Euro 2024: Η Αυστρία πρώτη στον Δ’ όμιλο 3-2 την Ολλανδία – Η αδιάφορη Πολωνία σταμάτησε τη Γαλλία (1-1)

Γαλλία - Πολωνία

Η τρομερή Αυστρία και η μαχητική Πολωνία έκαναν άνω κάτω τον 4ο όμιλο κι έβαλαν δύσκολα στα δύο φαβορί του γκρουπ, στην 3η και τελευταία αγωνιστική των ομίλων του Euro 2024. Η Αυστρία τερμάτισε πρώτη με καταπληκτική νίκη 3-2 επί της Ολλανδίας που προκρίνεται ως 3η στους «16», ενώ η Πολωνία έσωσε το γόητρο της και σταμάτησε τη Γαλλία (1-1), που έμεινε 2η στον όμιλο και θα βρει στην πορεία της δύσκολους αντιπάλους, όπως την Ισπανία και την Πορτογαλία…

Στο Βερολίνο, η Αυστρία αιφνιδίασε την Ολλανδία μόλις στο 6ο λεπτό με αυτογκόλ του Μάλεν, ο οποίος στο 24’ έχασε την πολύ μεγάλη ευκαιρία να εξιλεωθεί αφού πλάσαρε άουτ σε τετ α τετ με τον Πέντς. Οι Ολλανδοί προσπάθησαν να αντιδράσουν αλλά δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το μπλόκο των αντιπάλων τους που κράτησαν σχετικά εύκολα το 1-0 στο πρώτο μέρος.

Όμως με το ξεκίνημα του β’ μέρους από ασίστ του Σίμονς ο Χάκπο με ωραία προσποίηση και πλασέ ισοφάρισε για τους Οράνιε σε 1-1. Όμως στο 59’ η Αυστρία ξαναχτύπησε. Σέντρα του Γκρίλιτς κεφαλιά του Σμιντ, η μπάλα βρήκε στον ντε Φράι και κατέληξε στα δίχτυα για το 2-1 των Αυστριακών. Και πάλι όμως οι Ολλανδοί είχαν απάντηση καθώς στο 75’ από κεφαλιά πάσα του Βέγκχορστ, ο Ντεπάι με κοντρόλ και ωραίο σουτ έκανε το 2-2. Φάση που ελέγχθηκε αρκετή ώρα από το VAR…

Η Αυστρία όμως δεν το έβαλε κάτω και στο 80’ ο Ζάμπιτσερ με τρομερό διαγώνιο σουτ έκανε το 3-2 και ξανάφερε την εθνική του στη 2η θέση του ομίλου, στέλνοντας την Ολλανδία στη 3η.

Ο Ιβάν Κρούζλιακ «κιτρίνισε» τους Πος, Βίμερ.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Φερμπρούχεν, Χερτρούιντε, Ντε Φράι, Φαν Ντάικ, Άκε (64’ Ντε Φεν), Σχούτεν, Ράιντερς (64’ Βαϊνάλντουμ), Φέερμαν (35’ Σίμονς), Μάλεν (72’ Βέγκχορστ), Ντεπάι, Χάκπο.

ΑΥΣΤΡΙΑ: Πεντς, Πος, Βέμπερ, Λίνχαρτ (62’ Μπαουμάγκρντερ), Πρας, Γκρίλιτς (62’ Λάιμερ), Ζάιβαλντ, Σμιντ, Βίμερ (62’ Κέρφελντ), Ζάμπιτσερ, Αρναούτοβιτς (76’ Γκρέγκοριτζ).

Γαλλία – Πολωνία

Στο άλλο ματς του Δ’ ομίλου στο Ντόρτμουντ η Γαλλία συνεχίζει να προβληματίζει και σήμερα έμεινε στο 1-1 από την ήδη αποκλεισμένη Πολωνία που έπαιζε μόνο για το γόητρο της.

Οι Πολωνοί είχαν τη μεγάλη ευκαιρία στο 34’ με κεφαλιά του αμαρκάριστου Λεβαντόφσκι μόλις άουτ. Στο 40’ ο Ντεμπέλε δεν μπόρεσε να νικήσει το τετ α τετ τον Σκορούπσκι που έσωσε και στο 42’ το πλασέ του Εμπαπέ, ενώ το ίδιο συνέβη και στο 45’…

Στο 2ο ημίχρονο συνεχίστηκε η μονομαχία… Εμπαπέ-Σκορούπσκι με την Πολωνό γκολκίπερ να νικάει τον Γάλλο επιθετικό και στο 49’. Τελικά ο Εμπαπέ κατάφερε να νικήσει τον Σκορούπσκι από το σημείο του πέναλτι στο 56’. Το πέναλτι κέρδισε ο Ντεμπελέ από τον Κίβιορ στο 55’. Αυτό ήταν το πρώτο γκολ του Εμπαπέ σε τελική φάση Euro. Στο 77’ η Πολωνία έφτασε στην ισοφάριση με τον ίδιο τρόπο με πέναλτι (ανατροπή Σφιντέρσκι από τον Ουπαμεκανό) του Λεβαντόφσκι που εκτελέστηκε δύο φορές (το πρώτο απέκρουσε ο Μενιάν αλλά είχε βγει εκτός γραμμής τέρματος) για το τελικό 1-1.

Ο Ιταλός Μάρκο Γκουίντα «κιτρίνισε» τους Ζαλέφσκι, Ραμπιό, Σφιντέρσκι, καθώς και τον Πολωνό τεχνικό…

ΓΑΛΛΙΑ: Μενιάν, Κουντέ, Ουπαμεκανό, Σαλιμπά, Ερναντέζ, Τσουαμενί (81’ Φοφανά), Καντέ (61’ Καμαβιγκά), Ραμπιό (61’ Γκριεζμάν), Ντεμπελέ (85’ Κόλο Μουανί), Εμπαπέ, Μπαρκολά (61’ Ζιρού).

ΠΟΛΩΝΙΑ: Σκορούπσκι, Νταβίντοβιτς, Μπέντναρεκ, Κίβιορ, Φρανκόφσκι, Μοντέρ, Ζιελίνσκι, Ζαλέφσκι (68’Σκόρας), Ουρμπάνσκι, Λεβαντόφσκι, Σιμάνσκι (68’ Σφιντέρσκι).

Ετικέτες