Euractiv για ελευθερία Τύπου: Μαύρο πρόβατο της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα του Μητσοτάκη

Διεθνώς ρεζίλι συνεχίζει να κάνει την Ελλάδα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με τα ξένα μέσα να αναπαράγουν το ένα μετά το άλλο την «κατρακύλα» στην κατάταξη για την ελευθερία του Τύπου που δημοσίευσαν για το 2022 οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα.

Συγκεκριμένα, πρώτο θέμα στο Euractiv.com αλλά και στο Euractiv.gr, εμφανίζεται η είδηση πως η Ελλάδα κατρακύλησε 38 θέσεις και από την 70η θέση το 2021 βρέθηκε στην 108η μέσα σε ένα χρόνο.

«Η Ελλάδα αντικαθιστά τη Βουλγαρία ως μαύρο πρόβατο ελευθερίας του Τύπου της ΕΕ» αναφέρει συγκεκριμένα το Euractiv.com, σημειώνοντας πως συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ βρίσκεται στη χειρότερη θέση, ξεπερνώντας ακόμη και την Βουλγαρία.

Παράλληλα, εκτενή αναφορά κάνει και το Euravtiv.gr, σημειώνοντας πως δεν είναι η πρώτη φορά που οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα προειδοποιούν για την κατάσταση των ΜΜΕ στην Ελλάδα.

«Η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από την Ουγγαρία (85η), τη Βουλγαρία (91η) την Αλβανία (103η) και την Ουκρανία (106η), καταγράφοντας την χειρότερη επίδοση με 55,52 βαθμούς στις χώρες της ΕΕ ενώ ξεπερνά από τις χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου μόνο την Τουρκία, την Λευκορωσία και την Ρωσία» αναφέρει το δημοσίευμα, και συνεχίζει «σε πρόσφατη συνέντευξή του στο EURACTIV στις Βρυξέλλες, ο Pavol Szalai, επικεφαλής της ένωσης στα Βαλκάνια, κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα είναι «συγκρίσιμη» με αυτή της Ουγγαρίας.»

«Η κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα γίνεται συγκρίσιμη με αυτή της Ουγγαρίας. Μπορούμε να δούμε μια σκόπιμη πολιτική βούληση για τη μείωση της ελευθερίας του Τύπου», είπε ο Pavol Szalai.

«Και ταυτόχρονα, υπάρχουν και άλλες επικίνδυνες καταστάσεις που συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα, το οποίο πιθανώς βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, ο οποίος είναι ένας από τους δύο δημοσιογράφους της ΕΕ που δολοφονήθηκαν πέρυσι», πρόσθεσε.

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι «ο κατάλογος είναι μακρύς» και αναφερόμενος στο μεταναστευτικό είπε ότι «οι ελληνικές αρχές εμποδίζουν τους δημοσιογράφους να ασκήσουν δημοσιογραφία ελεύθερα».

«Υπάρχουν πολλά κρούσματα αστυνομικής βίας και για τη δολοφονία που αναφέρθηκε προηγουμένως, η έρευνα δεν έχει προχωρήσει πολύ, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες».