Ο πρώην επίτροπος της ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος ήρθε πρόσφατα στο προσκήνιο καθώς ήταν μέλος της ΜΚΟ Fighting Impunity που σχετίζεται με το Qatargate, συμμορφώθηκε με τους περιορισμούς που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έγκριση της συμμετοχής του και δεν επικοινώνησε με κανέναν αξιωματούχο της Επιτροπής, σύμφωνα με δημοσίευμα του Euractiv.
Ο Αβραμόπουλος ήταν επίτιμο μέλος της ΜΚΟ Fighting Impunity, της οποίας ηγείται ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, ο φερόμενος ως εγκέφαλος πίσω από το Qatargate. Όταν ξέσπασε το σκάνδαλο, ο Αβραμόπουλος παραιτήθηκε από τη ΜΚΟ.
Η συμμετοχή του εγκρίθηκε από την Επιτροπή στις 3 Φεβρουαρίου 2021, μετά τη γνωμοδότηση της ανεξάρτητης επιτροπής δεοντολογίας τον Δεκέμβριο του 2020.
Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τον περασμένο Δεκέμβριο ότι ο Αβραμόπουλος πληρώθηκε 60.000 ευρώ για ένα έτος (5.000 ευρώ μηνιαίως) για να προωθήσει τις θέσεις της ΜΚΟ σε δύο συνέδρια. Ο «μισθός» προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σχετικά με τον ρόλο του στη ΜΚΟ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε τότε εσωτερική διαδικασία για να εξακριβώσει ότι τηρούσε τους περιορισμούς που είχαν τεθεί στην άδεια, μεταξύ των οποίων και ότι δεν έπρεπε να επικοινωνεί με το προσωπικό της Επιτροπής για λογαριασμό της ΜΚΟ.
Πηγή προσκείμενη στο θέμα δήλωσε στο Euractiv ότι μετά από εσωτερική διαδικασία, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι ο Αβραμόπουλος συμμορφώθηκε πλήρως με τους περιορισμούς.
Οι Βρυξέλλες είναι σε αναβρασμό ενόψει της νέας κατάθεσης του Παντσέρι στο πλαίσιο της συμφωνίας του με τις βελγικές δικαστικές αρχές να ρίξει φως στο σκάνδαλο με αντάλλαγμα μια ηπιότερη ποινή.
Ο κ. Αβραμόπουλος, όπως και τα άλλα τιμητικά μέλη, έχει ξεκαθαρίσει πάντως ότι αν και ήταν μέλος της ΜΚΟ, δεν γνώριζε για τις παράνομες δραστηριότητες του Παντσέρι. Επίσης, έχει τονίσει ότι με τον Παντσέρι είχε μια απλή γνωριμία και καμία άλλη δοσοληψία.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι πέραν του Δημήτρη Αβραμόπουλου, μέλη της οργάνωσης ήταν και η πρώτη επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, ο Γάλλος πρώην πρωθυπουργός, Μπερνάρ Καζνέβ και νομπελίστες.
Πηγή: Euractiv