Euro 2024: Ώρα στέψης στο Βερολίνο – Ισπανία ή Αγγλία;

Euro 2024: Ώρα στέψης στο Βερολίνο – Ισπανία ή Αγγλία;

Ισπανία και Αγγλία συγκρούονται σήμερα στον τελικό του Euro 2024 με την πρώτη να αναζητάει τον τέταρτο τίτλο τής ιστορίας της και τη δεύτερη να ψάχνει το πρώτο της τρόπαιο

Ισπανία ή Αγγλία; Το απόλυτο ντέρμπι από πλευράς ονομάτων σε επίπεδο συλλόγων, εθνικών ομάδων, αξίας, δυνατοτήτων, πρωταθλημάτων, μπάτζετ ομάδων, ονομάτων, αστέρων, οικονομικών δεδομένων και ό,τι άλλο χωράει στο σημερινό ποδόσφαιρο θα βρίσκεται απόψε επί σκηνής στον τελικό του 16ου Euro στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου (22.00, ΕΡΤ1) με στόχο την κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου. Από τη μία η φοβερή και τρομερή Ισπανία που έπαιξε κατά γενική ομολογία το καλύτερο ποδόσφαιρο στη διοργάνωση, η οποία φιλοδοξεί να γίνει η πολυνίκης του θεσμού με τέσσερις κατακτήσεις, καθώς το έχει ήδη πάρει τρεις φορές (1964, 2008, 2012), όσες και η Γερμανία.

Στον τελικό με ένα καλό ημίχρονο

Κι από την άλλη η Αγγλία που φτάνει μόλις για δεύτερη φορά και μάλιστα συνεχόμενη στον τελικό αλλά δεν έχει γευτεί ακόμη τη χαρά της κατάκτησής του, η οποία έπαιξε… αντιτουριστικό ποδόσφαιρο, έχοντας μόλις ένα καλό ημίχρονο σε έξι αγώνες: το πρώτο στον ημιτελικό με την Ολλανδία. Ομως μιλάμε για τελικό απόψε και στους τελικούς τα προηγούμενα δεν παίζουν κανένα ρόλο.

Οι «φούριας ρόχας» του Λουίς ντε λα Φουέντε έπαιξαν σπουδαίο ποδόσφαιρο στη διοργάνωση, πήραν την πρώτη θέση στον όμιλό τους με ισάριθμες νίκες επί της Ιταλίας, της Κροατίας και της Αλβανίας

και συνέχισαν με νίκες 4-1 επί της Γεωργίας (φάση των 16), 2-1 επί της Γερμανίας (προημιτελικός) και 2-1 επί της Γαλλίας (ημιτελικός). Το πιο εντυπωσιακό για τους Ισπανούς είναι ότι έφτασαν στον τελικό αποκλείοντας συνοπτικά την τριταθλήτρια κόσμου Κροατία, την κάτοχο του προηγούμενου Euro Ιταλία, την οικοδέσποινα Γερμανία και τη φιναλίστ του Μουντιάλ 2022 Γαλλία! Τι άλλο να τους ζητήσει κανείς;

Οσο για την Αγγλία, πέρα από το κακό έως μέτριο ποδόσφαιρο που έπαιξε επέλεξε να κάνει τα πάντα δύσκολα μέχρι να φτάσει στον τελικό. Στον όμιλο έμεινε στο 1-1 με τη Δανία, στο 0-0 με τη Σλοβενία και ίδρωσε να νικήσει 1-0 τη Σερβία.

Γλίτωσε δις από του χάρου τα δόντια

Και μετά ξεκίνησε τα θρίλερ αν και θεωρητικά βρισκόταν στην πιο εύκολη πλευρά του ταμπλό: στη φάση των 16 ισοφάρισε με απίθανο γκολ του Τζουντ Μπέλιγχαμ στο πέμπτο και τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων τη Σλοβακία και πήρε την πρόκριση στην παράταση με 2-1. Στον προημιτελικό κόντρα στην Ελβετία αφού ισοφάρισε με το πρώτο σουτ που έκανε εντός εστίας (Σάκα) και αφού γλίτωσε τον αποκλεισμό στο 118΄ με το δοκάρι του Σακίρι, πήρε την πρόκριση στα πέναλτι.

Στον ημιτελικό με την Ολλανδία βρέθηκε πίσω στο σκορ, ισοφάρισε με πέναλτι μέσω VAR και πήρε την πρόκριση στο 90΄ με το πρώτο σουτ εντός εστίας σε ολόκληρο το δεύτερο 45άλεπτο και αφού χρειάστηκε να συνεργαστούν δύο παίκτες που είχαν μπει νωρίτερα ως αλλαγή στο ματς (Πάλμερ και Γουότκινς).

Πέρα από όλα αυτά, ο ομοσπονδιακός προπονητής της Αγγλίας Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ τον οποίο άπαντες στο Νησί έχουν περάσει γενεές δεκατέσσερις, έγινε ο πρώτος προπονητής που οδηγεί την εθνική Αγγλίας σε δύο σερί τελικούς και παράλληλα θέλει να γίνει εκείνος που θα τους οδηγήσει στην κατάκτηση του πρώτου Euro της ιστορίας τους.

Γιαμάλ εναντίον Σάκα, Μπέλιγχαμ εναντίον Ολμο, Ρόδρι εναντίον Φόντεν, Νίκο Γουίλιαμς εναντίον Κέιν λοιπόν. Και όποιος αντέξει…

Διαβάστε επίσης

Μαύρη προπαγάνδα υπέρ της ακρίβειας

Το φράγμα του Ασωπού: Μια Συνεχής Αναμονή που Κοστίζει Ζωές και Γη

Μπάχαλο στη χώρα: Ο Μητσοτάκης λέει για «αμυντικά κενά» και ο πρώην ΓΕΕΘΑ τον άδειαζε ένα μήνα νωρίτερα

Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ προειδοποιεί: Θα υπάρξουν διεθνή εντάλματα σύλληψης για ισραηλινούς ηγέτες

Ράπισμα από την Ευρώπη: Τα μοτίβα των pushbacks από τις ελληνικές Αρχές

Ετικέτες

Documento Newsletter