάκη, ο οποίος με τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις και την προσπάθειά του να χειραγωγήσει τους ομολόγους του, οδήγησε εκείνους μεν σε οργή και απόγνωση και την χώρα του στο χείλος της κατάρρευσης.

Τέλος, η De Standaard, σε ανάλυση υπό τον τίτλο «Τα μαύρα πρόβατα της ευρωζώνης» παρατηρεί ότι η ελληνική οικονομία ακολουθεί πορεία αντιστρόφως ανάλογη συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης και επιρρίπτει ευθύνες γι’ αυτό στο Eurogroup, το οποίο, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, «επιμένει πεισματικά» σε μια πολιτική λιτότητας, που όμως αποδεικνύεται αντιπαραγωγική, στο βαθμό που βυθίζει την ελληνική οικονομία ακόμα περισσότερο μέσα στο τέλμα της ύφεσης.

Η εφημερίδα παρατηρεί, ότι ενώ οι Έλληνες εξακολουθούν να βρίσκονται σε απόγνωση και να βγαίνουν στους δρόμους διαδηλώνοντας εναντίον της λιτότητας, η Ευρώπη επιδεικνύει μια «εντυπωσιακή αδιαφορία». Επισημαίνει ειδικότερα, ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών προτιμούν να στρέφουν το κεφάλι τους από την άλλη πλευρά, προφασιζόμενοι ότι δεν βλέπουν το πρόβλημα, την στιγμή μάλιστα που η Κομισιόν διαρρηγνύει τα ιμάτιά της υπέρ της αλληλεγγύης, ως αντίβαρο απέναντι στην «άγρια παγκοσμιοποίηση».

14:40 Διάσταση απόψεων μεταξύ γερμανικού υπουργείο Οικονομικών και γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών 

Σε αντίθεση με την σκληρή γραμμή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του υπουργείου Οικονομικών που διοικεί, τόσο ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (Σοσιαλδημοκράτης- SPD) όσο και το υπουργείο του εμμένει πως το Βερολίνο δεν πρέπει να απομονωθεί.

13:54 Στράουχ (EΜΣ): Πολύ νωρίς για ευρωομόλογο

Δεν υπάρχουν σήμερα οι προϋποθέσεις για την καθιέρωση ευρωομολόγων και χρειάζεται περισσότερη σκέψη για την καθιέρωση και ανάπτυξη ασφαλών (ή χωρίς κίνδυνο) ευρωπαϊκών ομολόγων, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), Ρολφ Στράουχ.

«Τα επόμενα βήματα για τη βελτίωση της αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης θα απαιτήσουν τη σωστή ισορροπία μεταξύ της κοινής ανάληψης κινδύνων και της μείωσης των κινδύνων. Αυτό προϋποθέτει πρώτα και κυρίως μία συναίνεση για το πώς θα διασφαλίζεται η δημοσιονομική πειθαρχία και θα αντιμετωπίζεται το υπερβολικό χρέος», σημείωσε ο Στράουχ σε ομιλία που έκανε σε συνέδριο στο Παρίσι με θέμα «Υπερβολικά κρατικά χρέη και σταθεροποιητικές πολιτικές», η οποία έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΜΣ.

Ο Στράουχ ανέφερε ότι συζητούνται διάφορες εκδοχές κοινών ασφαλών ομολόγων. «Ένα ευρωομόλογο, από κοινού εγγυημένο από χώρες – μέλη της Ευρωζώνης είναι ένας τύπος ασφαλούς ομολόγου στο ένα άκρο του φάσματος των μοντέλων που έχουν προταθεί. Ωστόσο, αυτό θα σήμαινε την κοινή ανάληψη χρέους. Τα βασικά οικονομικά μεγέθη στις χώρες της Ευρωζώνης δεν είναι τώρα αρκετά ισχυρά για να αποφευχθεί ο κίνδυνος ότι μπορεί να χρειασθεί μία δυσανάλογη στήριξη από χώρες της Ευρωζώνης. Για τον λόγο αυτό τα ευρωομόλογα δεν αποτελούν τώρα επιλογή», ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΕΜΣ.

Για τον λόγο αυτό, πρόσθεσε, συζητούνται χρηματοπιστωτικά μοντέλα ασφαλών ομολόγων που αποφεύγουν την αμοιβαιοποίηση, στα οποία περιλαμβάνονται η έκδοση ομολόγων με διαχωρισμό τους σε δέσμες (tranching of bonds) και η τιτλοποίηση ομολόγων (securitization). Ενώ, όμως, τα μοντέλα αυτά θα μπορούσαν να έχουν κάποια οφέλη, «προϋποθέτουν, επίσης, περαιτέρω συντονισμό και υπάρχουν αμφιβολίες, αν μπορούν να αντιμετωπίσουν τη φυγή (των επενδυτών) στην ασφάλεια και να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση της Ευρωζώνης σε περιόδους μεγάλης πίεσης», σημείωσε ο Στράουχ.

13:36 Πιερ Μοσκοβισί: 

Την εκπλήρωση από την Ελλάδα των προϋποθέσεων της ΕΕ για το έλλειμμα, δηλαδή τη μείωσή του κάτω από το 3% του ΑΕΠ ανακοίνωσε ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί σε συνέντευξη Τύπου κατά την οποία παρουσίασε τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανά χώρα. 

 13:24 Ο Γάλλος Πρόεδρος στηρίζει την ελάφρυνση του χρέους

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο είχε το πρωί ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, την ώρα που στις Βρυξέλλες ξεκινούσαν οι εργασίες του EuroWoriking Group και λίγο πριν την έναρξη στις 16:00 του Eurogroup. Δεκτή από τον Εμανουέλ Μακρόν η πρόσκληση να επισκεφθεί την Ελλάδα.