Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης αποδέχθηκε το αίτημα του Κοσόβου για ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Στην έκτακτη σύνοδο της Επιτροπής, ψήφισαν υπέρ του αιτήματος 33 από τις 46 χώρες – μέλη, επτά ψήφισαν κατά (Ουγγαρία, Ρουμανία, Κύπρος, Ισπανία, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Σερβία), ενώ η Ελλάδα αποφάσισε να τηρήσει στάση ουδετερότητας, μαζί με την Ουκρανία, τη Βοσνία, τη Σλοβακία και τη Μολδαβία.
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη Σερβία, σύμφωνα με το Euractiv. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς να χαρακτηρίζει την απόφαση ως «ντροπή της Ευρώπης», πετώντας παράλληλα «καρφί» προς την Ελλάδα, καθώς δήλωσε απογοητευμένος από τη στάση που τήρησαν ορισμένες χώρες, οι οποίες ναι μεν δεν έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος, αλλά δεν ψήφισαν «κατά» στην ψηφοφορία.
«Μεγάλη απογοήτευση προκάλεσε στο Βελιγράδι από τις χώρες που άλλαξαν στάση απέχοντας από την ψηφοφορία. Όσον αφορά την περίπτωση της Ελλάδας, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών είχε δηλώσει στο Euractiv ότι τα τελευταία χρόνια διαφαίνεται μία «ψυχρή» υποστήριξη στο Βελιγράδι όσον αφορά το θέμα του Κοσόβου.
Η αποχή της Ελλάδας ενόχλησε το Βελιγράδι, λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες δηλώσεις της Κατερίνας Σακελλαροπούλου που διαβεβαίωνε ότι μένουν απαράλλαχτες οι θέσεις για την υπόθεση του Κοσόβου, κατά τη συνάντηση με τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς», σημειώνει το Euractiv.