Eurogroup: Θα καταλήξουμε σε συνολική λύση για την Ελλάδα, δηλώνουν οι ΥΠΟΙΚ Γαλλίας και Γερμανίας – Όλες οι εξελίξεις (Photos-Video)

Eurogroup: Θα καταλήξουμε σε συνολική λύση για την Ελλάδα, δηλώνουν οι ΥΠΟΙΚ Γαλλίας και Γερμανίας – Όλες οι εξελίξεις (Photos-Video)

Τη βεβαιότητα τους εξέφρασαν οι υπουργοί οικονομικών Γερμανίας και Γαλλίας για μια συνολική λύση για την Ελλάδα που θα περιλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους, προσερχόμενοι στην κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup που έχει ως βασικό θέμα τη χώρα μας. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έφτασε λίγο πριν από τις 4 συνοδευόμενος από τον Κλάους Ρέγκλινγκ (Photo).

19:45 Διακοπή προς το παρόν στις συζητήσεις για το Ελληνικό ζήτημα

Αυτή την ώρα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τις οποίες επιβεβαιώνουν και στελέχη του ΥΠΟΙΚ που παρακολουθούν τη συνεδρίαση από την Αθήνα, έχουν κλειστεί σε μία αίθουσα τα επιτελεία των υπουργών Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας. Οι Γερμανοί θεωρούν ικανοποιητική μια λύση τριών ετών επιμήκυνσης των δανείων του EFSF, δεν θέλει υπερδόση από τον ESM (ο οποίος προτίθεται να δώσει 10-15 δις. ευρώ), ενώ η Κομισιόν προτείνει επιμήκυνση μεταξύ 10 – 15 ετών για την αποπληρωμή των δανείων του EFSF.

Προς το παρόν τα υπόλοιπα μέλη του Εurogroup συζητούν άλλα θέματα της τρέχουσας ατζέντας και όχι το Ελληνικό ζήτημα.

19:00 Τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Γαλλίας, Γερμανία στο περιθώριο του Eurogroup

Συνάντηση μεταξύ του υπουργού οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και των ομολόγων του υπουργών Γαλλίας και Γερμανίας πραγματοποιείται αυτήν την ώρα στο περιθώριο του Eurogroup, σύμφωνα με πηγή της Ευρωζώνης. Το θέμα συζήτησης είναι, μεταξύ άλλων, το ύψος της τελικής δόσης των δανείων προς την Ελλάδα αλλά και ο χρόνος επιμήκυνσης των ωριμάνσεων των δανείων του EFSF.

17:25 Αξίζει να σημειωθεί ότι το Eurogroup κλείνει φέτος 20 χρόνια και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης το γιόρτασαν με μία επετειακή φωτογραφία.

Ήταν 4 Ιουνίου του 1998, όταν οι πρώτοι υπουργοί συναντήθηκαν στο Castle of Senningen στο Λουξεμβούργο, βγάζοντας μια αναμνηστική φωτογραφία.

Είκοσι χρόνια μετά, οι ΥΠΟΙΚ βρέθηκαν στο ίδιο μέρος και έβγαλαν μια παρόμοια φωτογραφία, στην οποία βρίσκεται και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Είκοσι χρόνια μετά την πρώτη συνάντηση της Ευρωομάδας στις 4 Ιουνίου, οι 19 υπουργοί συναντήθηκαν στο ίδιο μέρος στο Château de Senningen (Λουξεμβούργο) για να γιορτάσουν τα επιτεύγματα και να προχωρήσουν σε μια ακόμα ισχυρότερη Ευρώπη, περισσότερη αλληλεγγύη και βιώσιμη ανάπτυξη», έγραψε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου στο Twitter.

17:15 Σολτς: H Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση και οι Έλληνες έκαναν μεγάλες προόδους

«Η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλες προόδους. Η κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός έκαναν πολύ καλή δουλειά, έτσι είναι δυνατό σήμερα να βρούμε μία λύση και να οργανώσουμε τον χρόνο μετά τη λήξη του προγράμματος, έτσι ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να σταθεί στις αγορές με τις δικές της δυνάμεις, κάτι για το οποίο εργαζόμαστε πολύ καιρό». Αυτό ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση του Eurοgroup, στο Λουξεμβούργο.

Σε ερώτηση εάν θα γίνει ελάφρυνση του χρέους λόγω των τόκων ύψους δισεκατομμυρίων που απέφεραν στη Γερμανία τα ελληνικά ομόλογα, όπως ζήτησε το κόμμα των Γερμανών Πρασίνων, ο κ. Σόλτς απάντησε: «Είναι πολύ ωραίο που οι Πράσινοι το επεσήμαναν, αλλά είναι κάτι το οποίο γνωρίζουμε εδώ και καιρό, ότι δηλαδή από ένα πολύ μικρό μέρος των πολύ μεγάλων δραστηριοτήτων, τις οποίες είχαν οι ευρωπαϊκές χώρες της Ευρωζώνης για να βοηθήσουν τα τελευταία χρόνια την Ελλάδα και οι οποίες αποτελούνται από άμεσα δάνεια των κεντρικών τραπεζών, δημιουργούνται επίσης κέρδη. Αυτά τέθηκαν για ένα μεγάλο διάστημα στη διάθεση των Ελλήνων πολιτών και φυσικά αυτό το θέμα θα είναι ένα από τα θέματα, τα οποία θα συζητηθούν σήμερα επίσης, ότι δηλαδή (αυτά τα κέρδη) μπορούν να είναι ξανά ένα μέρος της εξέλιξης για το μέλλον. Επομένως, η σχετική επερώτηση των Πρασίνων οδήγησε μόνο σε μία δημόσια συζήτηση (στη Γερμανία) για κάτι το οποίο στην πραγματικότητα γνωρίζει ο καθένας και χωρίς να έχει γίνει μία τέτοια δημόσια συζήτηση. Αποδεικνύεται, πάντως, ότι η Ελλάδα έχει εξελιχθεί πάρα πολύ καλά και ότι σήμερα έχουμε μία πολύ καλή ευκαιρία να επιλύσουμε όλα τα άλλα πολύ σημαντικότερα θέματα της ελληνικής οικονομίας για το μέλλον».

