Μόνο απαρατήρητες δεν μπορούσαν να περάσουν οι αιχμές του «γαλάζιου» ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου για την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις διώξεις των Κώστα Βαξεβάνη και Γιάννας Παπαδάκου, για την υπόθεση Novartis.
Το Euractiv, μάλιστα, αναφέρεται στο ζήτημα σε άρθρο με τίτλο: «Γ. Κύρτσος: Πυρά κατά του κόμματός του για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα».
«Ο κ. Κύρτσος προειδοποίησε για αντιδράσεις από τις Βρυξέλλες σχετικά με την κατάσταση. Την περασμένη εβδομάδα, δύο δημοσιογράφοι, ο Κώστας Βαξεβάνης και η Ιωάννα Παπαδάκου, οι οποίοι αποκάλυψαν το σκάνδαλο πριν από δύο χρόνια, κατηγορήθηκαν για εμπλοκή στην υπόθεση «Novartis» και κλήθηκαν να παρουσιαστούν ενώπιον του ανακριτή του Αρείου Πάγου» αναφέρει το δημοσίευμα.
«Ο Βαξεβάνης και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ, βλέπουν κυβερνητική παρέμβαση πίσω από την υπόθεση λέγοντας ότι η Νέα Δημοκρατία θέλει να φιμώσει τους δημοσιογράφους που αποκάλυψαν το σκάνδαλο», αναφέρει μεταξύ άλλων.
Αναλυτικά το δημοσίευμα:
Γ. Κύρτσος: Πυρά κατά του κόμματός του για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα
Ο Έλληνας ευρωβουλευτής του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας (ΕΛΚ) Γιώργος Κύρτσος επέκρινε έντονα την κυβέρνηση για την ποιότητα της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι Βρυξέλλες θα αντιδράσουν σύντομα.
«Πρέπει να συζητήσουμε αν υπάρχει ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα και αν είμαστε η Ουγγαρία ή η Πολωνία στη Μεσόγειο;», δήλωσε μετά τη δίωξη δύο δημοσιογράφων που αναφέρθηκαν στο σκάνδαλο «Novartis».
Ο κ. Κύρτσος προειδοποίησε για αντιδράσεις από τις Βρυξέλλες σχετικά με την κατάσταση. Την περασμένη εβδομάδα, δύο δημοσιογράφοι, ο Κώστας Βαξεβάνης και η Ιωάννα Παπαδάκου, οι οποίοι αποκάλυψαν το σκάνδαλο πριν από δύο χρόνια, κατηγορήθηκαν για εμπλοκή στην υπόθεση «Novartis» και κλήθηκαν να παρουσιαστούν ενώπιον του ανακριτή του Αρείου Πάγου.
Για το σκάνδαλο παραπέμφθηκαν δέκα υψηλόβαθμοι πολιτικοί από κόμματα της αντιπολίτευσης, οι οποίοι φέρονται να έλαβαν μίζες από τον ελβετικό φαρμακευτικό κολοσσό «Novartis». Οι πολιτικοί αρνήθηκαν τους ισχυρισμούς και δήλωσαν ότι όλο αυτό είναι πολιτικά υποκινούμενο.
Η εφημερίδα «Καθημερινή» ανέφερε ότι ο Βαξεβάνης αντιμετωπίζει τέσσερις κατηγορίες, μεταξύ των οποίων συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, παράβαση καθήκοντος και δύο κατηγορίες για συνωμοσία με σκοπό την κατάχρηση εξουσίας.
Ο Βαξεβάνης και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ, βλέπουν κυβερνητική παρέμβαση πίσω από την υπόθεση λέγοντας ότι η Νέα Δημοκρατία θέλει να φιμώσει τους δημοσιογράφους που αποκάλυψαν το σκάνδαλο.
Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες που αντιμετώπισαν παρόμοιο σκάνδαλο, η Ελλάδα αποφάσισε να μην ζητήσει αποζημίωση για την απώλεια δημόσιου χρήματος.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η δικαιοσύνη ενεργεί ανεξάρτητα.
«Είμαστε έτοιμοι να υποστούμε ζημιά σε ευρωπαϊκό επίπεδο κυνηγώντας τον Βαξεβάνη;» αναρωτήθηκε ο Κύρτσος.
Τέλος, σε συνέντευξή της στη EURACTIV.cz τον Δεκέμβριο, η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βέρα Γιούροβα παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα ανήκει στις χώρες της ΕΕ που θεωρούνται «προβληματικές» όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου.