Συνεχίζονται οι διεθνείς αναφορές για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα, μετά το ψήφισμα – ράπισμα του Ευρωκοινοβουλίου στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αυτή τη φορά, ήταν η σειρά του Euractiv να σημειώσει ότι «τα προβλήματα του Κράτους Δικαίου» βρίσκονται στο επίκεντρο, με αφορμή το μαζικότατο συλλαλητήριο μνήμης και οργής για τον έναν χρόνο από το έγκλημα στα Τέμπη. Στη λίστα του Euractiv βρίσκεται επίσης και η απόπειρα οικονομικού «στραγγαλισμού» του Documento, εντός της ανάλυσης για τα προβλήματα που αφορούν την ελευθερία του Τύπου η οποία, όπως σημειώνει το δημοσίευμα «βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι».
«Ένα ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα που αφορά τη λειτουργία του Κράτους Δικαίου το οποίο έχει στρέψει την προσοχή της ΕΕ στην Αθήνα είναι η κατάσταση στα ελληνικά ΜΜΕ. Σε συνέντευξή της στο Euractiv το 2021, η αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βέρα Γιούροβα είχε παραδεχθεί για πρώτη φορά ότι η Ελλάδα θεωρείται ως “προβληματική χώρα”, αναφερόμενη σε ζητήματα Ελευθερίας του Τύπου».
Σύμφωνα με την κατάταξη των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, η Ελλάδα είναι στον πάτο της ΕΕ όσον αφορά τα ζητήματα ελευθερίας του Τύπου, καθώς τοποθετείται στην 107η θέση ανάμεσα σε 180 χώρες.
«Το 2023, η Κομισιόν σημείωσε ότι οι “απειλές και οι επιθέσεις εναντίον των δημοσιογράφων παραμένουν πρόβλημα στη χώρα”. Σημαντική παράμετρος για την προβληματική κατάσταση είναι τα SLAPPs εναντίον ΜΜΕ και δημοσιογράφων οι οποίοι καλύπτουν το σκάνδαλο των υποκλοπών. Η πιο πρόσφατη περίπτωση αφορά τον Κώστα Βαξεβάνη, εκδότη της εφημερίδας Documento που ασκεί κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Μιλώντας στο Euractiv, ο Κώστας Βαξεβάνης, ο οποίος έχει πάνω από 100 SLAPPs στο ενεργητικό του, ανέφερε ότι οι κυβερνητικές επιθέσεις εναντίον της εφημερίδας αποτελούν επιθέσεις στο Κράτος Δικαίου.
“Αφού μας έθεσαν εκτός κρατικής διαφήμισης, έτρεξαν πάνω από 80 SLAPPs, έπειτα από τις αναφορές του πρωθυπουργού στη Βουλή ο οποίος με αποκάλεσε “εγκληματία”, προχώρησαν στην τελευταία κίνηση εξόντωσης: τους φορολογικούς ελέγχους”, είπε ο Βαξεβάνης. Όπως σημειώνει ο εκδότης του Documento, οι Αρχές εκκίνησαν διαδικασίες φορολογικού ελέγχου και δεν βρήκαν τίποτα. “Αφού δεν εντόπισαν τίποτα επιλήψιμο, κατασκεύασαν πρόστιμο 235.000 ευρώ”».
Το Euractiv επικοινώνησε με εκπρόσωπο της Κομισιόν, ο οποίος υπενθύμισε την έκθεση της Επιτροπής για το Κράτος Δικαίου του 2023. «Προτείνουμε η Ελλάδα να αναλάβει δράση και να υιοθετήσει μέτρα για την προστασία των δημοσιογράφων, ιδίως ενάντια σε εκδικητικές αγωγές αλλά και απειλές για την ασφάλειά τους».
Τα Τέμπη και το σκάνδαλο των υποκλοπών στο Euractiv
Στο δημοσίευμα του Euractiv επισημαίνει τις σημαντικές καθυστερήσεις όσον αφορά την έρευνα της Δικαιοσύνης για το έγκλημα των Τεμπών. Παράλληλα, γίνεται εκτενής αναφορά στην προσπάθεια του Συλλόγου Συγγενών των Θυμάτων, οι οποίοι έχουν συγκεντρώσει πάνω από 1 εκατ. υπογραφές «με στόχο να αποδοθούν άμεσα οι ευθύνες που βαραίνουν τους πολιτικούς και να αφαιρεθεί η ασυλία τους».
«Μετά το δυστύχημα, η Βουλή όρισε Εξεταστική Επιτροπή για να διερευνηθεί εάν ο πρώην υπουργός Μεταφορών ευθυνόταν για τα όσα συνέβησαν. Η πλειοψηφία των μελών, προερχόμενων από την κυβέρνηση της ΝΔ, ψήφισαν κατά της Προανακριτικής Επιτροπής, καθώς έφτασαν στο συμπέρασμα ότι οι πολιτικοί δεν είχαν ευθύνες».
Παράλληλα, στο δημοσίευμα του Euractiv επισημαίνεται ότι δεν έχει διαλευκανθεί το σκάνδαλο υποκλοπών, που «έσκασε το 2022 και φανέρωσε ότι τα τηλέφωνα πολιτικών, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων, κρατικών λειτουργών και υπουργών, είχαν επιμολυνθεί.
Διαβάστε επίσης: Ευρωκοινοβούλιο: Εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία η προστασία δημοσιογράφων από καταχρηστικές αγωγές (SLAPPs)
Στον Ευρωπαίο Εισαγγελέα η μαφία της ΑΑΔΕ μετά από μήνυση του Documento
Οικονομικός «στραγγαλισμός» Documento: Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για τα χαλκευμένα στοιχεία της ΑΑΔΕ
Έγκλημα Τέμπη: Άρον άρον έσβησαν τα ονόματα των θυμάτων μπροστά από τη Βουλή (Video)