«Αυτό για το οποίο πρέπει να φροντίσουμε, είναι να μπορέσει η Ελλάδα να χρηματοδοτείται από μόνη της από τις αγορές. Σε αυτό το ζήτημα η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη δυνατή αλληλεγγύη, η οποία επεδείχθη ποτέ για μία μεμονωμένη χώρα, τόσο από την Ευρωζώνη, όσο και από άλλους θεσμούς. Καταφέραμε με την αλληλεγγύη μας να βοηθήσουμε μία χώρα να σταθεί στα πόδια της. Νομίζω πως αν όλα πάνε καλά θα είναι μία καλή είδηση και για το ευρώ και για την Ευρώπη» τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

16:35 Βεβαιότητα για λύση με ελάφρυνση του χρέους από Σολτς-Λεμέρ

Τη βεβαιότητα ότι σε λίγες ώρες το Eurogroup θα καταλήξει σε μια συνολική λύση για την Ελλάδα που θα περιλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους, εξέφρασαν οι υπουργοί οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς και της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ, προσερχόμενοι στη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης σήμερα στο Λουξεμβούργο.

Συγκεκριμένα, ο Μπρουνό Λεμέρ ανέφερε ότι όλοι αναγνωρίζουν πως η Ελλάδα έχει κάνει αυτό που έπρεπε, τηρώντας τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει και τόνισε ότι τώρα είναι η σειρά των εταίρων της στην ευρωζώνη να τηρήσουν τη δική τους δέσμευση και να προσπαθήσουν να βρουν την καλύτερη δυνατή λύση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

16:25 Μοσκοβισί: «Χρειαζόμαστε ένα αξιόπιστο πακέτο μέτρων για το χρέος»

Για μια ιστορική ημέρα για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη έκανε λόγο ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί προσερχόμενος σήμερα στη σύνοδο του Eurogroup στο Λουξεμβούργο και υπογραμμίζοντας ότι τώρα υπάρχει ανάγκη για «ένα αξιόπιστο πακέτο μέτρων» για το ελληνικό χρέος.

Σήμερα θα δοθεί ένα τέλος, υπογράμμισε προσθέτοντας ότι υπάρχει θετικό πνεύμα απ’ όλες τις πλευρές. «Είμαι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουμε», τόνισε.

Ο επίτροπος δήλωσε ότι η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της και τώρα είναι η σειρά των εταίρων να τηρήσουν τις δικές τους.

«Χρειαζόμαστε ένα αξιόπιστο πακέτο μέτρων για το χρέος», υπογράμμισε.

H ατζέντα της σημερινής κρίσιμης συνεδρίασης περιλαμβάνει τέσσερα θέματα:

  • Την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης (αναλυτικά παρακάτω).
  • Την εκταμίευση της τελευταίας δόσης. Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες δεν αποκλείουν το ποσό να ξεπερνάει τα 12 δισ. με βασικό στόχο να αυξηθεί το λεγόμενο «μαξιλάρι ασφαλείας» που θα διασφαλίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μετά το πρόγραμμα.
  • Τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση η οποία αναμένεται να είναι αυτή της «Ενισχυμένης Εποπτείας» τα αποτελέσματα της οποίας αναμένεται να συνδέονται με την υλοποίηση των χρονοβόρων μεταρρυθμίσεων, όπως είναι για παράδειγμα το Κτηματολόγιο, το Ελληνικό, οι ιδιωτικοποιήσεις κ.ά.
  • Και τέλος τα μέτρα για την περαιτέρω απομείωση του Ελληνικού χρέους τα οποία θα περιλαμβάνουν, την επιμήκυνση των δανείων του EFSF (περί τα 130 δισ.), την επιστροφή σταδιακά των κερδών των ευρωπαϊκών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα (ANFA ́s και SNP ́s) και την αποπληρωμή ποσού προς το ΔΝΤ για το ακριβότερο δάνειο κ.ά.

Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες που έρχονται από Βερολίνο και Παρίσι σε ότι αφορά στον Γαλλικό μηχανισμό σύνδεσης της απομείωσης του χρέους με την ανάπτυξη χωρίς να αποκλείεται οι αποφάσεις για αυτό να μεταφερθούν για το εγγύς μέλλον την ώρα που η κα. Μέρκελ, με αφορμή το προσφυγικό–μεταναστευτικό αντιμετωπίζει μια από τις πιο δύσκολες κυβερνητικές κρίσεις.

Μάλιστα την Κυριακή έχει συγκαλέσει σύσκεψη για το θέμα όπου εκτός από την ίδια θα είναι παρόντες ο καγκελάριος της Αυστρίας (αναλαμβάνει την Προεδρία), ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο Ισπανός ομόλογός του ενώ έχει προσκληθεί και ο Ιταλός πρωθυπουργός. Σύμφωνα μάλιστα με χθεσινό δημοσίευμα της Die Zeit η κα. Μέρκελ λόγω της κρίσης του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία έχει ανάγκη τους πρωθυπουργούς Ελλάδος και Ιταλίας. Ο συντάκτης μάλιστα του δημοσιεύματος δεν αποκλείει η Ελλάδα, σε αντάλλαγμα της βοήθειας της, να λάβει περαιτέρω βοήθεια για το χρέος της!

Documento Newsletter