Eurogroup: Αναζητούν φόρμουλα για να κρατήσουν ανοιχτό τον δρόμο προς τη συμφωνία

Στη σημερινή συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών των Ευκλείδη Τσακαλώτο, Γιώργο Χουλιαράκη και Έφη Αχτσιόγλου στις Βρυξέλλες, οι δύο πλευρές θα επιχειρήσουν, ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup, να καταγράψουν τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί μέχρι τώρα και να στείλουν το μήνυμα ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται.

Απόφαση για επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να ληφθεί σήμερα, λόγω των αποκλίσεων σε εργασιακά, ασφαλιστικό και ενεργειακά και κυρίως λόγω του γεγονότος ότι μέχρι χθες το βράδυ η Αθήνα δεν είχε κάποια ένδειξη ότι υπήρξε κάποια πολιτική παρέμβαση κυρίως προς την πλευρά του ΔΝΤ ώστε το Ταμείο να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με πιο δημιουργικό τρόπο.

Υπ αυτήν την έννοια η Αθήνα αναμένει με μεγάλο ενδιαφέρον τις σημερινές συναντήσεις στις Βρυξέλλες προκειμένου να διαπιστώσει αν έχει αλλάξει κάτι στην στάση του Ταμείου μετά την πρώτη εβδομάδα των διαπραγματεύσεων στο Χίλτον αλλά και την προηγούμενη εβδομάδα όπου οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν μέσω τηλεδιασκέψεων και όπου καταγράφηκαν οι θέσεις και οι διαφορές των δύο πλευρών.

Σε επίπεδο διαπραγματεύσεων η Αθήνα επιμένει στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων από το 2019 και μετά κάτι που αρνείται το ΔΝΤ το οποίο ζητά την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και την αύξηση του ορίου τους από 5 σε 10%.

Στο ασφαλιστικό το ΔΝΤ επιμένει σε περικοπές 1,8 δισ. το 2020 ενώ η Αθήνα θέλει τόσο τη μείωση του ποσού όσο και τη σταδιακή εφαρμογή της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς.

Τέλος στα ενεργειακά η πλευρά των δανειστών, κυρίως το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών, ζητά την πώληση μονάδων της ΔΕΗ.

Στο εσωτερικό το μείγμα των αντίμετρων απασχολεί το Μαξίμου και τους κυβερνητικούς βουλευτές. Κι αυτό διότι μέτρα όπως για παράδειγμα για την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας, την τόνωση της απασχόλησης, την ενίσχυση των νοικοκυριών στα όρια της φτώχειας (στέγαση- θέρμανση) την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα είναι μεν θετικά αλλά όχι επαρκή για να δεχθεί κάποιος τη μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων ενώ η πλευρά των δανειστών δεν συζητά τη μείωση του ΕΝΦΙΑ ή τη μείωση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης.

Σε κάθε περίπτωση η σημερινή συνεδρίαση και ειδικά η ανακοίνωση που θα εκδοθεί έχει μεγάλη σημασία για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο «υπάρχει σφοδρή επιθυμία και από τις δύο πλευρές να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και να φτάσουμε σύντομα σε μία λύση», λέει στο Documentonews στέλεχος του Μαξίμου.