Eurogroup: Έτσι τορπίλισαν τη συνεδρίαση Σόιμπλε και Τόμσεν

Ο αμετακίνητος για νιοστή φορά Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η… τορπιλάκατος Τόμσεν, η αμέριστη συμπαράσταση της Γαλλίας, το στοίχημα που πρότεινε η Αυστρία στο ΔΝΤ, και η διακοπή της συνεδρίασης για να υπάρξει συνεννόηση Τσίπρα-Τσακαλώτου, συνθέτουν, μεταξύ άλλων, το φόντο της συνεδρίασης του Eurogroup στις 22 Μαΐου.

Τα πρακτικά και τα σχετικά έγγραφα φέρνει στο φως το euro2day, και, όπως αποκαλύπτει, ο Τόμσεν είπε «όχι» σε κάθε πιθανή λύση, ενώ ο Σόιμπλε έχει μείνει κολλημένος στην απόφαση του 2016.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, όταν στη συζήτηση τέθηκε το θέμα του χρέους, ο Πολ Τόμσεν ζήτησε ακόμη πιο συγκεκριμένα μέτρα, διότι, όπως είπε, δεν θα μπορούσε να πει σήμερα στο ΔΝΤ ότι τηρούνται οι προδιαγραφές, τινάζοντας ουσιαστικά τη συνεδρίαση στον αέρα.

«Συνεπικουρώντας» ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διάβασε, στην τοποθέτησή του, την απόφαση του… 2016, λέγοντας ότι δεν μπορεί να διαπραγματευτεί κάτι νέο χωρίς έγκριση από τη γερμανική βουλή και επομένως η βάση της συζήτησης θα πρέπει να είναι η απόφαση του περσινού Μαΐου…

«Δεν είναι αποδεκτό ότι ο ένας συμβιβασμός (2016) οδηγεί σε έναν άλλο (το νέο προσχέδιο). Δεν έχω εξουσιοδότηση. Εάν είναι αυτός ο δρόμος, τότε καλή τύχη! Δεν θα βρούμε λύση», είπε ξεκάθαρα ο κ. Σόιμπλε.

Ο Σόιμπλε δεν άλλαξε «οξεία» από τη στάση του ούτε μέχρι το τέλος της συνεδρίασης, όταν, απευθυνόμενος στον Ντάισελμπλουμ που είπε ότι θα κάνει τα πάντα για να κλείσει το θέμα μέχρι το επόμενο Eurogroup, απάντησε: «Ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις. Αυτό ήταν μια τεράστια αποτυχία». Μάλιστα, κατέκρινε τους συναδέλφους του που… τόλμησαν να εκφράσουν αισιοδοξία για την επίτευξη λύσης..

Ο Τόμσεν, την ίδια ώρα, αρνούμενος να εγκρίνει τη βιωσιμότητα του χρέους, χαρακτήρισε ως «ενδιαφέρουσα» την πρόταση Ντάισελμπλουμ να μπει το ΔΝΤ με πρόγραμμα, ακόμα και εάν δεν δώσει χρήματα πριν κλείσει το θέμα με το χρέος. Όπως είπε, μάλιστα, και στο παρελθόν το ΔΝΤ ενέκρινε προγράμματα επί της αρχής και η χρηματοδότηση ήρθε μετά υπό όρους, και στην περίπτωση της Ελλάδας, ο όρος είναι το χρέος.

Η αντίδραση Τσακαλώτου

Το τελευταίο ενδεχόμενο προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος τόνισε ότι «εάν αυτή είναι μια επιλογή, τότε είναι η χειρότερη των χειροτέρων για την Ελλάδα! Εχουμε διαπραγματευτεί ένα σκληρό πρόγραμμα με το ΔΝΤ, με την προϋπόθεση ότι θα έρθει με πρόγραμμα και θα πει ότι το χρέος είναι βιώσιμο, ώστε να γυρίσουμε σελίδα. Η συμμετοχή του ΔΝΤ πρέπει να είναι βασισμένη στο ότι πρέπει να πει ότι το χρέος είναι βιώσιμο».

Η συνεδρίαση διεκόπη για 4 ώρες, προκειμένου να υπάρξει επικοινωνία Τσακαλώτου-Τσίπρα, αλλά και Ντάισελμπλουμ με ΔΝΤ, Γερμανία, Γαλλία και Ελλάδα, και με την επανέναρξή της ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι η δήλωση (statement) δεν βρίσκει σύμφωνη την Ελλάδα και ότι αποσύρει τα δύο προσχέδια των ανακοινώσεων που ήταν στο τραπέζι.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός είπε ότι συνομίλησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό πολλές φορές, ότι εκτιμά τις προσπάθειες που έγιναν, αλλά εξέφρασε την απογοήτευσή του, σημειώνοντας ότι «εάν υπέγραφα αυτό τώρα, θα δημιουργούσα τεράστια πολιτική κρίση στην Ελλάδα και εάν γίνει αυτό, χρειάζομαι περισσότερο χρόνο για να σκεφτώ».

Το στοίχημα της Αυστρίας στον Τόμσεν

Αίσθηση προκαλεί και το στοίχημα που πρότεινε ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών στον Πολ Τόμσεν, ζητώντας του να αποφασίσει αν είναι «μέσα» ή όχι στο πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι «δεν μπορούμε να συζητάμε μέτρα κάθε 4 εβδομάδες» και λέγοντας: «Πολ, αν είναι σωστή η Κομισιόν (για τις προβλέψεις για την ανάπτυξη) να πληρώσετε διπλά από ό,τι πρέπει. Εάν είστε εσείς σωστοί, να μην πληρώσετε τίποτα. Θα χάσετε», είπε χαρακτηριστικά.

Η στήριξη της Γαλλίας

Την πλήρη στήριξη της Γαλλίας στην Ελλάδα εξέφρασε ο Μπρουνό Λεμέρ, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι έχει εντολή από τον Γάλλο πρόεδρο για καθαρή λύση και όχι για μετακύλιση.

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών κ. Πάντοαν, επεσήμανε ότι η Ελλάδα έκανε σημαντικά βήματα και ότι οι αγορές περιμένουν ένα σημάδι, ρωτώντας τους θεσμούς «γιατί δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε».

Και ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι «όλοι κάναμε λάθη, συμπεριλαμβανομένου και του ΔΝΤ, διαφορετικά δεν θα ήμαστε εδώ. Αυτό που έχει σημασία για εμάς είναι τα μέτρα να μην έχουν αρνητική επίπτωση στον EFSF και τον ESM», σημείωσε.

Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Ντε Γκίντος αναρωτήθηκε «πώς θα τετραγωνίσουμε τον κύκλο; Αντιλαμβάνομαι ότι η Ελλάδα και το ΔΝΤ έχουν ένσταση με την πρόταση. Μήπως να εξετάσουμε τον ρόλο του ΔΝΤ ως συμβούλου όπως στο ισπανικό μοντέλο;».