Euro 2024:Η πρώτη φορά της Γερμανίας ως διοργανώτριας

Euro 2024:Η πρώτη φορά της Γερμανίας ως διοργανώτριας

Το 1988 διοργάνωσε το Euro ως Δυτική Γερμανία, το 2020 η τελική φάση πραγματοποιήθηκε σε έντεκα χώρες και φέτος είναι εξ ολοκλήρου δική της

Οσοι παραξενευτήκατε από τον τίτλο, λογικά θα έχετε θυμηθεί ότι το Euro 1988 διεξάχθηκε σε γερμανικά γήπεδα ή ότι και στο Euro 2020 έγιναν αγώνες στη Γερμανία. Συνεπώς ποια πρώτη φορά; Κι όμως, το φετινό Euro είναι το πρώτο στο οποίο η ενιαία Γερμανία είναι μοναδική διοργανώτρια! Κι αυτό γιατί:

Το Euro του 1988 με νικήτρια την Ολλανδία είχε διεξαχθεί μεν σε γερμανικά γήπεδα, όμως επρόκειτο γι’ αυτά της Δυτικής Γερμανίας, καθώς η ενοποίηση με την Ανατολική Γερμανία έγινε το 1989.

Το 2020 είχαμε την… εφεύρεση του Μισέλ Πλατινί, που ήθελε να απλώσει την τελική φάση σε πολλές χώρες για να τη διαφημίσει περισσότερο. Ετσι η τελική φάση έγινε πολυεθνική και σκορπίστηκε ανά όμιλο και φάση σε έντεκα διαφορετικές χώρες και μια από αυτές που φιλοξένησαν αγώνες ήταν η Γερμανία (τέσσερα ματς στο Μόναχο).

Αυτήν τη φορά όμως η Γερμανία θα διοργανώσει εξ ολοκλήρου το Euro 2024, με αγώνες ακόμη και σε γήπεδο της πρώην Ανατολικής Γερμανίας… Ανάμεσα στα γήπεδα που επιλέχθηκαν για τη διοργάνωση είναι και η χωρητικότητας 42.600 θεατών Red Bull Arena της Λειψίας (πρώην Κεντρικό Στάδιο Λειψίας την εποχή της Ανατολικής Γερμανίας). Στο συγκεκριμένο στάδιο θα διεξαχθούν τρία ματς της φάσης των ομίλων και ένα της φάσης των 16.

Προτού πάντως ξεκινήσει το Euro 2024 δύο ομάδες, η Δανία και η Αλβανία, έγραψαν ήδη ιστορία καθώς ούτε ένας από τους 26 παίκτες που έχει η καθεμία στο ρόστερ της δεν αγωνίζεται στο εθνικό τους πρωτάθλημα. Ολοι αγωνίζονται σε ομάδες του εξωτερικού.

Η Αλβανία στη δεύτερη παρουσία της σε τελική φάση δεν έχει διεθνή από το πρωτάθλημα της χώρας της καθώς ο ομοσπονδιακός τεχνικός, ο Βραζιλιάνος Σιλβίνιο (παλιός άσος της Αρσεναλ), παρά το γεγονός ότι ζει στην Αλβανία και παρακολουθεί πολλά παιχνίδια της Σουπεριόρε, αποφάσισε ότι κανείς από τους υποψήφιους διεθνείς δεν άξιζε μια θέση στην τελική 26άδα. Οπως ανέφεραν τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας, ο Σιλβίνιο έχει ένα δίκιο καθώς το… μεταναστευτικό έπαιξε μεγάλο ρόλο στην υπόθεση. Δεκάδες αξιόλογοι Αλβανοί παίκτες έχουν αναζητήσει καλύτερη ζωή στα ξένα και πολύ πιο αξιόλογη καριέρα με καλύτερα χρήματα σε ευρωπαϊκές ομάδες. Αποτέλεσμα ήταν όλοι οι καλοί ποδοσφαιριστές να αγωνίζονται ανά την Ευρώπη. Ειδικότερα, οι 26 του τελικού ρόστερ αγωνίζονται σε 13 διαφορετικά πρωταθλήματα, ενώ από αυτούς οι δέκα παίζουν στη Σέριε A στην Ιταλία.

