Έτσι δρούσε το κύκλωμα με τα μαϊμού προϊόντα από την Τουρκία (Photos)

Στο μικροσκόπιο των Αρχών είχαν μπει τους τελευταίους οκτώ μήνες τα μέλη του οργανωμένου κυκλώματος εισαγωγής προϊόντων μαϊμού από την Τουρκία, τα οποία θησαύριζαν μοσχοπουλώντας τα ως γνήσια εμπορεύματα επώνυμων εταιρειών στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ζημιωθεί το ελληνικό δημόσιο με εκατοντάδες εκατομμύρια στα οποία υπολογίζεται το ύψος της φοροδιαφυγής.

Όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα, ο διευθυντής της Οικονομικής Αστυνομίας, ταξίαρχος Γιώργος Καρβουνάκης και ο εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ, Θεόδωρος Χρονόπουλος, πρόκειται για δύο ανεξάρτητες οργανώσεις, με σύνδεση μεταξύ τους, οι οποίες δραστηριοποιούνται από το 2016 και έχουν διακινήσει τεράστιες ποσότητες προϊόντων μαϊμού, αποκομίζοντας πολύ μεγάλα κέρδη.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία της προανάκρισης, στην υπόθεση εμπλέκονται συνολικά 86 άτομα, εκ των οποίων συνελήφθησαν 20 (14 από την μία οργάνωση και 6 από την άλλη) και τα υπόλοιπα 66 συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία ως κατηγορούμενοι.

Στην υπόθεση εμπλέκονται δύο αστυνομικοί, οι οποίοι υπηρετούν στην ασφάλεια Θεσσαλονίκης και είχαν ως αποστολή να ενημερώνουν τα αρχηγικά στελέχη για τυχόν ελέγχους της αστυνομίας, καθώς και τρεις τελωνιακοί, οι οποίοι φρόντιζαν να μην ελέγχονται στα τελωνεία που εργάζονταν τα εμπορεύματα που εισήγαγαν τα μέλη του κυκλώματος.

Από τους παραπάνω πέντε δημόσιους λειτουργούς συνελήφθησαν ο ένας αστυνομικός και οι τρεις τελωνιακοί, ενώ ο δεύτερος αστυνομικός δεν συνελήφθη λόγω παρέλευσης του αυτοφώρου.

Η μεγάλη πλειοψηφία των εμπλεκομένων είναι ομογενείς από τη Γεωργία, ενώ ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι και ιδιοκτήτες καταστημάτων, τα οποία προωθούσαν τα απομιμητικά προϊόντα. Επίσης τα εμπορεύματα προωθούνταν μέσω υπαίθριων πωλητών αλλά και από σελίδες του διαδικτύου.

Όπως είπε ο κ. Καρβουνάκης, τα προϊόντα παρασκευάζονταν στην Τουρκία, συγκεντρώνονταν από τα μέλη των δύο εγκληματικών οργανώσεων και στη συνέχεια εισάγονταν στην Ελλάδα μέσω Βουλγαρίας, συνήθως μαζί με άλλα φτηνά προϊόντα που ήταν νόμιμα.

Ως αρχηγικά στελέχη της πρώτης οργάνωσης φέρονται τέσσερις από τους συλληφθέντες, οι οποίοι είχαν στήσει εταιρείες στην Τουρκία και στην Βουλγαρία, μέσω των οποίων γινόταν η εισαγωγή, ενώ σε αυτές κατέληγαν και τα κέρδη, που στέλνονταν έξω, χωρίς να φαίνονται.

Το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος γινόταν μέσω ενός τουριστικού γραφείου που είχαν ανοίξει οι κατηγορούμενοι στην Θεσσαλονίκη, με την αγορά τουριστικών λεωφορείων (είχαν αγοράσει τουλάχιστον πέντε), με την αγορά κερδισμένων τυχερών δελτίων και άλλους τρόπους.

