Επί δύο χρόνια η τράπεζα δεν απαίτησε να αρθεί η δόλια μεταβίβαση ακινήτων του υπουργού και μετά… παραιτήθηκε
Αυτήν τη φορά δεν χρειάστηκε να προσπαθήσουμε για να βρούμε νέες πτυχές στη σκανδαλώδη εύνοια που επέδειξε η Eurobank προκειμένου να προασπίσει τα συμφέροντα του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Παπαθανάση. Όπως γράψαμε στο πρώτο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, μετά την έκδοση της καταδικαστικής απόφασης από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών το 2020 για τον μπαταχτσή και δόλιο υπουργό τα ίχνη της υπόθεσης χάνονται. Μπορεί να μην τα εντοπίσουμε, όμως με εξώδικη δήλωσή του ο Ν. Παπαθανάσης μας διαφωτίζει.
Η αφήγησή του αποτελεί άλλο ένα μνημείο ευνοιοκρατίας της Eurobank υπέρ ενός υπουργού του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ενός μέλους της κυβέρνησης που θέσπισε το φθινόπωρο του 2019 το ακαταδίωκτο για τα τραπεζικά στελέχη τα οποία προβαίνουν σε τέτοιες προκλητικές ενέργειες που βλάπτουν την περιουσία της τράπεζας προς εξυπηρέτηση φίλων του Κυρ. Μητσοτάκη, όπως ο Κώστας Πηλαδάκης, ο Ν. Παπαθανάσης και πλήθος εφοπλιστών. Οπως ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης με τα χρέη του «Κήρυκα Χανίων». Οπως και η ΝΔ με τα χρέη κοντά στα 400 εκατ. ευρώ.
Δεν εκτέλεσαν άμεσα την απόφαση
Για να καταλάβουμε τι παραλείπει να πράξει η Eurobank μετά την έκδοση της καταδικαστικής για τον Ν. Παπαθανάση και τα παιδιά του πρωτόδικης απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (1683/2020) θα αφήσουμε τον ίδιο τον αναπληρωτή υπουργό να εξιστορήσει. Παραθέτουμε το ακριβές απόσπασμα της εξώδικης δήλωσής του: «Η αλήθεια είναι ότι έχω ασκήσει ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών τη με Γενικό Αριθμό Κατάθεσης: 4581/2022 έφεση, την ύπαρξη της οποίας γνωρίζετε πολύ καλά, αλλά σκοπίμως αποκρύπτετε στο πλαίσιο της συστηματικής διαστρέβλωσης της πραγματικότητας. Και τούτο διότι ήδη έχετε ενσωματώσει στη σελ. 4 του δημοσιεύματος την αποτύπωση εικόνας, εξερχόμενης από την Ψηφιακή Πύλη Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης του ΟΣΔΔΥ (solon.gov.gr), που αφορά στην πορεία της αστικής υπόθεσης της εν λόγω αγωγής – πλην όμως εν γνώσει σας ελλειπή! Αποκρύπτετε δηλαδή ότι στην εν λόγω ηλεκτρονική καταχώριση, επιλέγοντας την στήλη υπό την τίτλο “Λεπτομέρειες”, παρατίθενται πλήρη στοιχεία της υπόθεσης, μεταξύ των οποίων, στην επιμέρους στήλη “Ασκηθέντα Ενδικα Μέσα” ότι έχει καταχωρισθεί η με Γ.Α.Κ. 4581/2022 έφεση κατά της ως άνω πρωτόδικης απόφασης».
Οπως μας πληροφορεί, σε μία απόφαση που είχε εκδοθεί το 2020 κατέθεσε έφεση το 2022. Για να μπορεί να καταθέσει ο Ν. Παπαθανάσης έφεση επί της πρωτόδικης απόφασης που εκδόθηκε το 2020 θα πρέπει η Eurobank να παρέλειψε να δράσει. Προφανώς δεν επέδωσε την απόφαση ώστε να τρέξει η βραχυπρόθεσμη προθεσμία της έφεσης (30 ημέρες από την επίδοση της απόφασης), αλλά άφησε την υπόθεση να σέρνεται στη μακροπρόθεσμη διαδικασία (δύο έτη από τη δημοσίευση της απόφασης, αν η απόφαση δεν επιδοθεί).
