Το σκάνδαλο υποκλοπών που έχει κλυδωνίσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει να απασχολεί τα διεθνή μέσα τα οποία φροντίζουν με κάθε τρόπο να υπενθυμίζουν τη σοβαρότητα του ζητήματος και την ανάγκη να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης που έχει προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες στην ΕΕ όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου.
Το Euractiv σε εκτενές ρεπορτάζ του στέκεται στο γεγονός πως στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν δεν τέθηκε στο τραπέζι το θέμα των παρακολουθήσεων. Το Euractiv αφιέρωσε ένα ολόκληρο κείμενο όχι για να αναλύσει τα όσα ειπώθηκαν στη συζήτηση των δύο ηγετών αλλά επικεντρώθηκε στο γεγονός πως το σκάνδαλο υποκλοπών με το κακόβουλο λογισμικό Predator που συγκλονίζει αυτήν την περίοδο την ελληνική πολιτική σκηνή δεν ήταν στο μενού της Δευτέρας.
«Το ζήτημα δεν αναφέρθηκε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που προηγήθηκε του δείπνου. Το σκάνδαλο, το οποίο αποκάλυψε πρακτικές υποκλοπών μεγάλης κλίμακας από εθνικές μυστικές υπηρεσίες με στόχο δημοσιογράφους και πολιτικούς της αντιπολίτευσης, προκαλεί προβλήματα στον Μηστοτάκη καθώς οι εκκλήσεις για παραίτησή του αυξάνονται. Το 2021 αποκαλύφθηκε ότι οι μαροκινές μυστικές υπηρεσίες είχαν υποκλέψει το τηλέφωνο του Μακρόν. Οι νομοθέτες της ΕΕ έχουν εκφράσει ανησυχία για το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου στη χώρα και έχουν αρχίσει να συζητούν το θέμα, συγκροτώντας πρόσφατα εξεταστική επιτροπή. Κατά τη διάρκεια ακρόασης τη Δευτέρα, οι νομοθέτες μοιράστηκαν την «αγανάκτησή» τους με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» σχολιάζει στο ρεπορτάζ του το Euractiv.
Σχολιάζει επίσης ότι παρά το γεγονός πως η Ελλάδα κατατάσσεται στην 108η από την 180η θέση για την ελευθερία του Τύπου σύμφωνα με τον δείκτη Ελευθερίας Τύπου των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, Μακρόν και Μητσοτάκης επικεντρώθηκαν σε συζητήσεις γύρω από την ενεργειακή κρίση.