Σύμφωνα με τον ταξίαρχο Γ. Καρβουνάκη, τα προϊόντα μαϊμού ήταν κυρίως ρούχα, παπούτσια, τσάντες και άλλα αξεσουάρ, καθώς και αθλητικά είδη, τα οποία έφεραν τις φίρμες γνωστών πανάκριβων εταιρειών και ήταν τόσο υψηλής πιστότητας που δεν μπορούσαν να τα ξεχωρίσουν και οι πιο έμπειροι από τα γνήσια. Οι τιμές μάλιστα που ζητούσαν οι έμποροι ήταν κοντά στις τιμές των γνησίων και έκαναν δήθεν μεγάλες εκπτώσεις.

Το κύκλωμα διατηρούσε κεντρική αποθήκη στη Θεσσαλονίκη στην οποία αποθηκεύονταν προσωρινά τα εμπορεύματα, καθώς και αποθήκες σε Αθήνα, Κομοτηνή και Ξάνθη. Στις πόλεις αυτές έγιναν και οι 20 συλλήψεις, μετά από συντονισμένες επιχειρήσεις της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Τα παράνομα έσοδα που προέκυψαν από την δραστηριότητα της μίας οργάνωσης, εκτιμάται ότι υπερβαίνουν το ποσό των 3.637.015 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την δεύτερη οργάνωση, από την έρευνα προέκυψε ότι τα χρηματικά ποσά που μεταφέρθηκαν στην Τουρκία, χωρίς αυτό να δηλωθεί στο αρμόδιο τελωνείο κατά την έξοδο από την Ελλάδα, ανέρχονται συνολικά σε 1.551.226 ευρώ και αναλυτικά: το 2016 χρηματικό ποσό 124.710 ευρώ, το 2017 χρηματικό ποσό 605.508 ευρώ και το 2018 χρηματικό ποσό 821.008.

Επιπλέον, προέκυψε ότι το ποσό που εισπράχθηκε από τα μέλη της οργάνωσης, στο χρονικό διάστημα από 13/03/2018 έως 02/12/2018 ως αντίτιμο για τις μεταφορές στη χώρα μας προϊόντων απομίμησης που παρήχθησαν στην Τουρκία ανέρχεται σε 1.340.901 ευρώ ενώ η ποσότητα των εμπορευμάτων που διακινήθηκαν κατά το ανωτέρω διάστημα διαπιστώθηκε ότι υπερβαίνει τα 8374 δέματα, χωρίς να υπολογίζονται τα ποσά που διακινήθηκαν στην Θεσσαλονίκη.

Δεν έχει υπολογιστεί ακόμα το μέγεθος της φοροδιαφυγής, καθώς η έρευνα είναι ακόμα στην αρχή της, ενώ θα ενημερωθούν και οι αστυνομικές αρχές της Τουρκίας και της Βουλγαρίας για την πλήρη εξάρθρωση του κυκλώματος.

Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για -κατά περίπτωση- εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, δωροδοκία υπαλλήλου, δωροληψία υπαλλήλου, κατάχρηση εξουσίας, απιστία σχετική με την υπηρεσία, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, τις νομοθεσίες περί σημάτων, κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών και άλλες διατάξεις, πρόληψη και καταστολή της νοµιµοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και φοροδιαφυγή.

Από τις σωματικές έρευνες καθώς και τις έρευνες σε οικίες, αποθηκευτικούς χώρους, εταιρείες, οχήματα κ.λπ. βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

– 6.051 τεμάχια διαφόρων απομιμητικών προϊόντων (ρούχα, εσώρουχα, τσάντες, πορτοφόλια, αξεσουάρ, παπούτσια κ.α.),

– 696.015 ευρώ, 3.740 δολάρια, 1.095 τούρκικες λίρες και 1.380 λέβα Βουλγαρίας, και 96 χρυσές λίρες, 5 λογότυπα οίκου μόδας, 2 φορητοί υπολογιστές (laptop) και Tablet, και 5 συσκευές αποθήκευσης δεδομένων USB, 3 όπλα και 40 φυσίγγια, 34 κινητά τηλέφωνα, (6) κάρτες SIM και πακέτο σύνδεσης, παραστατικά, έγγραφα, χειρόγραφες σημειώσεις, ατζέντες, βιβλιάρια τραπέζης και 14 τυχερά δελτία, ένα φορτηγό αυτοκίνητο και πολλά άλλα πειστήρια.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν τη Δευτέρα στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.



Ετικέτες