Το πρώτο εισιτήριο για τον τελικό της 14ης Ιουλίου στο Euro σφράγισε στον ημιτελικό η Ισπανία επικρατώντας με ανατροπή της Γαλλία με 2-1.
Η πρώτη φάση του ημιτελικού έγινε από τους «Φούριας Ρόχας». Στο 5’ ο Γιαμάλ σέντραρε, αλλά ο Ρουίθ ανενόχλητος έστειλε την μπάλα άουτ με κεφαλιά.
Οι «Τρικολόρ» έφτασαν στα ημιτελικά χωρίς να έχουν πετύχει ούτε ένα γκολ σε κανονική ροή. Και το πέτυχαν ένα βήμα πριν από τον τελικό. Στο 9’ ο Εμπαπέ σέντραρε και ο Κόλο Μουανί με κεφαλιά νίκησε τον Σιμόν για το 1-0.
Αποδοκιμασίες
Στις εξέδρες της «Allianz Arena» του Μονάχου ήταν πολλοί Γερμανοί φίλαθλοι, οι οποίοι αποδοκίμαζαν τον Κουκουρέγια, όταν ήταν κάτοχος της μπάλας. Ο λόγος είναι το χέρι του μέσα στην περιοχή στον προημιτελικό με την Γερμανία και η συζήτηση που έγινε για το αν ήταν πέναλτι ή όχι.
Στο 19’ η Γαλλία έφυγε… σφαίρα στην αντεπίθεση, ο Εμπαπέ βρέθηκε σε θέση βολής, όμως το σουτ που επιχείρησε βρήκε σε σώματα αμυνόμενων.
Μαγικός Γιαμάλ
Η Ισπανία όχι μόνο δεν αποσυντονίστηκε από το γκολ που δέχθηκε, αλλά μέσα σε ένα πεντάλεπτο πέτυχε δύο γκολ και έφερε το αποτέλεσμα… τούμπα. Στο 21’ έγινε το 1-1 με γκολ ζωγραφιά από το «παιδί» θαύμα της Μπαρτσελόνα, τον Λαμίν Γιαμάλ. Ο 17χρονος άσος βρέθηκε με την μπάλα εκτός περιοχής, ντρίμπλαρε τον Ραμπιό και με ένα εξαιρετικό σουτ δεν άφησε κανένα περιθώριο αντίδρασης στον Μενιάν. Με αυτό το γκολ ο Γιαμάλ, o οποίος γεννήθηκε στις 13 Ιουλίου 2007, έγινε ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία τόσο του Euro, όσο και του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο επιθετικός της Μπάρτσα σκόραρε σε ηλικία 16 ετών και 362 ημερών, ενώ δεύτερος στη σχετική λίστα είναι ο Πελέ που σκόραρε σε ηλικία 17 ετών και 239 ημερών που είχε σκοράρει στο Μουντιάλ 1958. Ο Γιαμάλ έσπασε δηλαδή ένα ρεκόρ που κρατούσε 66 χρόνια!
Ανατροπή
Η ανατροπή στο σκορ έγινε στο 24’. Ο Νάβας έκανε την σέντρα, η άμυνας της Γαλλίας έδιωξε, ο Όλμο με απίθανη ντρίμπλα προσπέρασε τον Τσουαμενί, σούταρε, η μπάλα χτύπησε στο πόδι του Κουντέ και κατέληξε στα δίχτυα. Το γκολ αρχικά χρεώθηκε ως αυτογκόλ του Γάλλου αμυντικού, ωστόσο στην συνέχεια η UEFA το μέτρησε ως γκολ του Ολμο, προφανώς γιατί η μπάλα είχε πορεία προς τα δίκτυα.
Στο 36΄σουτ του Ρουίθ, η μπάλα κόντραρε και κατέληξε κόρνερ.
Στο 48’ ο Γουίλιαμς έφυγε στην κόντρα, αλλά ο Μενιάν βγήκε από την περιοχή του και τον πρόλαβε απομακρύνοντας τον κίνδυνο.
Στο 56’ δυνατό σουτ του Εμπαπέ βρήκε σε ετοιμότητα τον Σιμόν, ενώ στο 62’ ο Ντ. Ντεσάν φρέσκαρε την επίθεση της Γαλλίας για να πιέσει κι άλλο για την ισοφάριση.
Στο 76’ η μπάλα στρώθηκε στον Ερναντές, το σουτ του οποίου ήταν άστοχο. Στο 81’ ο Γιαμάλ βρήκε ελεύθερο χώρο, σούταρε, χωρίς να βρει στόχο.
Στο 86’ ο Εμπαπέ έφυγε στην αντεπίθεση, σούταρε με την μπάλα να φεύγει πάνω από την εστία του Σιμόν.
Ο Σλάβκο Βίνσιτς (Σλοβενία) έδειξε κίτρινη κάρτα στους Νάβας, Γιαμάλ, Τσουαμενί, Καμαβινγκά.
Ισπανία: Σιμόν, Νάβας (57’ Βιβιάν), Νάτσο, Λαπόρτ, Κουκουρέγια, Ρόδρι, Ρουίθ, Όλμο (76’ Μερίνο ), Γουίλιαμς (93’ Θουμπιμέντι), Γιαμάλ (93’ Φ. Τόρες), Μοράτα (76’ Οϊαρθάμπαλ).
Γαλλία: Μενιάν, Κουντέ, Ουπαμεκανό, Σαλιμπά, Ερναντές, Ραμπιό (62’ Καμαβινγκά), Καντέ (62΄Γκριεζμάν), Τσουαμενί, Ντεμπελέ (79’ Ζιρού), Εμπαπέ, Κολό Μουανί (62’ Μπαρκολά).
**Στο δεύτερο ημιτελικό της διοργάνωσης η Αγγλία αντιμετωπίζει την Ολλανδία.