Euractiv: Σε αδιέξοδο το ΕΛΚ για το κράτους Δικαίου στην Ελλάδα του Μητσοτάκη

Euractiv: Σε αδιέξοδο το ΕΛΚ για το κράτους Δικαίου στην Ελλάδα του Μητσοτάκη

Τις προσπάθειες του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ να εμποδίσει τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, περιγράφει σε εκτενές άρθρο του το Euractiv.

Στο δημοσίευμα με τίτλο «Σε αδιέξοδο ο Βέμπερ λόγω του κράτους Δικαίου στην Ελλάδα», το Euractiv επισημαίνει ότι το ΕΛΚ, στο οποίο ανήκει η Νέα Δημοκρατία, προσπάθησε να εμποδίσει τη συζήτηση στην ολομέλεια, λέγοντας ότι πρόκειται για εθνικό και όχι ευρωπαϊκό θέμα. Υπενθυμίζει δε ότι ο Βέμπερ δήλωσε ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γίνεται πλατφόρμα για εθνικές συζητήσεις […] Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι» και ότι κάλεσε τους ευρωβουλευτές να «έχουν κατά νου» ότι η Ελλάδα θα πραγματοποιήσει εκλογές σε έξι εβδομάδες.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Euractiv «Η κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα επανήλθε στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αφού οι Πράσινοι πρότειναν να συζητηθεί για δεύτερη φορά στην ολομέλεια με στόχο την υιοθέτηση ενός ψηφίσματος τον Απρίλιο.

Οι Πράσινοι, με την υποστήριξη της Αριστεράς του Ευρωκοινοβουλίου, των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) και του κεντρώου κόμματος Renew Europe, υπερψήφισαν την πρόταση με 237 ψήφους υπέρ και 172 κατά.

Το ΕΛΚ, στο οποίο ανήκει η Νέα Δημοκρατία, προσπάθησε να εμποδίσει τη συζήτηση στην ολομέλεια την Πέμπτη, λέγοντας ότι πρόκειται για εθνικό και όχι ευρωπαϊκό θέμα.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γίνεται πλατφόρμα για εθνικές συζητήσεις […] Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι», δήλωσε ο επικεφαλής του ΕΛΚ.

Ο Βέμπερ τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει αντ’ αυτού να επικεντρωθεί σε αμιγώς ευρωπαϊκά θέματα και κάλεσε τους ευρωβουλευτές να «έχουν κατά νου» ότι η Ελλάδα θα πραγματοποιήσει εκλογές σε έξι εβδομάδες.

Ήδη τον περασμένο μήνα διεξήχθη μια έντονη συζήτηση μετά το συμπέρασμα της αποστολής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα (επιτροπή LIBE) ότι το κράτος δικαίου στην Ελλάδα αντιμετωπίζει «πολύ σοβαρές απειλές».

«Παρόλο που η Ελλάδα διαθέτει ένα σταθερό θεσμικό και νομικό πλαίσιο, ενεργή κοινωνία των πολιτών και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, η αντιπροσωπεία διαπιστώνει ότι υπάρχουν πολύ σοβαρές απειλές για το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα», δήλωσε στις 8 Μαρτίου η επικεφαλής της αποστολής ευρωβουλευτής Σόφι Ι’ντ Βελντ από το κεντρώο κόμμα Renew Europe.

Το Ευρωκοινοβούλιο έχει ήδη εκφράσει ιδιαίτερες ανησυχίες για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, την ελευθερία του Τύπου και το σκάνδαλο υποκλοπών στο οποίο εμπλέκονται οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες που παρακολουθούσαν τα τηλέφωνα δύο Ελλήνων ευρωβουλευτών.

Ο ένας από αυτούς είναι ο σοσιαλιστής ευρωβουλευτής και αρχηγός του ελληνικού σοσιαλιστικού κόμματος (ΠΑΣΟΚ) Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ ο άλλος είναι ο Γιώργος Κύρτσος, πρώην νομοθέτης του ΕΛΚ και νυν μέλος της Renew Europe.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου κατηγόρησε ανοιχτά τον Βέμπερ για τις δηλώσεις του.

«Δύο από τους συναδέλφους μας εδώ ήταν θύματα παρακολούθησης, και όλοι συζητούσαμε μαζί τους. Ο κ. Κύρτσος ήταν ένας από αυτούς και ήταν στο κόμμα σας στο παρελθόν. Μιλούσατε μαζί του. Άρα, οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες σας παρακολουθούσαν και εσάς. Δεν ανησυχείτε γι’ αυτό;» διερωτήθηκε ο Κούλογλου.

Όταν το κράτος δικαίου της Ουγγαρίας ήταν θέμα της ΕΕ

Η συζήτηση για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα προκαλεί πονοκέφαλο στο ΕΛΚ, το οποίο προσπαθεί εδώ και μήνες να κρύψει το θέμα κάτω από το χαλί.

Επίσης, έρχεται σε αντίθεση με τη στάση του ΕΛΚ στο παρελθόν σχετικά με το κράτος δικαίου στην Ουγγαρία. Το κόμμα Fidesz του Βίκτορ Όρμπαν αποχώρησε από την ομάδα του ΕΛΚ τον Μάρτιο του 2021, αφού οι κεντροδεξιοί νομοθέτες άλλαξαν τους εσωτερικούς κανόνες της ομάδας για τη δημιουργία ενός μηχανισμού αξιολόγησης του κράτους δικαίου.

«Υποσχέθηκα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας να δημιουργήσω έναν τέτοιο ανεξάρτητο μηχανισμό, διότι το κράτος δικαίου είναι θεμελιώδες για την Ευρωπαϊκή Ένωση» είχε δηλώσει τότε ο Βέμπερ.

Το θέμα προκαλεί πονοκέφαλο και στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς καταστρέφει το φιλελεύθερο μεταρρυθμιστικό προφίλ του λίγο πριν από τις εθνικές εκλογές, όπου η πολιτική μάχη με τον πρόεδρο του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα έχει μετατραπεί σε αγώνα στήθος με στήθος».

Πηγή: Euractiv 

Documento Newsletter