Γιατί δεν ήθελε το 2020 η Eurobank να εκτελέσει την απόφαση 1683/2020 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών με την οποία είχε καταδικαστεί ο Ν. Παπαθανάσης να άρει τις εικονικές μεταβιβάσεις λόγω καταδολίευσης δανειστών; Αυτό πράττει η Eurobank (αργόσυρτες διαδικασίες) και στους υπόλοιπους «κόκκινους» δανειολήπτες; Γιατί η Eurobank δεν προσπάθησε να προστατεύσει την περιουσία της; Γιατί δεν επέδωσε άμεσα την απόφαση στον τότε υφυπουργό Ανάπτυξης Ν. Παπαθανάση; Τι είδους ευνοϊκό καθεστώς είναι αυτό; Γιατί η Eurobank κάνει τα στραβά μάτια και κωλυσιεργεί; Τα ερωτήματα ρητορικά, οι απαντήσεις εύλογες.
Καθεστώς ευνοιοκρατίας
Τι προκύπτει απ’ όλα αυτά; Πολύ απλά μετά το 2016, όταν ο Ν. Παπαθανάσης ανέλαβε τη γενική διεύθυνση της ΝΔ, ορισθείς στο συγκεκριμένο πόστο από τον Κυρ. Μητσοτάκη, ανέλαβε και τη διαχείριση των δανείων του κόμματος. Μητσοτάκης και Παπαθανάσης έχουν καταφέρει σχεδόν να διπλασιάσουν τα χρέη της ΝΔ από τραπεζικό δανεισμό. Με βάση τους ισολογισμούς το 2016 οι τραπεζικές οφειλές ανέρχονταν στα 225,25 εκατ. ευρώ ενώ στο κλείσιμο του 2021 ο ίδιος δανεισμός είχε φτάσει τα 381,29 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο ότι αυτά τα δάνεια δεν εξυπηρετούνται, καθίσταται βέβαιο ότι το 2022 θα κλείσει με πάνω από 400 εκατ. οφειλές για τη ΝΔ.
Εδώ υπεισέρχεται ο παράγοντας της ευνοιοκρατίας. Ηδη από το 2018, όπως έχει ομολογήσει η Eurobank, βλέπει με άλλο μάτι τα δάνεια Παπαθανάση και της εταιρείας του αδερφού του, Δομόπολις SP. Προφανώς εμείς οι κακόπιστοι μπορούμε να υποθέσουμε ότι ο τότε γενικός διευθυντής της ΝΔ κάνει παράλληλες συζητήσεις για ευνοϊκό καθεστώς στα δάνεια της ΝΔ αλλά και τα δικά του. Παρότι λοιπόν η Eurobank έχει εκπλειστηριάσει το 2018 ακίνητα της Δομόπολις SP και έχει λάβει αντίτιμο 550.000 ευρώ, κατά παράβαση του άρθρου 423 Αστικού Κώδικα δεν τα καταλογίζει προς εξόφληση των τόκων αλλά έχει «κουρέψει» τις σχετικές οφειλές και ζητά μόνο το κεφάλαιο.
Το κερασάκι δε στην τούρτα; Οπως προκύπτει από την εξώδικη δήλωση Παπαθανάση: «Η Τράπεζα Eurobank κατά προσδιορισθείσα δικάσιμο ενώπιον του Εφετείου Αθηνών παραιτήθηκε από το δικόγραφο της ασκηθείσας αγωγής και επήλθε κατάργηση της δίκης»! Εύλογα γεννάται λοιπόν εκ νέου το ερώτημα: «Ετσι συμπεριφέρεται η διοίκηση της Eurobank και στους υπόλοιπους δανειολήπτες που οδηγεί στη Δικαιοσύνη;».