Eurogroup: «Άσος» στο μανίκι του Σταϊκούρα η παρακαταθήκη Τσακαλώτου για τη μείωση του δημοσιονομικού στόχου

Το «χαρτί» που άφησε στο συρτάρι του ΥΠΟΙΚ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος οφείλει να χρησιμοποιήσει στο σημερινό Eurogroup ο Χρήστος Σταϊκούρας για τη μείωση του δημοσιονομικού στόχου.

Tο Μάιο του 2016 κατατέθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή τροπολογία που συμπεριλήφθηκε στο νομοσχέδιο: «Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων». Η τροπολογία προέβλεπε την ίδρυση του μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής του προϋπολογισμού, δηλαδή του «κόφτη» που δεν «έκοψε». Προέβλεπε, επίσης, τη σύνταξη ετήσιας έκθεσης από τον υπουργό Οικονομικών για να διαπιστώνεται η πορεία επίτευξης ή μη των δημοσιονομικών στόχων, όπως επίσης τη μείωση κρατικών δαπανών σε περίπτωση τυχόν απόκλισης.

Ανάμεσα στις διατάξεις που εξασφάλιζε τις απαιτήσεις των δανειστών, υπήρχε και μία που αποδείχθηκε προφητική. Η τότε ηγεσία του ΥΠΟΙΚ είχε προνοήσει για τον τρόπο αντιμετώπισης τυχόν δημοσιονομικού εκτροχιασμού, ο οποίος θα ήταν αποτέλεσμα «φυσικών καταστροφών ή ανωτέρας βίας». Ειδικότερα, η τροπολογία προέβλεπε την επανεξέταση της λειτουργίας του μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής «σε περιπτώσεις οι οποίες δεν ανάγονται σε ευθύνη του Ελληνικού Δημοσίου». Η παράγραφος 9 της τροπολογίας προέβλεπε ότι «σε περίπτωση φυσικών καταστροφών ή ανωτέρας βίας κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους με δημοσιονομική επίπτωση που ξεπερνά το 0,5% του ΑΕΠ δύναται να λάβει χώρα {…} αναστολή επιβολής ή μείωση του ύψους των μέτρων του μηχανισμού».

Εν ολίγοις, οι δανειστές είχαν συμφωνήσει πως σε έκτακτες συνθήκες που ξεπερνούν τις δυνατότητες και τα σύνορα του ελληνικού κράτους θα συναινούσαν στη μείωση του δημοσιονομικού στόχου. Δηλαδή, του πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο εν προκειμένω είναι 3,5% του ΑΕΠ.

Η ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου μπορεί να έθεσε νέα δεδομένα, όμως, η ρύθμιση αυτή αναμφίβολα δημιουργεί ένα ευνοϊκό προηγούμενο που μπορεί να συμπεριληφθεί στη φαρέτρα του υπουργού Οικονομικών εν όψει του σημερινού Eurogroup. «Οι ίδιοι οι δανειστές είχαν συνομολογήσει στην ανάγκη λήψης αυτού μέτρου» επισημαίνει στο documentonews.gr πηγή της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δείτε την παράγραφο 9 της τροπολογίας:

https://www.documentonews.gr/filegrid/2020/03/16/5e6f3c55825e636b37369762.pdf

Στο ίδιο μήκος κύματος κυβέρνηση – αξιωματική αντιπολίτευση

Μετά την ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ την Παρασκευή και τις δηλώσεις του Στέλιου Πέτσα το Σάββατο, στο δελτίο Τύπου του γραφείου του πρωθυπουργού για την χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου σημειώνεται -μεταξύ άλλων- ότι «η κυβέρνηση θα διεκδικήσει χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και εξαίρεση των δαπανών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού από αυτά».

Πριν την ανακοίνωση του πρωθυπουργού, η αξιωματική αντιπολίτευση είχε προτείνει τον οδικό χάρτη για τις ελληνικές διεκδικήσεις εν όψει του Eurogroup. «Όλες ανεξαιρέτως οι δαπάνες για τον κορονοϊό να μην μετράνε στους στόχους του προγράμματος» συνιστά ο ΣΥΡΙΖΑ. Προσθέτει ότι «ο στόχος του πλεονάσματος -μετά και την εξαίρεση όλων των δαπανών για τον κορωνοϊό- να μειωθεί από φέτος στο 2%», ενώ προτρέπει την κυβέρνηση να ζητήσει «άμεση λήψη μέτρων οικονομικής ενίσχυσης από την ΕΕ».