Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει άρθρο του Euractiv για το σύστημα «Spitzenkandidat» (από το γερμανικό «επικεφαλής υποψήφιος») καθώς αναδεικνύεται μεταξύ άλλων, ένας «άξονας Βαυαρίας – Μαδρίτης – Αθήνας» στη δεξιά «οικογένεια» με φόντο τις εκλογές στην Ελλάδα και την Ισπανία. Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, παραμένει «αβέβαιο» καθώς υπογραμμίζει ότι «ο Μητσοτάκης αντιμετωπίζει δύσκολη κούρσα ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου στην Αθήνα και είναι αβέβαιο ότι θα επανεκλεγεί».
Αρχικά, το άρθρο με τίτλο «Οι Βαυαροί συντηρητικοί θέλουν να ‘σκοτώσουν’ το σύστημα Spitzenkandidat», εξηγεί ότι «η έκκληση της Βαυαρικής συντηρητικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) για την απόρριψη της αρχής του “κύριου υποψηφίου” στις εκλογές της επόμενης χρονιάς στην ΕΕ έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στη Γερμανία, όπου το σύστημα έχει συχνά επαινεθεί ως το ιερό δισκοπότηρο της δημοκρατίας».
Υπενθυμίζεται, σύμφωνα με το Euractiv, η ιδέα του «κορυφαίου υποψηφίου» (Spitzenkandidat)- δίνει στην ομάδα που κερδίζει στις ευρωεκλογές την ευκαιρία να προτείνει τον επικεφαλής υποψήφιό της για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με το σύστημα Spitzenkandidat, εάν ο κορυφαίος υποψήφιος μιας ευρωπαϊκής πολιτικής οικογένειας κερδίσει τις ευρωεκλογές και λάβει την πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τότε αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Έχω την αίσθηση ότι η ιδέα του Spitzenkandidat πεθαίνει αθόρυβα, ξεθωριάζει σιγά-σιγά. Κανείς δεν μιλάει πια πραγματικά γι’ αυτήν», είχε πει στο Euractiv Τσεχίας ο Τσέχος ευρωβουλευτής Γιαν Ζαχράντιλ.
Ωστόσο, στο άρθρο του Σαράντη Μιχαλόπουλου για το Euractiv.com, επισημαίνει ότι η Γερμανία είναι εδώ και πολύ καιρό ένας από τους ισχυρότερους υποστηρικτές του συστήματος κυρίαρχων υποψηφίων – ή Spitzenkandidatensystem – για να γίνουν οι εκλογές της ΕΕ πιο δημοκρατικές.
Σύμφωνα με το σύστημα Spitzenkandidat, εάν ο κύριος υποψήφιος μιας ευρωπαϊκής πολιτικής οικογένειας κερδίσει τις εκλογές της ΕΕ και λάβει την πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τότε αυτός ή αυτή αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ωστόσο, ενώ ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ορίστηκε με το σύστημα Spitzenkandidat ως ο «κορυφαίος υποψήφιος» του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), η διάδοχός του, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επιλέχθηκε από τους ηγέτες της ΕΕ κεκλεισμένων των θυρών.
Ενόψει των ευρωεκλογών του 2024, φαίνεται ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη διάθεση να ακολουθηθεί ένα τέτοιο σύστημα.
Ο επικεφαλής του CSU στην Bundestag, Alexander Dobrindt, επιβεβαίωσε την έλλειψη διάθεσης για την εφαρμογή του συστήματος αφού είπε στο Funke Media Group ότι οι εκλογές στην ΕΕ δεν πρέπει να συνδέονται με «την αξίωση για ηγεσία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
Οι επερχόμενες ευρωεκλογές θα είναι ένα από τα καυτά θέματα την Παρασκευή, όταν κορυφαίοι πολιτικοί του ΕΛΚ θα συναντηθούν για την πολιτική συνέλευση του Μονάχου.
Και συνεχίζει το Euractiv σημειώνοντας ότι η συνάντηση στο Μόναχο πραγματοποιείται στο πλαίσιο μιας συνεχιζόμενης έρευνας από τις γερμανικές αρχές για εικαζόμενη διαφθορά που σχετίζεται με τις εκλογές του 2019.
Στο επίκεντρο βρίσκεται ο βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Mario Voigt, ο διευθυντής ψηφιακής εκστρατείας του αρχηγού του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ κατά την προεκλογική εκστρατεία της ΕΕ το 2019.
Άλλοι επιμένουν ότι ο Βόιγκτ ήταν η προσωπική επιλογή του Βέμπερ μετά τη σύστασή του από τον Ούντο Ζολέις, τον σημερινό επικεφαλής της μονάδας στρατηγικής της Ομάδας του ΕΛΚ και δεξί χέρι του Βέμπερ, ο οποίος έχει ήδη καταθέσει για την υπόθεση ενώπιον των αρχών.
Ο «άξονας Βαυαρία-Μαδρίτη-Αθήνα»
Σε αυτό το μήκος κύματος, το δημοσίευμα επισημαίνει πως η Euractiv ενημερώθηκε ότι υπάρχει επίσης πολλή «γκρίνια», καθώς μετά την ανάληψη της προεδρίας του κόμματος από τον Βέμπερ, πολλοί υπάλληλοι απολύθηκαν «εν μία νυκτί» και αντικαταστάθηκαν από «εταιρείες εξωτερικής ανάθεσης».
Μιλώντας στο Euractiv για την τρέχουσα κατάσταση, μια πηγή του ΕΛΚ στο Βερολίνο μίλησε για έναν κυρίαρχο «άξονα Βαυαρίας-Μαδρίτης-Αθήνας» στη δεξιά οικογένεια μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Βέμπερ, ο οποίος έχει ενοχλήσει ορισμένα «παραδοσιακά» κεντροδεξιά μέλη.
Ο Βέμπερ απολαμβάνει την υποστήριξη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος είναι πλέον ισχυρός στο κόμμα, δεδομένου ότι είναι ένας από τους λίγους συντηρητικούς ηγέτες στην εξουσία.
Και επισημαίνει: «Ο Μητσοτάκης αντιμετωπίζει μια δύσκολη κούρσα ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου στην Αθήνα και είναι αβέβαιο ότι θα επανεκλεγεί. Βασικό στοιχείο είναι εάν το Λαϊκό κόμμα στην Ισπανία θα κερδίσει τον σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ».
Σε πολιτικό επίπεδο, τα πράγματα γίνονται πιο περίπλοκα καθώς οι σχέσεις μεταξύ Βέμπερ και φον ντερ Λάιεν είναι «προβληματικές».
Οι φήμες στις Βρυξέλλες υποδηλώνουν επίσης ότι η Μετσόλα είναι ενοχλημένη από την παρουσίαση της από τον Βέμπερ ως «επιλογή του» στην προεδρία του Σώματος της ΕΕ.
Αρκετές πηγές επιβεβαιώνουν ότι οι ελληνικές και ισπανικές εκλογές θα είναι καθοριστικές για το μέλλον του Βέμπερ στο ΕΛΚ.
Πηγή: Euractiv.com