Euractiv: Αντιφατικά μηνύματα από Βρυξέλλες για το πόρισμα της OLAF που «καίει» τη Frontex

Τις αντιδράσεις του Ευρωκοινοβουλίου και της Κομισιόν στη διαρροή της έκθεσης από την OLAF (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Καταπολέμηση της Απάτης), η οποία αποκάλυψε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη Frontex και την Ελλάδα όσον αφορά το προσφυγικό, καταγράφει το Euractiv. 

Στο ρεπορτάζ της Σοφίας Μανδηλαρά σημειώνεται ότι η έκθεση της OLAF, η οποία οδήγησε στο να ανοίξει ο «φάκελος» των ερευνών για τη δράση της Frontex και στην παραίτηση του επικεφαλής, Φαμπρίς Λεγκέρι τον Απρίλιο του 2022, ήταν εμπιστευτική έως τις 13 Οκτωβρίου του 2022.

«Η έκθεση καταγράφει τον τρόπο με τον οποίον η Frontex κουκούλωνε περιστατικά παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και φανέρωσε της αδυναμία της να βοηθήσει, όπως επίσης και το γεγονός πως οι ελληνικές αρχές έδιναν συστηματικά εντολή επαναπροωθήσεων. Η ελληνική κυβέρνηση επιμελώς και συνεχώς χαρακτήριζε τις κατηγορίες ως «fake news», στρεφόμενη κατά δημοσιογράφων, πολιτικών της αντιπολίτευσης και μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων, κατηγορώντας τους ότι υιοθετούν την ατζέντα του Ερντογάν», υπογραμμίζει το Euractiv.

Διαβάστε επίσης: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θεωρεί «τούρκικη προπαγάνδα» το πόρισμα της OLAF

Πηγές από την Κομισιόν επισημαίνουν ότι έχει ανοίξει δίαυλος επικοινωνίας με τις ελληνικές αρχές και τη Frontex με στόχο τη συγκέντρωση περισσότερων πληροφοριών για την υπόθεση, υπογραμμίζοντας ότι «η αποστολή της Frontex είναι να βοηθά τα κράτη – μέλη ώστε να προστατεύουν τα κοινά σύνορα της ΕΕ, προστατεύοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα». Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως η Κομισιόν τήρησε σιγή ασυρμάτου στην ερώτηση για το εάν της καταλογίζονται πολιτικές ευθύνες για την διαμορφωθείσα κατάσταση.

«Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στη δομή της Frontex», ανέφερε η Μαρία Αρένα, επικεφαλής της υποεπιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών. «Η παθητική στάση της Κομισιόν έχει επιτρέψει στην Ελλάδα να καθιερώσει ένα επικίνδυνο και βίαιο σύστημα για τους πρόσφυγες».

Διαβάστε επίσης: Η Κομισιόν εμμένει στη συγκάλυψη των δραστηριοτήτων της Frontex στην Ελλάδα

«Χρειαζόμαστε μία ισχυρή υπηρεσία και γρήγορες αποφάσεις σχετικά με τον νέο επικεφαλής της, όχι άκαρπες και πολιτικά υποκινούμενες συζητήσεις», δήλωσε στο Euractiv η αρμόδια ευρωβουλευτής του κεντροδεξιού ΕΛΚ, Λέντα Ντυπόντ, η οποία σημείωσε ότι για τη Frontex υπάρχει γνώση περί των ζητημάτων που την αφορών «και τα πρόσωπα που εμπλέκονται έχουν παραιτηθεί, είτε έχουν υποστεί κυρώσεις».

«Πρόκειται για… Ηράκλειο κατόρθωμα το να διαχειριστούμε τόσο σοβαρές και άμεσες αλλαγές, οι οποίες συχνά δεν καθοδηγούνται από την Κομισιόν, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», συμπλήρωσε η Ντυπόντ, που βλέπει «πρόοδο από την πλευρά της Ελλάδας για την καθιέρωση ενός φιλικού προς τα ανθρώπινα δικαιώματα μηχανισμού».