Οι προτάσεις της Κομισιόν για τη στήριξη των χωρών της Ε.Ε που πλήττονται από τον κορονοϊό «πέρασαν» από το Eurogroup, δίχως ωστόσο να αναστέλλεται το Σύμφωνο Σταθερότητας.
Στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα συμφωνήθηκε η διάθεση ποσού που αντιστοιχεί στο 1% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ για τη λήψη έκτακτων δημοσιονομικών μέτρων στήριξης.
Σύμφωνα με τις προτάσεις που είχε καταθέσει η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ένα ποσό της τάξης των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ θα διατεθεί για τη στήριξη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, ενώ προβλέπεται και η δυνατότητα χρήσης κρατικής βοήθειας από τα μέλη της Ε.Ε σε όσες επιχειρήσεις πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα που έχουν τεθεί για την αντιμετώπιση του Covid-19.
Μάλιστα, αναμένεται να δοθεί και περίοδος χάριτος για την αποπληρωμή υπαρχόντων δανείων. Παράλληλα, έχει προαναγγελθεί σχέδιο αποζημίωσης για τους κλάδους των μεταφορών και του τουρισμού.
Σταϊκούρας: « Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει σύντομα επιπρόσθετα μέτρα που απορρέουν από την απόφαση του Eurogroup»
Σε δήλωσή του, με αφορμή τα αποτελέσματα της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup, o υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανέφερε τα εξής: «Αποφασίσαμε την υλοποίηση, άμεσα και συντονισμένα, ενός συγκροτημένου σχεδίου παρεμβάσεων, με στόχο τη στήριξη της δημόσιας υγείας, της επιχειρηματικότητας, της ρευστότητας, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής. Οι σημερινές αποφάσεις καλύπτουν απόλυτα τις ελληνικές θέσεις και προτεραιότητες.
1ον. Η μείωση των εσόδων και η ενίσχυση των παροχών για την απασχόληση εξαιτίας της συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας θα ληφθούν υπόψη, για όλα τα κράτη- μέλη, στους δημοσιονομικούς κανόνες, τους στόχους και τις απαιτήσεις, μειώνοντάς τους. Συνεπώς, δεν υφίσταται εφέτος ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ για την Ελλάδα.
2ον. Επιπλέον, συμφωνήθηκε ότι οι δημοσιονομικές επιπτώσεις των προσωρινών δημοσιονομικών μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της κατάστασης, όπως είναι οι παρεμβάσεις για τη συγκράτηση της εξάπλωσης και τη θεραπεία της νόσου, την ενίσχυση της ρευστότητας σε επιχειρήσεις και κλάδους που πλήττονται, και τη στήριξη της απασχόλησης και των εισοδημάτων, θα εξαιρεθούν από την αξιολόγηση της συμμόρφωσης με τους δημοσιονομικούς κανόνες. Συνεπώς, οι συγκεκριμένες αυτές δαπάνες εξαιρούνται από τη δημοσιονομική επίδοση της Ελλάδας.
3ον. Τα κράτη- μέλη μπορούν θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του τεράστιου προβλήματος, προχωρώντας άμεσα, μεταξύ άλλων, σε δαπάνες για τη στήριξη των συστημάτων υγείας, την ενίσχυση των δομών κοινωνικής προστασίας, τη λήψη δημοσιονομικών- κυρίως φορολογικών- μέτρων για την ενίσχυση επιχειρήσεων σε περιοχές και κλάδους που πλήττονται, με ιδιαίτερη έμφαση στις μεταφορές και τον τουρισμό, την αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων, τη λήψη μέτρων για τη στήριξη της απασχόλησης, την επέκταση των παροχών ασθενείας και των επιδομάτων ανεργίας. Επαναλαμβάνω ότι αυτές οι δαπάνες, και για τη χώρα μας, εξαιρούνται του δημοσιονομικού αποτελέσματος.
4ον. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναλαμβάνονται συντονισμένες πρωτοβουλίες, συμπληρωματικές προς τα εθνικά μέτρα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεσμοθετεί ειδικό επενδυτικό ταμείο, με πόρους που θα διοχετευθούν στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στην αγορά εργασίας και σε άλλους ευάλωτους κλάδους της οικονομίας. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προχωρά στην κινητοποίηση χρηματοδοτικών πόρων για την παροχή κεφαλαίων κίνησης και για την προώθηση πρόσθετων επενδύσεων, με στόχο την ενίσχυση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, ιδίως των μικρομεσαίων».