Euractiv: Δυσφημία των Βρυξελλών για τους Ποινικούς Κώδικες – Στο «στόχαστρο» λίστα Πέτσα και αποκλεισμός Documento

Euractiv: Δυσφημία των Βρυξελλών για τους Ποινικούς Κώδικες – Στο «στόχαστρο» λίστα Πέτσα και αποκλεισμός Documento

Στα μανταλάκια κρεμάει το Euractiv, για μία ακόμα φορά, την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτή τη φορά με αφορμή την ψήφιση του νέου ποινικού κώδικα, τα fake news, συγκρίνει την Ελλάδα με την Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν στον δείκτη ελευθερίας του Τύπου ενώ κάνει ξεκάθαρη αναφορά στην περιβόητη λίστα Πέτσα και τον σκανδαλώδη αποκλεισμό του Documento και του Koutipandoras.gr.

Συγκεκριμένα, το άρθρο που δημοσιεύει με τίτλο: «Greek media landscape raises eyebrows in Brussels», τονίζει ότι η νομοθεσία των κρατών μελών που στοχεύει την καταπολέμηση των fake news κατά της διάρκεια της πανδημίας, δεν θα πρέπει να εμποδίζει την άσκηση δημοσιογραφίας, ούτε να λειτουργεί αποτρεπτικά για τις «πηγές» να μιλούν σε δημοσιογράφους, σχολίασε πηγή της Κομισιόν στο EURACTIV.gr.

Αφορμή για το σχόλιο είναι η ψήφιση του νέου ποινικού κώδικα που συζητείται σήμερα στο Ελληνικό κοινοβούλιο. Το περιβόητο άρθρο 191 προτείνει ότι «ψευδείς ειδήσεις που μπορούν να προκαλέσουν ανησυχία ή φόβο στους πολίτες κ.λπ.» μπορούν να διωχθούν από νομικούς και δικηγόρους.

Όπως επισημαίνει η δημοσίευση που υπογράφουν οι Ματθαίος Τσιμιτάκης και Σαράντης Μιχαλόπουλος, η ελευθερία του Τύπου είναι ένα «ευρύτερο πρόβλημα» στην Ελλάδα και αναφέρουν: «Ο Παγκόσμιος Δείκτης Ελευθερίας του Τύπου των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα κατατάσσει την Ελλάδα για την περίοδο 2013-2021 στην κατηγορία των χωρών σε «προβληματική κατάσταση» από την «καλή έως πολύ καλή κατάσταση» πριν από μια δεκαετία. Το 2021, η Ελλάδα κατατάχθηκε στην 70η θέση σε 180 χώρες, ακολουθούμενη από την Ουγγαρία (92)», βάζοντας στην ίδια πρόταση την Ελλάδα του Μητσοτάκη με την Ουγγαρία του Όρμπαν.

Για την Μαρία Αντωνιάδου, πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, η χαμηλή θέση της χώρας στη διεθνή κατάταξη οφείλεται στην οικονομική κρίση και την πανδημία COVID-19 που ακολούθησε.

«Οι πολιτικοί πάντα ήθελαν να ελέγχουν τον Τύπο, αλλά η κατάσταση χειροτερεύει παγκοσμίως», είπε η Αντωνιάδου.

Προσθέτουν ακόμα: «Το 2021 έγινε και η δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ. Ρεπόρτερ για την αστυνομία και την εγκληματικότητα, δολοφονήθηκε έξω από το σπίτι του στην Αθήνα σε ένα έγκλημα που δεν έχει ακόμη εξιχνιαστεί. Η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Vera Jourova μίλησε για το σοκ της και είπε ότι πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη και να εγγυηθεί η ασφάλεια των δημοσιογράφων».

Λίστα Πέτσα και Documento

Στην αγγλική έκδοση το Euractiv τονίζει πως: «Το EURACTIV Greece έθεσε επίσης στην Επιτροπή το θέμα των δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που μοίρασε η συντηρητική κυβέρνηση της Ελλάδας στα μέσα ενημέρωσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τον COVID-19 και την ανάγκη εμβολιασμού», και προσθέτει κάνοντας αναφορά στο Documento: «Η αντικυβερνητική εφημερίδα Documento αποκλείστηκε από τη χρηματοδότηση, ενώ η Alter Ego, ένας μεγάλος όμιλος μέσων ενημέρωσης, επέστρεψε τα χρήματα, υπονοώντας την έλλειψη διαφάνειας στην κατανομή της κρατικής χρηματοδότησης».

«Γνωρίζουμε αναφορές για το θέμα. Η διαφήμιση των κρατικών μέσων ενημέρωσης είναι ένα από τα θέματα που εξετάζει η Επιτροπή ως μέρος των ετήσιων εκθέσεων της για το κράτος δικαίου, και θα εξεταστεί επίσης στην έκθεση του 2022», δήλωσε πηγή της Επιτροπής.

Η πηγή τόνισε ότι, όπως υπογραμμίζεται στο Σχέδιο Δράσης για την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία, η κρατική οικονομική στήριξη μέσω της διαφήμισης δημόσιου συμφέροντος μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας, ειδικά για μη κερδοσκοπικά, κοινοτικά μέσα ενημέρωσης και άλλες λιγότερο εμπορικές μορφές δημοσιογραφίας.

Ποινικός Κώδικας και fake news

Επίσης, το Euractiv επισημαίνει ότι η έγκριση του νέου ποινικού κώδικα στην Αθήνα περιλαμβάνει άρθρο που αναφέρει ότι «οι ψευδείς ειδήσεις που μπορεί να προκαλέσουν άγχος ή φόβο στους πολίτες […] μπορούν να διωχθούν» και προβλέπει ποινές φυλάκισης τουλάχιστον τριών μηνών.

«Το γεγονός ότι συμπολίτες μας πεθαίνουν αυτή τη στιγμή επειδή κάποιοι τους πείθουν να μην εμβολιαστούν δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί από το δικαστικό σύστημα;» ρώτησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.

Η αντιπολίτευση και ΕΣΗΕΑ αντιτάχθηκαν έντονα στον νόμο, λέγοντας ότι είναι πολύ ασαφής και μπορεί να επηρεάσει την ελευθερία του Τύπου.

Η ΕΣΗΕΑ έχει ήδη ενημερώσει για τον νόμο την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων. Σκοπεύει επίσης να απευθυνθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για μια συζήτηση σχετικά με το θέμα των fake news.

Η Μαρία Αντωνιάδου, πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, είπε στο EURACTIV Greece ότι η ένωση της θα συμφωνήσει σε έναν νόμο που θα ορίζει καλύτερα τι είναι fake news και πότε υπάρχει πρόβλημα, αλλά η συζήτηση για fake news και παραπληροφόρηση δεν θα σταματήσει εκεί.

«Αντίθετα, έρχεται το ζήτημα της διακυβέρνησης του Διαδικτύου και της επακόλουθης αναδιοργάνωσης της παραγωγής και της διάδοσης ειδήσεων», πρόσθεσε.

Πηγή: Euractiv

Ετικέτες

Documento Newsletter