Ομως η Αλβανία δεν είναι η μόνη που έχει μόνο ξενιτεμένους στο ρόστερ της. Από κοντά και η Δανία με τους «Βίκινγκ», που έχουν παράδοση να μετέχουν σε τελική φάση μεγάλων διοργανώσεων με πολλούς ξενιτεμένους. Αυτήν τη φορά έσπασαν το κοντέρ καθώς στο Euro 2024 δεν θα πάρει μέρος ούτε ένας εκπρόσωπος ομάδας της χώρας. Ο ομοσπονδιακός προπονητής Κάσπερ Χιούλμαντ που παρακολουθεί στενά το πρωτάθλημα της Δανίας εκτίμησε ότι κανείς από τους ποδοσφαιριστές της πρώτης κατηγορίας της χώρας δεν έχει θέση στην τελική 26άδα. Η Δανία έχει παίκτες που αγωνίζονται σε επτά ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και οι έντεκα από τους 26 αγωνίζονται στην Πρέμιερ Λιγκ.

Οι αποζημιώσεις των συλλόγων λόγω Euro

Από 3.330 έως 10.000 ευρώ την ημέρα για κάθε διεθνή κυμαίνονται οι αποζημιώσεις που θα λάβουν από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία οι σύλλογοι που έχουν παίκτες στο Euro 2024. Αυτό σημαίνει ότι ανάλογα με το πόσους ποδοσφαιριστές έχουν και πόσο μακριά θα φτάσουν στη διοργάνωση, τα ποσά μπορεί να είναι πολύ μεγάλα. Από τα χρήματα αυτά εξαιρούνται οι τραυματισμένοι, για τους οποίους ισχύουν εντελώς διαφορετικά κριτήρια.

Η UEFA χώρισε τις ομοσπονδίες-μέλη της σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με τη θέση τους στην κατάταξη. Οι ομάδες που έχουν παίκτες στη διοργάνωση θα πάρουν μάξιμουμ 10.000 ευρώ την ημέρα για κάθε ποδοσφαιριστή. Την ίδια ώρα το μίνιμουμ ημερήσιο ποσό για κάθε παίκτη είναι 3.330 ευρώ. Η Μπαρτσελόνα για παράδειγμα που έχει στις τάξεις της δύο Γερμανούς διεθνείς, τους Γκιντογκάν και Τερ Στέγκεν, θα εισπράττει γι’ αυτούς 20.000 ευρώ τη μέρα, ποσό που ξεκίνησε να παίρνει από τις 4 Ιουνίου.

Στην πρώτη κατηγορία της UEFA οι ομάδες θα παίρνουν 10.000 για κάθε παίκτη ημερησίως, στη δεύτερη 6.670 ευρώ ημερησίως και στην τρίτη 3.330 ευρώ ημερησίως.

Διαβάστε επίσης 

Ευαγγελισμός: Προκλητικός Γεωργιάδης για τους VIP του Conference League: Είναι «υποχρεωτικό» να εξετάζονται κατά προτεραιότητα 

Οι μισθωτοί έχασαν €10 δισ. με πρωθυπουργό Μητσοτάκη  

Γιατροί για VIP στον «Ευαγγελισμό»: To υπουργείο Υγείας εμπορευματοποιεί όλο και περισσότερο το σύστημα υγείας (Video)

Ακρίβεια στα τρόφιμα: Καλπάζει ο πληθωρισμός στην Ελλάδα του Μητσοτάκη – Δεύτερη χειρότερη θέση στην Ευρώπη

Πλημμύρες Θεσσαλία: Αγρότες μηνύουν Αγοραστό, Κικίλια και Τριαντόπουλο

Συναυλία Θ.Παπακωνσταντίνου – Φριντζήλα: Φωτίστηκε ο βράχος Κατράκειου με τα φώτα της Παλαιστίνης (Video)

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter