Η τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να συνεχιστεί στις 12 τα μεσάνυχτα, με τον εκπρόσωπο του Μάριο Σεντένο, Λουίς Ρέγκο να ενημερώνει μέσω Twitter για τις αλλαγές στο πρόγραμμα της συνεδρίασης.
Πρόκειται για μία κρισιμότατη συνεδρίαση, η οποία θα κρίνει τον τρόπο με τον οποίον η Ε.Ε θα κινηθεί όσον αφορά τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών από τον Covid-19. Η τηλεδιάσκεψη ήταν προγραμματισμένη να αρχίσει στις 4 το απόγευμα της Τρίτης, ωστόσο οι συζητήσεις εκκίνησαν με καθυστέρηση και στις 9 το βράδυ, ανακοινώθηκε διάλειμμα μίας ώρας.
Το δεύτερο μέρος της διάσκεψης θα άρχιζε στις 10 το βράδυ, αλλά ο Λουίς Ρέγκο, εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, γνωστοποίησε ότι «υπάρχει δουλειά που πρέπει να γίνει», μεταθέτοντας την ώρα έναρξης για τα μεσάνυχτα.
Νωρίτερα, ο επικεφαλής της ευρωομάδας, Μάριο Σεντένο κάλεσε τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών να «αναλάβουν μια ξεκάθαρη δέσμευση υπέρ ενός συντονισμένου και μεγάλης κλίμακας σχεδίου ανάκαμψης» ως απάντηση στην πανδημία του κορωνοϊού.
«Όλοι γνωρίζουμε ότι δεν είναι τώρα εποχή για συνηθισμένες πολιτικές», ανέφερε σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του που αναρτήθηκε στο Twitter λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης. «Πρέπει να δείξουμε στους πολίτες μας ότι η Ευρώπη τούς προστατεύει. Γι’ αυτούς πρέπει να σταθούμε στο ύψος μας» προσθέτει.
Ωστόσο, οι ενδείξεις συνηγορούν στο ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν να πουν ακόμη… πολλά, με τη συνεδρίαση να συνεχίζεται και τα δύο «στρατόπεδα», των χωρών που ζητούν την έκδοση ευρωομολόγου και εκείνων που τάσσονται κατά του μέτρου, να προσπαθούν να βρούν μία κοινά αποδεκτή λύση.
Ναι ή όχι στα ευρω-ομόλογα;
Η Ιταλία και η Ισπανία, που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία, είναι και οι πιο επίμονες όσον αφορά στην ανάγκη έκδοσης ευρωομολόγων για τον περιορισμό της βαθιάς ύφεσης και τη χρηματοδότησή της ανάκαμψης.
«Πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον όλων, με μια τόσο μεγάλη κρίση, να βρεθεί σύντομα μια λύση, η οποία να εγγυάται το μέλλον όλης της Ευρώπης. Δεν πρόκειται για μεμονωμένες χώρες. Όπως έχω ήδη πει, αν καταρρεύσει ένας, καταρρέουν όλοι», ανέφερε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Ντι Μάιο.
«Δεν μας ενδιαφέρει πώς θα λέγονται τα ονόματα των μέσων που θα βρεθούν, αλλά να φτάσουμε σε μια ικανοποιητική συμφωνία για τον ιταλικό και τον ευρωπαϊκό λαό».
Στο απέναντι «στρατόπεδο» βρίσκεται το γκρουπ χωρών με κύριους εκφραστές τις Γερμανία, Ολλανδία, που τάσσονται κατά της αμοιβαιοποίησης του χρέους και υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει ανάγκη δημιουργίας ευρωομολόγων την τρέχουσα χρονική περίοδο.